Ελλάδα
16-05-2021 | 09:17

Ακίνητα: Πώς το project του Ελληνικού ανεβάζει τον πήχη στο real estate

Ακίνητα: Πώς το project του Ελληνικού ανεβάζει τον πήχη στο real estate
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό αναμένεται να φέρει σημαντικές ανακατατάξεις στην οικιστική ανάπτυξη αλλά και στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. 

Πριν, καλά καλά, «πέσουν» οι υπογραφές της συμφωνίας μεταβίβασης μετοχών», το ενδιαφέρον έχει εκτιναχθεί από υποψήφιους συν-επενδυτές της Lamda στα διάφορα projects που θα αναπτυχθούν μέσα στο ακίνητο, από ενδιαφερόμενους αγοραστές κατοικιών… «από τα σχέδια» κιόλας στο μέτωπο της μαρίνας ή στον Πύργο, αλλά και σε επίπεδο τιμών στην παραλιακή ζώνη στο Ελληνικό (ή ψηλότερα στην Αργυρούπολη) ή σε όμορους δήμους.

Μάλιστα, όπως σημείωσε στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Δήμαρχος Ελληνικού/Αργυρούπολης, κ. Κωνσταντάτος, «ήδη, εν όψει της επένδυσης, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Στο κάτω Ελληνικό, διαμέρισμα 140 τετραγωνικών μέτρων πωλείται για 1,2 εκατ. ευρώ, δηλαδή 7.000 ευρώ/τ.μ.», δείχνοντας την τάση για το real estate. «Ιδιαίτερα υψηλές είναι οι τιμές μίσθωσης στην περιοχή, με την προσφορά να είναι αρκετά περιορισμένη», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, οι τιμές στο Ελληνικό έχουν σημειώσει αύξηση 30% περίπου τα τελευταία χρόνια, ενώ εκτιμάται ότι όσο πλησιάζουμε στην εκκίνηση της επένδυσης, οι τιμές τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων θα συνεχίσουν να καταγράφουν σημαντική άνοδο. 

Την ίδια ώρα, πληροφορίες ανθρώπων της κτηματαγοράς, κάνοντας λόγο για το οικιστικό κομμάτι εντός της έκτασης του αεροδρομίου, αναφέρουν ότι ειδικά το κομμάτι με τις «βίλες»/πολυτελείς κατοικίες που θα κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο, δηλαδή στον Άγιο Κοσμά, προσελκύει ήδη πολύ μεγάλο αριθμό υποψήφιων αγοραστών, οι προπωλήσεις… από τα σχέδια κινούνται με αυξητικό ρυθμό και μάλιστα με τίμημα που λογικά πρέπει να προκαλεί ικανοποίηση στους ανθρώπους του ομίλου. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη καταγράφεται και μεγάλο αρχικό ενδιαφέρον για τις κατοικίες που θα αναπτυχθούν στον Πύργο Κατοικιών (Marina Residential Tower), στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

Να σημειωθεί ότι το project προβλέπει ότι συνολικά στην έκταση του Ελληνικού θα αναπτυχθούν 10.000 κατοικίες που θα κατασκευαστούν και θα πωληθούν σε βάθος 25ετίας. Την πρώτη πενταετία θα διατεθούν, καταρχήν, 800 συνολικά οικιστικές μονάδες, πολλές από τις οποίες θα βρίσκονται στην παραλία. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Lamda Development προβλέπεται να δημιουργηθούν παραθαλάσσιος οικισμός κατοικιών ήπιας δόμησης (μονοκατοικίες, συγκροτήματα κατοικιών – διαμερισμάτων μέγιστου ύψους 11 μ.), σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά», με μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 43.500 τ.μ., αλλά και παραθαλάσσιος πύργου κατοικιών σε περιοχή με χρήσεις αμιγούς κατοικίας, που γειτνιάζει με τη «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά», με επιτρεπόμενο ύψος έως 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και μέγιστη εκτιμώμενη επιφάνεια δόμησης περίπου 45.000 τ.μ.

Στην παρούσα φάση, η τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών στα Νότια προάστια και πέριξ του Ελληνικού μπορεί να ξεκινήσει από τις 3-4.000 ευρώ/τ.μ. και να αγγίξει τις 8.000 ευρώ για καλά ακίνητα. Ωστόσο, η Lamda έχει ορίσει στο business plan της ως ελάχιστη τιμή το ποσό των 3.500-4.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εξαιρουμένων των κατοικιών που θα αναπτυχθούν στο παραλιακό μέτωπο, που προφανώς αναμένεται να συγκεντρώσουν υψηλότερα βαλάντια. Σε σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του project, η προπώληση ακινήτων αφορά τρεις τύπους κατοικιών: μονοκατοικία, διαμέρισμα και διαμέρισμα σε πύργο κατοικιών.

Υμηττός - Πάρκο - Παραλία: Μια ενιαία «φυσική διαδρομή»

Ωστόσο, το project στο Ελληνικό δεν θα επηρεάζει μόνο τον οικονομικό τομέα αλλά θα σέβεται και θα αναδεικνύει το φυσικό περιβάλλον. Και κατά τα φαινόμενα, όχι μόνο… εντός του παλιού αεροδρομίου. Η πιστοποίηση των 100 χλμ. μονοπατιών του Υμηττού που τρέχει ο δήμος Ελληνικού/Αργυρούπολης, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντάτος, θα «κουμπώνει» με την επένδυση. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένας φυσιολάτρης θα βρίσκεται από τον Υμηττό, στο μητροπολιτικού πάρκο του Ελληνικού και στη θάλασσα, στην παραλία με μήκος 1,5 χιλιόμετρα που θα αναβαθμιστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Το μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων που θα είναι ελεύθερο για τους πολίτες, η κατασκευή Ποντιακού Μεγάρου και η επαναστέγαση δομών του δήμου είναι τα κύρια αιτήματά μας», τόνισε ο ίδιος. «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ένας φυσιολάτρης θα βρίσκεται από τον Υμηττό, στο μητροπολιτικού πάρκο του Ελληνικού και στη θάλασσα», σημείωσε ο δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.  Το εν λόγω πιλοτικό πεζοπορικό δίκτυο μονοπατιών θα περιλαμβάνει διαδρομές συνολικού μήκους 100 χιλιομέτρων, θα συνδέεται με το αστικό περιβάλλον με πύλες-εισόδους και περιαστικό πεζόδρομο, θα διαθέτει ζώνες-πόλους δραστηριοτήτων, ενώ θα συνδεθεί με ποδηλατόδρομο με τα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων αλλά και με το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού.

Για το Πάρκο και ο κ. Αναστασίου, CEO της Lamda, σημείωσε ότι θα γίνει διαγωνισμός με συμμετοχή αρχιτεκτονικών γραφείων, τα ονόματα των οποίων θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή κοινότητα. Αλλωστε, πρόκειται για μια έκταση 15 φορές τον Εθνικό Κήπο, με ποικιλομορφία στο έδαφος, 45 χλμ. ποδηλατόδρομο-περίπατο και με έντονο το υδάτινο στοιχείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ένα ακόμη «πράσινο φως» του ΣτΕ για να προχωρήσουν τα έργα στο Ελληνικό

Mohegan: Το 2025-2026 τα εγκαίνια του Καζίνο (IRC) στο Ελληνικό