Επιχειρήσεις
25-04-2021 | 11:47

Σκυλακάκης: Η Επιστρεπτέα υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού

Newsroom
Μοιράσου το
Σκυλακάκης: Η Επιστρεπτέα υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη διασαφήνισε ότι τα μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων όπως αυτά που αφορούν την εισφορά αλληλλεγγύης και το τέλος του επιτηδεύματος θα υπάρξουν μετά το 2023. Επίσης, δήλωσε ότι προέχουν οι επενδύσεις. 

Συγκεκριμένα, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι: «Ο δημοσιονομικός χώρος που είχαμε διαθέσιμο για το 2021-2022 αφορούσε μη μόνιμα μέτρα με μια μικρή εξαίρεση, επομένως μόνιμα μέτρα θα υπάρχουν μετά το 2023» και συμπλήρωσε, «χώρος λελογισμένος θα υπάρχει, θα υπάρξει μετά το 2023, καθώς θα επανέλθει ο Προϋπολογισμός σε καλά επίπεδα και θα δούμε πως θα αξιοποιηθεί με μόνιμα μέτρα ελαφρύνσεων, καθώς η Κυβέρνηση θα έρθει στην ατζέντα της μείωσης φόρων που είχε προεκλογικά, δεν μπορεί να το κάνει τώρα εν μέσω της πανδημίας».

Η δήλωσή του για τις επενδύσεις ήταν σαφής, χωρίς περιθώριο παρερμηνείας: «τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να δεσμευτούν για επενδύσεις. Εάν δεν είναι για επενδύσεις, δεν μπορούμε να τα πάρουμε. Υπάρχει πρόγραμμα 1 δις ευρώ για κατάρτιση εργαζόμενων ή για την είσοδο άνεργων σε επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα σε ποσοστό άνω του 50% έχει «πράσινο» και ψηφιακό κομμάτι και αυτά τα ποσά πηγαίνουν εκεί για επενδύσεις»

Για τους εργαζόμενους και τις αναστολές συμβάσεων δήλωσε ότι ελπίζει να μην υπάρχουν πολλές αναστολές συμβάσεων καθώς αυτό θα σημάνει κλειστές δραστηριότητες, για να συμπληρώσει ότι «Σε αυτές που παραμένουν κλειστές, θα υπάρξουν αναστολές 534 ευρώ για όσους είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας και θα υπάρξουν και αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις».

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης, η εβδομάδα αυτή είναι εβδομάδα πληρωμών για Δώρο Πάσχα, κύριες και επικουρικές συντάξεις, κάποια υπόλοιπα από τις αποζημιώσεις για τις εκπτώσεις ενοικίων και τις πρώτες καταβολές για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει Επιστρεπτέα Προκαταβολή 8, η οποία άλλωστε ουδέποτε είχε εξαγγελθεί, καθώς αυτή «υποκαθίσταται από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τις μικρότερες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές και τα ειδικά προγράμματα επανεκκίνησης, που τον Μάιο και τον Ιούνιο θα υπάρξουν για εστίαση, τουρισμό, γυμναστήρια και παιδότοπους. Παράλληλα θα υπάρξει και η επιδότηση παγίων δαπανών».

Συμπλήρωσε δε ο Αν. Υπουργός Οικονομικών ότι «Τα προγράμματα επανεκκίνησης ανέρχονται σε συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, είναι και οι απαλλαγές σε φόρους και εισφορές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός συν προγράμματα για την απασχόληση ύψους 2 δισ. ευρώ, που θα τρέχουν τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Στο μεγάλο θέμα των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν 3 Μαΐου και το πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ρευστότητάς τους, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι  «Μετρητά για τις επιχειρήσεις υπάρχουν με τα προγράμματα εστίασης και τουρισμού που έχουν αυτόν τον χαρακτήρα και με την επιδότηση των παγίων δαπανών, για την οποία πρέπει να υπάρχει μια εικόνα από τις φορολογικές δηλώσεις τις φετινές, ενώ επιπλέον συλλέγουμε στοιχεία από όλα τα προγράμματα για να δούμε τι έχει λάβει και ποιος, καθώς δεν μπορούν τα μέτρα να είναι μονοκλαδικά». Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι «το πρόγραμμα παγίων δαπανών έχει ως στόχο την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, για αυτό έχει προϋπόθεση να υπάρχει προσωπικό στις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια του τέθηκε ερώτηση  για τον Τουρισμό και για το αν θα διατηρηθεί το όριο των 50 ενσήμων ώστε να δικαιούται κάποιος επίδομα ανεργίας ή αν θα υπάρξει παράταση για όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας που λήγει τον Απρίλιο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Υπάρχει ένα σημαντικό κονδύλι που έχουμε βάλει στην άκρη για τον σκοπό αυτό, θα μας πει το υπ. Εργασίας πως θα διατεθεί» και για περισσότερες λεπτομέρειες παρέπεμψε στο Υπουργείο Εργασίας ως περισσότερο αρμόδιο.

Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Αν. Υπ. Οικονομικών είπε την Τρίτη, η Ελλάδα, από τις πρώρες χώρες στην ΕΕ, θα καταθέσει στην Κομισιόν το σχέδιο της, λέγοντας πάντως ότι  «καλούμαστε σε μία χρονιά να τριπλασιάσουμε τις δημόσιες επενδύσεις και αυτό πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδύνατο».

«Η ανάκαμψη την επόμενη ημέρα, για να υπάρξει, προϋποθέτει την καλή δημοσιονομική κατάσταση. Η S&P μαζί με την αναβάθμιση της λέει ότι υπάρχει ασφάλεια στα οικονομικά και αυτό είναι σημαντικό», σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Ολοκληρώνοντας, απέφυγε να τοποθετηθεί αν θα υπάρξει έκτακτο επίδομα για τους υγειονομικούς.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.