Έντονη δυσαρέσκεια από τα εμπορικά κέντρα για το νέο «μπλόκο» στο άνοιγμα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη δυσαρέσκεια από τα εμπορικά κέντρα για το νέο «μπλόκο» στο άνοιγμα
Τα εμπορικά κέντρα είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως και κάποια πολυκαταστήματα τα οποία δεν λειτουργούν υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο, που παραμένουν κλειστές καθώς για άλλη μία εβδομάδα δεν έλαβαν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων για την επαναλειτουργία τους.

Ούτε τη Δευτέρα 19 Απρίλιου θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα καθώς για ακόμη μία Παρασκευή, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων άναψε «κόκκινο φως» για την επαναλειτουργία τους, απόφαση που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων.

Τα εμπορικά κέντρα είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, όπως και κάποια πολυκαταστήματα τα οποία δεν λειτουργούν υπό ενιαίο νομικό πρόσωπο, που παραμένουν κλειστές και δεν εφαρμόζεται ούτε η μέθοδος click away. Πηγές της αγοράς μιλώντας στο insider.gr για το νέο «όχι» των ειδικών, εκφράζουν την απορία πώς εξαιρούνται από το άνοιγμα ακόμη και εμπορικά κέντρα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους την ώρα που λειτουργούν άλλες επιχειρήσεις σε κλειστούς μάλιστα χώρους. Eπισημαίνουν παράλληλα πως τα εμπορικά κέντρα έχουν λάβει όλα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή λειτουργία τους, τοποθετώντας μέχρι και συστήματα καθαρισμού του αέρα για τους κλειστούς χώρους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, μέλη του οποίου είναι μεταξύ άλλων και μεγάλες εμπορικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων, εμπορικά κέντρα και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις σημειώνει πως «η Πολιτεία με πρόσφατη απόφασή της επέτρεψε το άνοιγμα της λιανικής αγοράς με συγκεκριμένους κανόνες για την προστασία της υγείας και της ζωής όλων μας. Η επιλεκτική όμως απόφαση λειτουργίας μόνον ορισμένων επιχειρηματικών μονάδων και ο αποκλεισμός άλλων χωρίς να υφίσταται ξεκάθαρη τεκμηρίωση αντιβαίνει τόσο στους κανόνες της ελεύθερης και απρόσκοπτης λειτουργίας της αγοράς όσο και της λειτουργίας του ανταγωνισμού με περαιτέρω πιθανές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και στην οικονομία της χώρας μας».

Σημειώνεται πάντως πως πρόταση για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων είχε διατυπώσει προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τόσο χθες όσο και την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης, η οποία ωστόσο δεν έγινε δεκτή από τους ειδικούς και αυτή τη φορά.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί παραμένουν διστακτικοί εξαιτίας της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα καθώς και της πίεσης που συνεχίζει να δέχεται το σύστημα υγείας και έτσι μεταφέρουν για άλλη μία εβδομάδα την απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Η μεγαλύτερη ανησυχία όπως επισημαίνουν αρκετοί λοιμωξιολόγοι είναι οι κοινόχρηστοι χώροι των επιχειρήσεων και το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί συνωστισμός από καταναλωτές που θα τα επισκεφθούν.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων τέλος δεν άναψε το πράσινο φως ούτε για την παύση των ραντεβού στο υπόλοιπο λιανεμπόριο αλλά ούτε και για το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, ζητήματα που βρέθηκαν επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Με την επέκταση των υποχρεωτικών self tests από την επόμενη εβδομάδα στους εργαζομένους του κλάδου πάντως, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να εισηγηθούν περαιτέρω άρση των περιορισμών το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider