Ποια είναι η Worldline που εξαγόρασε την Cardlink

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια είναι η Worldline που εξαγόρασε την Cardlink
Μία υπερδύναμη στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών, με παρουσία σε πάνω από 50 χώρες και έσοδα 4,8 δις. ευρώ το 2020, μπαίνει στην ελληνική αγορά.

Έναν από τους κορυφαίους διεθνείς παρόχους POS και ηλεκτρονικών πληρωμών φέρνει στην ελληνική αγορά, η εξαγορά της Cardlink - μεγαλύτερoυ δικτύου πληρωμών στην Ελλάδα – από την Worldline. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν χθες δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση του 92,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Cardlink.

H Worldline ηγείται στην αγορά πληρωμών της Ευρώπης και συγκαταλέγεται στην πρώτη τετράδα των παγκόσμιων «παικτών», με παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες και με προσωπικό άνω των 20.000 εργαζομένων. Το 2020 η Worldline είχε έσοδα 4,8 δισ. ευρώ. Η εταιρεία προσφέρει στους πελάτες της αξιόπιστες λύσεις σε όλη την αλυσίδα αξίας πληρωμών, προωθώντας την επιχειρηματική τους ανάπτυξη όπου και αν βρίσκονται. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από την Worldline στους τομείς των Εμπορικών Υπηρεσιών περιλαμβάνουν: Τερματικά, Λύσεις & Υπηρεσίες; Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών συναλλαγών και συναλλαγών μέσω κινητού τηλεφώνου σε τοπικό και διασυνοριακό επίπεδο, ευρύ χαρτοφυλάκιο τερματικών πληρωμών, καθώς και ηλεκτρονικά εισιτήρια και ψηφιακές υπηρεσίες στο βιομηχανικό περιβάλλον.

Η Cardlink που ιδρύθηκε το 2004 είναι ο κορυφαίος ελληνικός Πάροχος Υπηρεσιών Δικτύου (NSP) με πάνω από 240.000 POS (46% των συναλλαγών POS), που διαχειρίζεται περίπου 500 εκατομμύρια συναλλαγές ετησίως (μερίδιο αγοράς 53%). Η εταιρεία παρέχει επίσης σε περισσότερους από 10.000 διαδικτυακούς εμπόρους υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας μέσω της υπηρεσίας Check-out Cardlink. Η Cardlink διατηρεί μακροχρόνια σχέση με μεγάλες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων η Alpha Bank και η Eurobank, και διαθέτει μια ισχυρή και έμπειρη ομάδα διαχείρισης.

Η συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β΄ εξάμηνο του έτους προβλέπει τη διατήρηση ποσοστού 7,5% από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cardlink, Γιώργο Δρυμιώτη, ο οποίος θα παραμείνει μέτοχος της Cardlink και θα είναι υπεύθυνος, εντός του Ομίλου της Worldline, για την επιδίωξη της ταχείας ανάπτυξης την επιχείρησης στην Ελλάδα με την πλήρη υποστήριξη του οργανισμού της Worldline, Merchant Services.

Το deal αποτελεί στρατηγική ευκαιρία επέκτασης της δραστηριότητας παροχής υπηρεσιών προς τους εμπόρους (Merchant Services) της Worldline σε μια αγορά όπως η ελληνική αγορά με μοναδική πρόσβαση στο κορυφαίο τοπικό δίκτυο αποδοχής πληρωμών.

Η αξία της Cardlink αποτιμήθηκε σε 155 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπεύει 11 φορές την αξία των κερδών του 2020.

Στην ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία των καινοτόμων μεθόδων πληρωμής από τους πελάτες, η Cardlink είναι ο ιδανικός ακρογωνιαίος λίθος για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων προσφοράς πληρωμών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας της Worldline.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία 5 χρόνια, η ανάπτυξη του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρει ένα ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό στην αγορά πληρωμών στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει η συμπεριφορά των καταναλωτών και αυτοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στην ψηφιακή οικονομία και τις διαδικτυακές αγορές. Η μεταβολή αυτή ενισχύθηκε από τον Covid-19.

Επιπλέον πολύ ελκυστικό στοιχείο της ελληνικής αγοράς συνιστά ο τουρισμός που είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας και βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης. Με περισσότερους από 34 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, η Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη και στον κόσμο εδώ και χρόνια. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς πληρωμών που προσφέρει πολλές πρόσθετες ευκαιρίες ανάπτυξης στην μετά-Covid εποχή, αξιοποιώντας το πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο Worldline σε ταξιδιωτικές λύσεις και λύσεις φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της εξαγοράς από την Worldline, η κορυφαία θέση της Cardlink σε συνδυασμό με την παγκόσμια κλίμακα της Worldline, τις βέλτιστες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία πληρωμών που διαθέτει, θα επιτρέψει στην Worldline να αυξήσει τα έσοδά της με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια. Αυτός ο επιταχυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης θα επιτευχθεί μέσω ανάπτυξης αποδοχής POS (λευκές ετικέτες και προσφορά Android), μόχλευση πλατφόρμας και επεξεργασίας με ελληνικές τράπεζες, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που προσφέρουν διεύρυνση (analytics, loyalty, ηλεκτρονικά πορτοφόλια) και υλοποίηση υπηρεσιών one-stop-shop.

Οι βασικές χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της Cardlink για την Worldline είναι οι ακόλουθες:

• Πρόσθετα ετήσια έσοδα περίπου 40 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο της συναλλαγής, με αναμενόμενη διψήφια οργανική ανάπτυξη (CAGR) τα επόμενα 4 χρόνια.

• Περιθώριο OMDA περίπου 35% αναμένεται στο κλείσιμο με δυναμική ανόδου που θα προέλθει από την αύξηση των εσόδων και τη λειτουργική μόχλευση

  1. Εκτιμώμενη πρόσθετη ρευστότητα περίπου 130 εκατ. ευρώ στο κλείσιμο της συναλλαγής για το 92,5% των μετοχών
  2. Επένδυση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Cardlink που θα διατηρήσει το 7,5% της εταιρείας, και
  3. Μηχανισμό επαναγοράς του μειοψηφικού ποσοστού μέσω call option που μπορεί να εξασκήσει η Worldline 5 χρόνια μετά το κλείσιμο της συναλλαγής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider