Θετικό outlook για την Alpha Bank με διατήρηση του «CCC+» από τη Fitch

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό outlook για την Alpha Bank με διατήρηση του «CCC+» από τη Fitch
Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί με CCC+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα, με ένα θετικό outlook, ως απόρροια τόσο της εταιρικής αναδιάρθρωσης όσο και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων NPEs

Θετικές είναι οι προοπτικές της Alpha Bank, σύμφωνα με τον οίκο Fitch, χαιρετίζοντας την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολογεί με CCC+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας «δίνοντας» ένα θετικό outlook, ως απόρροια τόσο της εταιρικής αναδιάρθρωσης όσο και της συνέχισης των τιτλοποιήσεων.

Η Alpha Bank προχώρησε πρόσφατα και στην απόσχιση του τραπεζικού τομέα και στην ίδρυση νέας εταιρείας, προκειμένου να αποφευχθεί ένα dilution από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων. Σύμφωνα με τον Fitch, η εν λόγω κίνηση συμβάλλει σημαντικά στη θωράκιση του ομίλου, παρότι η αξιολόγηση CCC+ εξακολουθεί να αντανακλά την αδύναμη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων (assets) και το υψηλό κεφαλαιακό βάρος από τα «κόκκινα» δάνεια.

Η Alpha Bank, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου NPEs, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία θα περιορίσει στο 26,5% τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) από 43% που βρισκόταν στα τέλη του 2020. Στόχος, είναι εντός του 2021 ο δείκτης NPLs να διαμορφωθεί στο 18% και εντός του 2022 στο 10%. Παράλληλα, η επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» θα μετριάσει τους κινδύνους στον ισολογισμό της τράπεζας και θα υποστηρίξει το σχέδιο της τράπεζας να επιταχύνει τον καθαρισμό της ποιότητας των assets το 2021-2022.

Η Fitch προσδοκά παράλληλα βελτίωση σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο στην κερδοφορία της τράπεζας, χάρη στη βελτίωση της ποιότητας των assets, τις επιπλέον ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης και τις outsourcing υπηρεσίες δανείων.

Από την άλλη όπως επισημαίνει ο οίκος το outlook μπορεί να περάσει σε αρνητικό, αν τελικά τα σχέδια τιτλοποίησης καθυστερήσουν ή τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από ότι αναμένεται αυτή τη στιγμή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider