Ώρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο - Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο - Η δύσκολη εξίσωση για το άνοιγμα
Σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.

Στη συνεδρίαση των ειδικών που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι στραμμένα τα βλέμματα εμπόρων και καταναλωτών, με την κυβέρνηση να αναμένει τη σχετική εισήγηση προκειμένου στη συνέχεια να ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Μετά και το χθεσινό ρεκόρ κρουσμάτων αλλά και τη συνεχιζόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας η εξίσωση που καλούνται να λύσουν κυβέρνηση και λοιμωξιολογοι είναι ίσως πιο δύσκολη από όλες τις προηγούμενες φορές. Κι αυτό γιατί από τη μία πλευρά είναι απαραίτητο να επανεκκινήσει η οικονομία και παράλληλα να υπάρξει μία βαλβίδα αποσυμπίεσης για την πολύμηνη κόπωση των πολιτών από τα αυστηρά μέτρα ενώ από την άλλη, η επιδημιολογική εικόνα της χώρας συνεχίζει να προβληματίζει.

Η πρόθεση που έχει διατυπωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, όπως άλλωστε επανέλαβε και το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είναι τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν κανονικά στις 5 Απρίλιου και με sms των πολιτών στο 13032 το οποίο θα επιτρέπει μία μετακίνηση ημερησίως για αγορές στο λιανεμπόριο και με χρονικό περιορισμό, εφόσον οι ειδικοί κρίνουν πως κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης δεν επιλέγεται η μέθοδος της παράδοσης εκτός, «γιατί κάποια καταστήματα δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτό τον τρόπο και κατά συνέπεια δεν θέλουμε να δημιουργηθούν συνθήκες αθεμίτου ανταγωνισμού». Από την πλευρά του και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο Οpen σχετικά με το click away και το click inside, σημείωσε πως πρόκειται για δύο εργαλεία που δεν βοηθούν στην παρούσα φάση, καθώς στόχος είναι πλέον οι κλάδοι που θα ανοίξουν να παραμείνουν ανοιχτοί.

Ωστόσο όσον αφορά στην εισήγηση που θα που κάνει τελικά η επιτροπή προς την κυβέρνηση, ακόμη και ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους υπάρχουν αρκετές και αντικρουόμενες απόψεις, με άλλους να υποστηρίζουν ότι η αγορά πρέπει να ανοίξει, άλλους να προτείνουν το άνοιγμα αρχικά των μικρών καταστημάτων και κάποιους να εκτιμούν ότι χρειάζεται ακόμη μία εβδομάδα παράτασης ώστε να δοθεί το πράσινο φως.

Ο εμπορικός κόσμος από την πλευρά του επαναλαμβάνει αφενός ότι το λιανεμπόριο πρέπει να προηγηθεί κάθε άλλης δραστηριότητας κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων αφετέρου ότι τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με αυστηρούς κανόνες που θα θέσει η πολιτεία χωρίς παράλληλα να υπάρξει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση. Στο πλαίσιο αυτό ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διοργανώνει μάλιστα στις 2 το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με θέμα «Άνοιγμα της αγοράς, κανόνες και κόκκινες γραμμές» στην οποία θα συμμετάσχουν και επιστήμονες οι οποίοι θα τοποθετηθούν σχετικά με το ζήτημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider