Σενάρια για ενδιαφέρον εξαγοράς της Volterra

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σενάρια για ενδιαφέρον εξαγοράς της Volterra
Φήμες από χρηματιστηριακά γραφεία κάνουν λόγο για ζυμώσεις αναφορικά με την ενεργειακή θυγατρική της ΑΒΑΞ

Στο στόχαστρο αγοραστών φαίνεται να έχει μπει για τα καλά η Volterra, ο ενεργειακός βραχίονας του κατασκευαστικού ομίλου ΑΒΑΞ. Σύμφωνα με σενάρια που προέρχονται από χρηματιστηριακά γραφεία, εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι φέρονται να εξετάζουν την εξαγορά της Volterra, θυγατρικής της ΑΒΑΞ, συμφερόντων Χρ. Ιωάννου.

Οπως πρόσφατα είχε αναφέρει η διοίκηση της ΑΒΑΞ σε σχετική ενημερωτική παρουσίαση, η Volterra λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 72MW (με την ΔΕΗ να είναι μέτοχος μειοψηφίας στις εταιρείες διαχείρισης), ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο υπό ανάπτυξη έργων φτάνει τα 300MW. Μέσα στο 2021 ξεκινούν δύο νέα αιολικά σε Καστοριά και Κοζάνη, συνολικής ισχύος 36MW, ενώ ωριμάζουν και έργα συνολικής ισχύος 100MW. Η Volterra έχει μερίδιο περίπου 2% στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον κ. Ιωάννου πάντως, να έχει δείξει και σχετικό προβληματισμό για το πως η αγορά θα ισορροπήσει από την εφαρμογή του Target Model.

Βέβαια, δεν είναι σαφές κατά πόσο ένα πιθανό ενδιαφέρον, αν έχουν βάση οι φήμες, θα μπορούσε να σχετιστεί με τον τομέα λιανικής όπου η εταιρεία είναι πάροχος, με τις ΑΠΕ ή συνδυαστικά και με τους δύο τομείς.

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορούν τα εν λόγω σενάρια, καθώς και στο παρελθόν φαίνεται να έχει προκύψει διερευνητικό ενδιαφέρον για τη Volterra, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου, με κάποιες πηγές να σημειώνουν ότι ακόμα και ονόματα όπως η Motor Oil προ περίπου 2-3 ετών είχε εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο. Πριν τότε προχωρήσει στην εξαγορά της εταιρείας προμήθειας NRG, η οποία ήταν στην πρώτη πεντάδα των ανεξάρτητων προμηθευτών με μερίδιο αγοράς που ξεπερνούσε το 1%.

Έκτοτε, λέγεται ότι υπήρχε και από άλλες πλευρές ενδιαφέρον δίχως να προκύψει κάτι. Ωστόσο, νεότερες φήμες και σενάρια από χρηματιστηριακά γραφεία, που κυκλοφόρησαν και πάλι τις τελευταίες ημέρες, έκαναν λόγο για διεργασίες σε αυτό το μέτωπο. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών ήταν πιο… προχωρημένα, καθώς ενέπλεκαν και τον όμιλο Μυτιληναίου ως εξ αυτών που «κοίταξαν» προς την πλευρά της Volterra. Τα ίδια σενάρια, πέραν της ονοματολογίας, αναφέρονταν και σε τίμημα μερικών δεκάδων εκατ. ευρώ για ένα πιθανό deal…

Αν βέβαια έχουν βάση αυτές οι φήμες και όντως τα δύο γκρουπ εξετάζουν ένα μεταξύ τους deal, μέσω βέβαια της ενεργειακής Volterra, αν υπάρχουν άλλοι όμιλοι που έχουν κάνει ανάλογη κίνηση, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

Μια φορά πάντως, αν όντως η Μυτιληναίος εξετάζει μια τέτοια κίνηση, θα πρόκειται αναμφίβολα για μια συμφωνία με… σημειολογικό χαρακτήρα, καθώς υπενθυμίζουμε ότι τα δύο γκρουπ, Μυτιληναίος και ΑΒΑΞ, έχουν έρθει εσχάτως κοντά στον τομέα των υποδομών καθώς μετέχουν σε κοινοπραξία που διεκδικεί (μαζί με τη Γαλλική Vinci) την παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού. Επιπρόσθετα, αρκετά έχουν γραφτεί για το ενδεχόμενο μιας μεταξύ τους συγχώνευσης, με τους δύο ομίλους όμως, κατά βάση την πλευρά ΑΒΑΞ, να διαψεύδουν ένα τέτοιο deal τουλάχιστον σε ορατό χρονικό ορίζοντα.

Βέβαια, η Μυτιληναίος είναι μια ισχυρή δύναμη στον ενεργειακό χώρο, όπως βέβαια και στον τομέα των ΑΠΕ με σημαντικό χαρτοφυλάκιο χιλιάδων MW και μεγάλες σχεδιαζόμενες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ εν όψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εγχώριος κλάδος της ενέργειας και των ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής Volterra εισέφερε έσοδα και θετική λειτουργική κερδοφορία στα μεγέθη του ομίλου ΑΒΑΞ για το 2020. Βάσει πρόσφατης παρουσίασης της ΑΒΑΞ σε αναλυτές, ο κλάδος ενέργειας εισέφερε κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ το 2020 (επί συνόλου 576 εκατ. ευρώ), μικτό κέρδος 7,1 εκατ. ευρώ και EBITDA στα 4,1 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider