Τράπεζες
12-05-2021 | 07:50

Έρχονται νέες χρηματοδοτήσεις 850 εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις

Νένα Μαλλιάρα
Μοιράσου το
Έρχονται νέες χρηματοδοτήσεις 850 εκατ. ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Νέα ροή «αναπτυξιακής» ρευστότητας που θα κινηθεί στα 850 εκατ. ευρώ, αναμένεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 

Κυβέρνηση και τράπεζες στρέφουν πλέον το βλέμμα στην επόμενη μέρα του Covid-19 για τη χρηματοδότηση των μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μετατοπίζοντας σταδιακά το «κέντρο βάρους» από τη διαχείριση της κρίσης στην ανάπτυξη.

Το σήμα του προσανατολισμού σε αναπτυξιακούς σκοπούς δίνει η έναρξη, σήμερα, του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ για τα δάνεια επενδυτικού σκοπού της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας – αρχές της επόμενης αναμένεται και η εκκίνηση του «μικρού εγγυοδοτικού» της ΕΑΤ για παροχή κεφαλαίων κίνησης, ενώ ένα «μικρό ΤΕΠΙΧ» της τάξεως των 15 – 16 εκατ. ευρώ βρίσκεται προ των πυλών ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Σήμερα πρόκειται να ξεκινήσει η υποδοχή και η επεξεργασία αιτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τα δάνεια Επενδυτικού σκοπού μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ της ΕΑΤ σε συνεργασία με 10 εμπορικές τράπεζες. Μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, παλαιές ή νεοσύστατες, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης για εκσυγχρονισμό ή επέκτασή τους, ηλεκτρονικά πρώτα στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στον δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr. Το αίτημα θα προσδιορίζει την τράπεζα επιλογής από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί η επιχείρηση, θα ακολουθεί η υποβολή του αιτήματος στην τράπεζα επιλογής και η αξιολόγηση του αιτήματος.

Το ύψος των επενδυτικών δανείων μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ και η διάρκεια αποπληρωμής τους από 5 έως 10 χρόνια.

Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα αρχικό business plan και, συνήθως, από εξασφαλίσεις. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις των επενδυτικών δανείων θα γίνουν τον Ιούνιο. Συνολικά στο πρόγραμμα θα εκταμιευθούν 380 εκατ. ευρώ. Η συμμετοχή της ΕΑΤ θα ανέρχεται στο 40% του δανείου (άτοκο). Το συνολικό ποσό που θα χορηγήσει η ΕΑΤ ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αποτελεί υπολειπόμενο ποσό από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ που δεν απορρόφησαν οι τράπεζες. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το μέσο επιτόκιο των δανείων αυτών θα κινηθεί στο 3,5% - 4%, από το μάξιμουμ ποσό χρηματοδότησης (έως 1,5 εκατ. ευρώ) θα αφαιρεθούν ποσά που έχει λάβει η επιχείρηση ως κεφάλαιο Covid, ενώ οι χορηγήσεις αυτές θα δοθούν μέχρι το 2023.

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες αναμένουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας την εκκίνηση του Γ’  κύκλου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 για την ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων με εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης, στον οποίο είχαν προθεσμία να δηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου. 

Ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 αυξήθηκε με πόρους 220 εκ. ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ).

Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά διαθέσιμα κεφάλαια των τριών κύκλων του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 ανέρχονται πλέον στο ποσό των 2 δις ευρώ, μοχλεύοντας τελικά δάνεια ύψους άνω των 6,5 δις ευρώ.

Τα δάνεια από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας της ΕΑΤ θα χορηγηθούν προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών, το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, με το συνολικό ποσό να αναμένεται να προσεγγίσει τα 460 εκ. ευρώ.

Προϋποθέσεις για την λήψη των δανείων είναι οι ενδιαφερόμενες πολύ μικρές επιχειρήσεις να είχαν κατά την 31.12.2019 κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ ή να έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα. 

Επίσης, κατά την 31.12.2019, να μην θεωρούνταν προβληματικές, να κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές από τις τράπεζες και να είναι τραπεζικά ενήμερες (οφειλή σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών) κατά την ημερομηνία της αίτησης.

Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν έγκριση, μέσω του προγράμματος, παρέχεται εγγύηση ύψους 80% σε δάνειο κεφαλαίου κίνησης που θα λάβουν από την τράπεζα της επιλογής τους. Τα δάνεια έχουν 5ετή διάρκεια. Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του δανείου δεν θα υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, (όποιο είναι μικρότερο):
-    50.000 ευρώ ή
-    το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή 
-    το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Σε ποιες επιχειρήσεις έδωσαν δάνεια το 2020

Από τις 12 Μαΐου χαμηλότοκα δάνεια έως 1,5 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αυξημένα τα επιτόκια των νέων δανείων, σχεδόν αμετάβλητα στις καταθέσεις

MUST READ

Fitch: Εφικτός στόχος η μείωση των κόκκινων δανείων κάτω από το 15% τον επόμενο χρόνο

Ενεργοποιούνται τα χαμηλότοκα δάνεια 500 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις