Έως 30 Ιουλίου οι προσφορές για το νέο «πράσινο» κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως 30 Ιουλίου οι προσφορές για το νέο «πράσινο» κτήριο της Γ.Γ. Υποδομών
Στις 3 Αυγούστου η αποσφράγιση φακέλων. «Βγήκε στον αέρα» η περίληψη της πρόσκλησης Α’ φάσης. ΣΔΙΤ και ανταγωνιστικός διάλογος. Η σημασία του έργου για την αναβάθμιση της περιοχής.

«Βγήκε στον αέρα» και τυπικά η πρόσκληση Α’ φάσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάθεση της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το έργο: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΚΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ, ΜΕΣΩ Σ.Δ.Ι.Τ.».

Πρόκειται για το έργο της κατασκευής κτηριακών εγκαταστάσεων που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών της στο κτήριο της Οδού Πειραιώς 166.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προφορών ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 30η Ιουλίου 2021 και η ημερομηνία αποσφράγισης έχει οριστεί για τις 3 Αυγούστου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος ακολουθούν οι ανταγωνιστικός διάλογος και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υποδομών, η β΄ φάση του διαγωνισμού και η ανακήρυξη προσωρινού αναδόχου αναμένεται να γίνει μέσα στο 2022, με σκοπό το έργο να ολοκληρωθεί το 2024.

Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτηριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις «Αρχές» του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού στις οποίες συνυπάρχουν το Περιβάλλον και η Ενέργεια και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο) και μίας πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε. που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτηριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων σε τμήμα του οικοπέδου. Το νέο κτιριακό συγκρότημα θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στην απαλλαγή εξόδων για μισθώσεις κτιρίων, εξασφαλίζοντας οικονομικό όφελος για το Δημόσιο από τα μισθώματα της τάξεως των 3 εκ. ευρώ ετησίως (90 εκατ. ευρώ σε 30 χρόνια).

Εκτιμώμενη αξία: Πληρωμές διαθεσιμότητας ενδεικτικής συνολικής αξίας χωρίς Φ.Π.Α.: 112.579.546 ευρώ. Ο ακριβής προϋπολογισμός των πληρωμών διαθεσιμότητας που θα καταβληθούν στον Ιδιώτη θα καθοριστεί βάσει των αποτελεσμάτων του διαλόγου και θα συμπεριληφθεί στην Πρόσκληση Υποβολής Προφορών.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι τριάντα (30) έτη εκ των οποίων κατά μέγιστο τρία (3) έτη θα διαρκέσει η κατασκευαστική περίοδος και τα υπόλοιπα η λειτουργική περίοδος.

Το οικόπεδο περικλείεται και γειτνιάζει με τους κεντρικούς άξονες μεγάλης κυκλοφορίας, τις οδούς Πειραιώς, Πέτρου Ράλλη, Παν. Τσαλδάρη και Χαμοστέρνας, μία περιοχή που πλήττεται από πολλά πολεοδομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με συνέπεια την υποβάθμιση της. Στο οικόπεδο υπάρχουν αρκετά κτίρια πολλά από τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό του 1999, ενώ παράλληλα υπάρχουν προκατασκευασμένα (container) που σήμερα εξυπηρετούν τις λειτουργικές ανάγκες των εργαστηρίων και υπηρεσιών του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημοσίων Έργων. Το σύνολο των κτιρίων αυτών θα κατεδαφιστούν προκειμένου να ανεγερθεί το νέο κτιριακό συγκρότημα.

Κριτήριο ανάθεσης είναι η «πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας-τιμής» η οποία εκτιμάται βάσει κριτηρίων που συνδέονται με το αντικείμενο της συγκεκριμένης δημόσιας σύμβασης. Ως νομικό σύμβουλο η αναθέτουσα αρχή έχει ορίσει τη δικηγορική εταιρεία «Φορτσάκης-Διακόπουλος-Μυλωνογιάννης» και ως τεχνικό σύμβουλο το «Αθηναϊκό Γραφείο Μελετών και Επιβλέψεων».

«Πρόκειται για ένα έργο, που σχεδιάστηκε από τη γενική γραμματεία μας, και που θα αποτελέσει "στολίδι" για μία υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμισή της ξεχωρίζοντας με τη βιοκλιματική και καινοτόμα δομή του, αλλά με και την πράσινη ταυτότητά του. Με τέτοια έργα εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είχε δηλώσει πρόσφατα ο γενικός γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider