Alpha Bank: Πώς «χτίζει» τις αποδόσεις για το «Αύριο»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Πώς «χτίζει» τις αποδόσεις για το «Αύριο»
Το σχέδιο «Tomorrow» της Alpha Bank και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξουν την οργανική ανάπτυξη της Τράπεζας.

Καθαρά κέρδη μετά τους φόρους 370 εκατ. ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων περίπου 7% θα έχει η Alpha Bank το 2022, με προοπτική κέρδη 600 εκατ. ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% το 2024.

Το σχέδιο «Tomorrow» της Alpha Bank και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου έως του ποσού των 800 εκατ. ευρώ θα υποστηρίξουν την οργανική ανάπτυξη της Τράπεζας, ενώ πρόσθετες κινήσεις για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου θα επιτρέψουν την απορρόφηση του κόστους από τη δραστική μείωση των NPLs, διατηρώντας υψηλούς τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και ανοίγοντας τον δρόμο για διανομή μερίσματος από το 2023.

Αυτό είναι το «Αύριο» της Alpha Bank που συνδέεται άρρηκτα με το Ταμείο Ανάκαμψης και τον ρόλο που θα διεκδικήσει η Τράπεζα στις νέες χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας και στο οποίο στηρίζεται το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σε χθεσινή ενημερωτική συνάντηση εκπροσώπων του Τύπου από στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ο αποτελεσματικός και κεφαλαιακά “Ηρακλής” αποτέλεσε καταλύτη για μεγαλύτερες συναλλαγές μείωσης των κόκκινων δανείων που θα οδηγήσουν, εμπροσθοβαρώς, σε μονοψήφιο δείκτη NPE το 2022». Η Τράπεζα στοχεύει σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 7% το 22%, 4,5% το 2023 και 2% το 2024. Παράλληλα με τη μείωση των κόκκινων δανείων, το κόστος των προβλέψεων θα πέσει στις 60 μονάδες βάσης το 2024.

Οι νέες συναλλαγές NPLs 8,1 δις. ευρώ που θα υλοποιήσει φέτος η Τράπεζα και θα μειώσουν κατά τα ¾ το απόθεμα των NPEs της μέχρι το τέλος του 2022, θα ενισχύσουν κατά περίπου 4% την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Η Τράπεζα θα πάρει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των συναλλαγών των 8,1 δις. ευρώ (1,25 δις. ευρώ) μέσα στο 2021, ώστε να ξεκινήσει απαλλαγμένη το 2022. Ακόμη και με απορρόφηση ολόκληρου του κόστους μέσα στην τρέχουσα χρονιά, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παραμένουν σημαντικά υψηλότεροι των ελάχιστων απαιτούμενων, με προοπτική 17% και 18,3% το 2023 και 2024 (14,2% και 15,6% αντίστοιχα ο CET-1), με μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα 17% για τον γενικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και 13% για τον CET-1.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα είναι σε θέση να διατηρήσει τον δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16,5% ακόμη και χωρίς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Ποσοστό περίπου 3% στην αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περί το 10% που αναμένεται το 2024, θα αποδώσει η αύξηση των εσόδων από τη μεγέθυνση του ενεργητικού. Η Τράπεζα προγραμματίζει νέες καθαρές εκταμιεύσεις δανείων 8 δις. ευρώ στην Ελλάδα την περίοδο 2021 – 2024, στοχεύοντας σε μερίδιο αγοράς περίπου 25%. Στην αύξηση των χορηγήσεων στοχεύει αποκλειστικά η επικείμενη ΑΜΚ.

Κατά περίπου 1% στην αύξηση της απόδοσης των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα συμβάλει η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Μέχρι το 2024 τα κόστη θα μειωθούν άνω του 15% (λόγω ψηφιακού μετασχηματισμού κατά 75 εκατ. ευρώ και κατά 100 εκατ. λόγω της μείωσης του κόστους διαχείρισης των NPLs) και ο δείκτης κόστους προς έσοδα θα υποχωρήσει κάτω του 45%.

Η αύξηση των εσόδων από προμήθειες κατά περίπου 9% μέχρι το 2024, θα αποδώσει επιπλέον περί το 1% στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Επιπλέον 1% στην απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα προέλθει από την ανάπτυξη στο εξωτερικό και δη στην αγορά της Ρουμανίας. Στόχος για τη θυγατρική της Ρουμανίας είναι απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 11% το 2024 και συμβολή της στα καθαρά έσοδα του Ομίλου κατά περίπου 10%.

Η Τράπεζα στοχεύει σε καθαρά έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2024. Μεγάλη αύξηση των εσόδων αναμένεται από τις προμήθειες (σημαντική η στρατηγική συνεργασία με Generali), από τις νέες εκταμιεύσεις λόγω RRF, από συμπληρωματικές εργασίες (συμβουλευτικές υπηρεσίες, εργασίες κεφαλαιαγορών) και από τη Ρουμανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Έως 800 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ – Ισχυρό το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider