Alpha Bank: Έως 800 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ – Ισχυρό το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Bank: Έως 800 εκατ. ευρώ η ΑΜΚ – Ισχυρό το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές
Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα κεφάλαια, λένε ανώτατα στελέχη της Διοίκησης. Το ύψος των νέων κεφαλαίων και ο καθαρά αναπτυξιακός σκοπός της ΑΜΚ διαμορφώνουν για τους μετόχους απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 15% έως 20%.

Ισχυρό δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές αποτελεί η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, καθώς ο καθαρά αναπτυξιακός στόχος της – σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ΑΜΚ από ελληνική τράπεζα με σκοπό την επέκταση των χορηγήσεων, αξιοποιώντας την συγκυρία του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), και όχι με σκοπό την κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων για τη διαχείριση των NPLs – θα φέρει στους μετόχους απόδοση ιδίων κεφαλαίων από 15% έως 20%.

Οι δυσεύρετες αυτές αποδόσεις πανευρωπαϊκά στον τραπεζικό τομέα, προσελκύουν έντονο ενδιαφέρον από την διεθνή επενδυτική κοινότητα για την επικείμενη ΑΜΚ της Alpha Bank. Το ενδιαφέρον αυτό υποστηρίζει και το αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν ως ίσως το πιο αξιόπιστο πρόγραμμα (Ελλάδα 2.0) που έχει υποβληθεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης για την αξιοποίηση των πόρων του RRF και οι μεγαλύτεροι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης βάσει των επενδύσεων που αναμένονται στην Ελλάδα.

Οι επαφές των στελεχών της Alpha Bank με τους ξένους επενδυτές είναι πολύ εντατικές, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 25 τηλε – συναντήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα διευρυνθούν με παρουσιάσεις στους Έλληνες θεσμικούς στα τέλη της εβδομάδας αυτής. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, οπότε αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την ιδιωτική τοποθέτηση από το εξωτερικό και τη δημόσια προσφορά στην εγχώρια αγορά, η Alpha Bank θα έχει πραγματοποιήσει πάνω από 100 επαφές με επενδυτές.
Όπως διευκρίνισαν ανώτατα στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank σε κύκλο ενημερωτικών επαφών με εκπροσώπους του Τύπου, οι οποίες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, το ύψος της αύξησης κεφαλαίου έχει οριστεί έως 800 εκατ. ευρώ, καθώς η Τράπεζα ικανοποιεί πλήρως με το ποσό αυτό και δεν χρειάζεται παραπάνω, τους στόχους της για την πιστωτική επέκταση (νέες καθαρές εκταμιεύσεις δανείων 8 δις. ευρώ και 10 δις. ευρώ σε επίπεδο Ομίλου) και την διαμόρφωση μεριδίου 25% στις νέες χρηματοδοτήσεις που αναμένονται με την ώθηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως σημειώθηκε, η Alpha Bank, ως βασική Τράπεζα συνεργασίας των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, έχει κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της διοχέτευσης των πόρων του RRF και ήδη το 1/3 των έργων που έχει συζητήσει βρίσκονται σε ώριμη φάση για χρηματοδότηση.

«Η ΑΜΚ θα μας δώσει τη δυνατότητα να δεσμευτούμε εγκαίρως στους εταιρικούς μας πελάτες και μέσω της μεγέθυνσης του ενεργητικού μας από την αύξηση των χορηγήσεων και των εσόδων, να επιτύχουμε συμβολή στην αύξηση απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας κατά 3%», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της Alpha Bank στοχεύει σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTBV) περίπου 10% το 2024 και περίπου το 3% αυτής θα προέλθει από την επέκταση των χορηγήσεων με την υποστήριξη της ΑΜΚ.

Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank θα συνέλθει στις 15 Ιουνίου για να εγκρίνει την ΑΜΚ, η οποία θα υλοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Σημαντικό στοιχείο της αύξησης είναι ότι υφιστάμενοι μέτοχοι που θα μετέχουν στην προσφορά, θα λάβουν κατά προτεραιότητα κατανομή νέων μετοχών. Νέες μετοχές που δεν θα καλυφθούν στην δημόσια προσφορά ή στην ιδιωτική τοποθέτηση, θα διατεθούν σε νέους μακροπρόθεσμους επενδυτές που θα εκδηλώσουν ζήτηση και σε υφιστάμενους μετόχους που θα έχουν κάνει υπερεγγραφή.

Αναφορικά με τη θέση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ελέγχει ποσοστό 10,94% στην Alpha Bank, αναφέρθηκε ότι το ΤΧΣ έχει τοποθετηθεί θετικά για την ΑΜΚ, αλλά εναπόκειται στην κρίση του να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει την Τράπεζα για να προχωρήσει σε ανάπτυξη, «καθώς πρόκειται για την πρώτη αύξηση κεφαλαίου που δεν πραγματοποιείται για λόγους εξυγίανσης, όπως ήταν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών στις οποίες συμμετείχε μέχρι σήμερα το ΤΧΣ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider