ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έτοιμη το φθινόπωρο η κοινοπραξία με την RWE – Στο πρώτο 6μηνο 2022 η έναρξη των πρώτων έργων ΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έτοιμη το φθινόπωρο η κοινοπραξία με την RWE – Στο πρώτο 6μηνο 2022 η έναρξη των πρώτων έργων ΑΠΕ
Το φθινόπωρο η σύσταση του Joint Venture, για τη δρομολόγηση του πρώτου «κύματος» έργων από το χαρτοφυλάκιο 2 GW που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες στην κοινοπραξία.

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες και τη RWE Renewables για την «πράσινη» σύμπραξή τους στις ΑΠΕ, ώστε το φθινόπωρο να συσταθεί το κοινό εταιρικό σχήμα και να ξεκινήσει να λειτουργεί. Έτσι, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των πρώτων φωτοβολταϊκών μονάδων, από το χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 2 GW που θα εισφέρουν οι δύο εταιρείες στο Joint Venture.

Υπενθυμίζεται ότι η «συμμαχία» της ΔΕΗ με τη γερμανική RWE, μέσω των θυγατρικών τους ΔΕΗ Ανανεώσιμες και RWE Renewables αντίστοιχα, επισφραγίσθηκε τον Φεβρουάριο, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έπειτα από τις εγκρίσεις του Συμφωνητικού Συνεργασίας (Head of Terms) από τα Διοικητικά Συμβούλια των εμπλεκόμενων εταιρειών. Στο Joint Venture η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα συμμετέχει με 49% και η RWE Renewables με ποσοστό 51%, με σκοπό την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 2 GW.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Joint Venture υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής των έργων. Με έναρξη ανάπτυξης του πρώτου «κύματος» πάρκων το πρώτο μισό του 2022, η ανάπτυξη του συνόλου του κοινού χαρτοφυλακίου τοποθετείται σε έναν χρονικό ορίζοντα 3-5 ετών.

Οι συνεργασίες αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της ΔΕΗ

Μιλώντας χθες στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, σημείωσε πως σε συνδυασμό με την αυτόνομη υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου που έχει καταστρώσει η εταιρεία, οι στρατηγικές συνεργασίες αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής του Ομίλου ΔΕΗ, με αιχμή του δόρατος τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ώστε να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ΑΠΕ.

«Η συνεργασία με τη γερμανική RWE είναι μεγίστης σημασίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου και του στόλου των έργων του Ομίλου. Αυτή η σύμπραξη αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη των έργων του Ομίλου, αλλά και να διευρύνει την εγκατεστημένη του ισχύ», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα βήματα οργανικής ανάπτυξης της θυγατρικής της ΔΕΗ, τα οποία υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, ο κ. Μαύρος επισήμανε πως βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στη Δυτική Μακεδονία το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο έχει έως τώρα κατασκευασθεί στην Ελλάδα. Επίσης, έχει επιλεγεί ανάδοχος για το φωτοβολταϊκό στη Μεγαλόπολη, για το ένα έργο της συστοιχίας πρόκειται η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να συνάψει εταιρικό PPA με τη μητρική της.

Πρόσθεσε πως η εταιρεία έχει διευρύνει την παρουσία της και στον κλάδο των αιολικών, τόσο μέσω συνεργασιών όσο και αυτόνομα, ενώ δρομολογεί την πρώτη φάση αξιοποίησης γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όπως υπογράμμισε, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει ήδη εισέλθει στον τομέα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με την εξασφάλιση αδειών για μονάδες συνολικής ισχύος 950 MW, ενώ πρόκειται να δραστηριοποιηθεί και στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.

RWE: Ιδανικός εταίρος η ΔΕΗ

Η Chief Operating Officer της RWE Renewables, Katja Wünschel, υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί τμήμα της αναπτυξιακής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επισήμανε πως στη χώρα μας υπάρχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, ενώ για την πραγματοποίηση των επενδύσεων είναι επίσης υποστηρικτικό και το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των ΑΠΕ.

«Όταν μπαίνουμε σε μία νέα αγορά, όπως έγινε στην περίπτωση της Ελλάδας, θέλουμε συνεργασίες και συνέργειες με ισχυρούς εταίρους. Για εμάς η ΔΕΗ ήταν ο ιδανικός εταίρος, ενώ από τη συνεργασία μας τους τελευταίους μήνες, καταλάβαμε πώς λειτουργεί η ελληνική αγορά και ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές της».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider