«Ανάσα» από τη χαλάρωση των περιορισμών στην εστίαση - Τι αλλάζει από σήμερα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα» από τη χαλάρωση των περιορισμών στην εστίαση - Τι αλλάζει από σήμερα
Επιστρέφει από σήμερα η μουσική στην εστίαση και διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας.

Με νέα δεδομένα λειτουργούν από σήμερα καφέ, μπαρ και εστιατόρια μετά την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στο πλαίσιο της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Έτσι, στα καταστήματα εστίασης, τα οποία συνεχίζουν ωστόσο να λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους και μόνο με καθήμενους πελάτες, επιστρέφει η μουσική ενώ παράλληλα διευρύνεται και το ωράριο λειτουργίας τους, καθώς πλέον η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στη 1.30.

Πρόκειται για δύο περιορισμούς που αποτελούσαν «αγκάθια» για τις επιχειρήσεις του κλάδου από το πρώτο διάστημα της επαναλειτουργίας τους. Ιδιαίτερα για τα μπαρ η απαγόρευση της μουσικής, αλλά και το ωράριο αρχικά έως τις 10.45 και στη συνέχεια έως τις 12.15 δημιουργούσε προβλήματα καθώς περιόριζε σημαντικά τον χρόνο λειτουργίας τους.

Στις τουριστικές περιοχές δε, οι επιχειρηματίες επεσήμαιναν πως οι συγκεκριμένοι περιορισμοί λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τους επισκέπτες, με αρκετά καταστήματα εστίασης μάλιστα να επιλέγουν να μην ανεβάσουν ρολά το πρώτο διάστημα.

Πλέον ο κλάδος περιμένει αφενός την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου - εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, από την 1η Ιουλίου- αφετέρου την λειτουργία και των εσωτερικών χώρων, κάτι που αναμένεται να επιτραπεί όταν η χώρα φτάσει στο 50% του πληθυσμού εμβολιασμένο. Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΣΕ, περίπου των 20-25% των καταστημάτων εστίασης παραμένει κλειστό, είτε επειδή δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους είτε επειδή οι επιχειρηματίες έκριναν ότι δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία τους με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν.

Από σήμερα επίσης, επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης σε εξωτερικούς χώρους οι οποίες βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές, με την προϋπόθεση οι στοές αυτές να έχουν δύο ανοικτές πλευρές.

Τι ισχύει για τα κέντρα δεξιώσεων και υπηρεσίες Catering

Αλλαγές έρχονται από 1ης Ιουλίου και στη λειτουργία των κέντρων δεξιώσεων και των υπηρεσιών Catering καθώς από 100 που είναι σήμερα το ανώτατο όριο των καλεσμένων, αυξάνεται στα 300 άτομα, με την ισχυρή σύσταση να υπάρχει προηγουμένως είτε αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self-test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικό νόσησης.

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας την Παρασκευή στην ΕΡΤ, από την 1η Ιουλίου στις γαμήλιες δεξιώσεις στα τραπέζια θα βρίσκονται ως και 8 άτομα, θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι, θα υπάρχει κανονικά μουσική ωστόσο, θα απαγορεύεται ο χορός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider