Premia Properties: Στόχος η δημιουργία mega χαρτοφυλακίου αξίας 1 δισ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Premia Properties: Στόχος η δημιουργία mega χαρτοφυλακίου αξίας 1 δισ. ευρώ
Τα επενδυτικά σχέδια για τα προσεχή χρόνια. Έρχεται ΑΜΚ, ίσως και ομόλογο. Εστιάζει σε logistics, big boxes, κοινωνικά κτήρια.

Τη δημιουργία ενός mega επενδυτικού χαρτοφυλακίου αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ με ορίζοντα την προσεχή πενταετία έχει ως στόχο η εταιρεία ακίνητων Premia (πρώην Pasal), μέσα από σημαντικές και στοχευμένες κινήσεις κυρίως στον κλάδο των logistics, αλλά και στους τομείς big boxes ή στα κοινωνικά κτήρια που επίσης εστιάζει. Στόχος που κατά τη διοίκηση της εταιρείας, είναι «δύσκολος αλλά εφικτός».

Ως πιο κοντινούς χρονικά επενδυτικούς στόχους, η διοίκηση της Premia Properties, υπό τον ελληνοσουηδό βασικό μέτοχο και Ηλ. Γεωργιάδη και τον CEO, κ. Κ. Μαρκάζο, έχει τη δημιουργία χαρτοφυλακίου αξίας 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2021 και ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Αυτά αποκάλυψε η διοίκηση της εισηγμένης, υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μαρκάζο, στο πλαίσιο της χτεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Premia να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες με στόχο την πραγματοποίηση ΑΜΚ μέσα στο προσεχές διάστημα (έχουν ήδη προηγηθεί δύο ανάλογες διαδικασίες, η πρώτη 10 εκατ. και η δεύτερη 20 εκατ. ευρώ).

Όπως ειπώθηκε, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει συνδυαστικά σε μετρητά και με εισφορά σε είδος (ακίνητα του βασικού μετόχου). Η εν λόγω εξουσιοδότηση θα ισχύσει για πέντε έτη και το κεφάλαιο μπορεί να αυξάνεται κατά ποσό που δεν υπερβαίνει το τριπλάσιο του σήμερα υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι μέχρι και ποσό 52.565.746 ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο μπορεί να ασκεί την ανωτέρω εξουσία, εφάπαξ ή τμηματικώς. Οι ακριβείς όροι, το ύψος της ΑΜΚ, το χρονοδιάγραμμα και άλλες παράμετροι θα ανακοινωθούν επισήμως προσεχώς. Όπως βέβαια, είναι ανοιχτό αν η real estate εταιρεία, πέραν της ΑΜΚ, επιλέξει σε βάθος χρόνου και άλλα χρηματοδοτικά μοντέλα όπως την έκδοση εταιρικού ομολόγου.

Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει σχετικά πρόσφατα πληροφορίες ότι η εισφορά σε είδος (για την ΑΜΚ) σχετίζεται και με τρία ακίνητα logistics που σήμερα ανήκουν στον βασικό της μέτοχο, τον όμιλο Sterner Stenhus, με επικεφαλής τον Ηλία Γεωργιάδη (συνολικής επιφάνειας άνω των 35.000 τ.μ.).

Στην παρούσα φάση, το χαρτοφυλάκιο της Premia Properties έχει αξία 114 εκατ. ευρώ (συν τα 10 σχολεία μέσω ΣΔΙΤ αλλά και τις δύο εξαγορές που έκανε η εισηγμένη μέσα στο 2021), ενώ, όπως αναφέρθηκε ήδη, στόχος για το 2021 είναι η αξία του να φτάσει (ή και ξεπεράσει) τα 200 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη είναι από τις εταιρείες με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο logistics, στα 103.000 τ.μ., ενώ σχεδιάζει να «διπλασιάσει» αυτό το νούμερο φέτος, στα 200.000 τ.μ. σε αποθηκευτικούς χώρους, διατηρώντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά.

Η PREMIA PROPERTIES συνεχίζει απρόσκοπτα την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και στους υπόλοιπους κλάδους real estate οι οποίοι αποτελούν τομείς της στρατηγικής της Εταιρείας όπως εμπορικά κτίρια τύπου big box και κοινωνικά κτίρια.

Όπως τόνισαν τόσο ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος, κ. Ηλιάδης, όσο και ο CEO, κ. Μαρκάζος, το χαρτοφυλάκιο της Premia διακρίνεται για τη διασπορά μισθωτών, τις μακροχρόνιες μισθώσεις αλλά και τις υψηλές αποδόσεις (Σκλαβενίτης, My Market, Διακίνησης κ.α., ενώ σχετικά πρόσφατα η διοίκηση της εισηγμένης είχε μιλήσει για yields στο 7,5%-8,2%).

Κατά τη διοίκηση, η Premia αναμένεται να ολοκληρώσει την ΑΜΚ μέσα στο καλοκαίρι, ενώ πέραν της διαδικασίας αυτής, γίνονται ήδη διαπραγματεύσεις για αγορά επιλεγμένων ακινήτων, υπάρχουν κάποιες ώριμες συζητήσεις αλλά η εισηγμένη θα προβεί επισήμως σε ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν. Πάντως, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, «μετά την ΑΜΚ θα έχουμε και άλλες κινήσεις, υπάρχει pipeline ακινήτων που κοιτάμε, ίσως και μέσα στο 2021 η αξία χαρτοφυλακίου να ξεπεράσει τελικά τα 200 εκατ. ευρώ».

Κατά τον κ. Μαρκάζο, «τόσο το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο όσο και τα ακίνητα που θα εισφερθούν μέσω της ΑΜΚ δείχνουν τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύει σε ακίνητα με υψηλές αποδόσεις. Παραμένουμε πιστοί στα πλάνα μας και σε ότι λέμε». Σημειώνεται ότι τα logistics, τα big boxes και τα κοινωνικά κτήρια (νοσοκομεία, γηροκομεία, σχολεία κ.α.) παραμένουν βασικοί τομείς δράσης.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη μέσα στην χρονιά προχώρησε στην απόκτηση ακινήτου αποθηκών (logistics) το οποίο βρίσκεται στον Ασπρόπυργο Αττικής (περιοχή Λάκκα). Το ακίνητο έχει εμβαδόν 9.443 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 22.995 τ.μ. και είναι μισθωμένο στην εταιρεία ΔΙΑΚΙΝΗΣΙΣ Α.Ε. μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης η οποία λήγει το 2029. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε σε 5.000.000 ευρώ με μικτή αρχική απόδοση (initial gross yield) 8,2%. Το ακίνητο αυτό άνηκε στην εταιρεία ΝΟΕ Μεταλλικαί Κατασκευαί η οποία έπειτα από την δεύτερη αύξηση κεφαλαίου που έγινε πέρσι εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Premia. Επίσης, αρχές του έτους (ως PASAL τότε) ανακοίνωσε την απόκτηση εμπορικού ακινήτου το οποίο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Λαυρίου 76 στην Παιανία Αττικής. Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο εμβαδού 1.486,78τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 4.557,55τ.μ. Το ακίνητο είναι μισθωμένο από το 2019 στην εταιρεία ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. μέσω 20ετούς μίσθωσης. Το τίμημα εξαγοράς ανήλθε σε 2.520.000 ευρώ και η μικτή αρχική απόδοση (initial gross yield) ανέρχεται σε 7,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider