Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης από την 3η Μαΐου

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το μεγάλο στοίχημα της εστίασης από την 3η Μαΐου
estiasi
Εν μέσω περιορισμών οι επαγγελματίες της εστίασης θα ανεβάσουν ρολά «ποντάροντας» σε μία θετική ανταπόκριση των καταναλωτών και ελπίζοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν άμεσα τη χαλάρωση των μέτρων.

Παρά τους προβληματισμούς που έχουν διατυπώσει όλο το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες της εστίασης και αφορούν στους περιορισμούς με τους οποίους ανοίγουν από τη Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα, ικανοποίηση επικρατεί για το άνοιγμα του κλάδου έπειτα από ακριβώς ένα εξάμηνο. Εν μέσω περιορισμών λοιπόν, οι επαγγελματίες θα ανεβάσουν ρολά «ποντάροντας» σε μία θετική ανταπόκριση των καταναλωτών, που όπως φαίνεται περιμένουν με ανυπομονησία το άνοιγμα του κλάδου, ελπίζοντας παράλληλα ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν άμεσα τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να λειτουργήσουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ λειτουργούν στους εξωτερικούς χώρους, μόνο με καθήμενους και όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Τα καταστήματα παράλληλα δεν θα παίζουν μουσική ενώ θα είναι ανοιχτά μέχρι τις 22.45 καθώς στις 23.00 αρχίζει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Το πρόβλημα ρευστότητας

To μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις ενόψει της επαναλειτουργίας τους παραμένει η έλλειψη ρευστότητας με σχεδόν τις μισές επιχειρήσεις να έχουν ήδη μηδενικά ή ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα. Οι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι θα λάβουν το κεφάλαιο κίνησης από το πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσω ΕΣΠΑ, προτού ανεβάσουν ρολά, ωστόσο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει περί τις 10 Μαΐου και τα χρήματα να εκταμιευθούν έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, έως τότε οι επιχειρηματίες του κλάδου θα κληθούν να καλύψουν το κόστος των πρώτων ημερών με μεγάλη δυσκολία καθώς η επανεκκίνηση για ένα μικρό κατάστημα προκειμένου να παραγγείλει προμήθειες απαιτεί ποσά που ξεκινούν από 2.000 έως 3.000 ευρώ με δεδομένο ότι ήταν κλειστό ένα εξάμηνο. Κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, επιλέγουν να μην ανοίξουν από τις πρώτες μέρες αλλά να ανεβάσουν ρολά αργότερα, ενώ όσες δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους θα αναγκαστούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν μόνο με delivery και take away.

Ωράριο και μουσική

Το ωράριο λειτουργίας έως τις 10.45 παραμένει «αγκάθι» για τον κλάδο, με τους επιχειρηματίες στα μπαρ να επισημαίνουν ότι περιορίζει σημαντικά τις ώρες λειτουργίας τους ενώ στα καταστήματα της αμιγούς εστίασης να σημειώνουν ότι για αρκετούς καταναλωτές που πηγαίνουν αργά για φαγητό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. «Ελπίζουμε ότι το θέμα του ωραρίου θα ξεπεραστεί σύντομα και θα ισχύσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα» τονίζει στο insider.gr ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.

Αντίστοιχος είναι και ο προβληματισμός και για την απαγόρευση της μουσικής, μία απόφαση που όπως επεσήμαναν οι ειδικοί ελήφθη καθώς η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής ή «αναγκάζει» τους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν, κάτι που ευνοεί τη μετάδοση του ιού. Ο υπουργός Ανάπτυξης πάντως σε δηλώσεις του συνέστησε υπομονή και εξέφρασε την ελπίδα ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ευέλικτη λειτουργία της εστίασης τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Οι επαγγελματίες του κλάδου «ποντάρουν» πολλά και σε μία καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού από τις 15 Μαΐου. Άλλωστε πέρσι λόγω των μειωμένων αφίξεων τουριστών, αρκετά καταστήματα εστίασης σε τουριστικές περιοχές της χώρας είτε δεν άνοιξαν, είτε άνοιξαν αρκετά αργότερα ενώ και στο κέντρο της Αθήνας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες η πτώση τζίρου ήταν τεράστια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ συνολικά στην Αττική, όπου καταγράφεται σχεδόν το 42% του συνολικού τζίρου της εστίασης, η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν 34,9%. Σύμφωνα δε με τους εκπροσώπου του κλάδου η πτώση στο κέντρο της Αθήνας έφτασε ακόμη και το 80%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για το άνοιγμα της εστίασης – Ποια καταστήματα επαναλειτουργούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider