Μειωμένη κατά 6% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ τρίμηνο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μειωμένη κατά 6% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το α΄ τρίμηνο

Αισθητό ήταν το «αποτύπωμα» της πανδημίας στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση παρουσίασε ελάττωση κατά 6%, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση τους τρεις πρώτους μήνες άγγιξε τις 12,39 Τεραβατώρες (TWh), από 13,175 πέρυσι. Μία μείωση που αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τα οποία παρέμειναν εν ισχύι καθ΄ όλο τα εν λόγω χρονικό διάστημα.

Την ίδια στιγμή, αυξημένο ήταν το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, έναντι του προηγούμενου έτους. Η αύξηση κινήθηκε στο 8%, με το κόστος να διαμορφώνεται φέτος σε 65,41 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, από 60,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2019.

Η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες τιμές στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσιας Αγοράς, με το συνολικό κόστος να διαμορφώνεται στα 55,17 ευρώ ανά Μεγαβατώρα το πρώτο φετινό τρίμηνο. Πέρυσι, το κόστος της Αγορά Επόμενης Ημέρας, στο πλαίσιο του μοντέλου που ίσχυε τότε (Mandatory Pool) ήταν ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Παράλληλα, μειωμένη είναι φέτος η τιμή από την εκκαθάριση αποκλίσεων, η οποία στο φετινό πρώτο τρίμηνο αγγίζει τα 0,72 ευρώ/MWh, έναντι 2,11 ευρώ/MWh την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Ωστόσο, τις ελαφρύνσεις αυτές υπεραντιστάθμισαν οι αυξημένες τιμές στην αγορά, με το μεσοσταθμικό συνολικό κόστος της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς να αγγίζει τα 55,17 ευρώ/MWh το πρώτο φετινό τρίμηνο. Πέρυσι, το κόστος της αγοράς του Mandatory Pool ήταν 50,39 ευρώ/MWh.

Ενισχυμένο είναι επίσης το μεσοσταθμικό κόστος των λογαριασμών προσαυξήσεων, το οποίο το πρώτο τρίμηνο του 2021 άγγιξε μεσοσταθμικά τα 9,53 ευρώ/MWh. Συγκριτικά, τους τρεις πρώτους μήνες του 2020, είχε διαμορφωθεί στα 4,78 ευρώ/MWh.

Αναφορικά με τη μηναία εξέλιξη των λογαριασμών προσαυξήσεων εντός του 2021, ο Μάρτιος «έκλεισε» με 9,301 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του προηγούμενου μήνα, όταν είχαν αγγίξει τα 11,85 ευρώ/MWh. Τον Ιανουάριο είχε διαμορφωθεί στα 7,663 ευρώ/MWh.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider