ΕΤΑΔ: Γιατί πήρε σύμβουλο την PwC - Το «αγκάθι» της «Αττικός Ήλιος» (Grant Resort)

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΑΔ: Γιατί πήρε σύμβουλο την PwC - Το «αγκάθι» της «Αττικός Ήλιος» (Grant Resort)
Ο διαγωνισμός της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου για την επίτευξης συμφωνίας-συμβιβασμού με μισθώτρια εταιρεία. Οι εκτιμήσεις της αγοράς για την… υπόθεση της διευθέτησης.

Την εταιρεία PriceWaterhouseCoopers (PwC) επέλεξε, κατόπιν διαγωνισμού, ως οικονομικό/χρηματοοικονομικό της σύμβουλο η ΕΤΑΔ, αναφορικά με την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας ή συμβιβασμού με μισθώτρια εταιρεία.

Στην ανακοίνωση/απόφαση δεν αναφέρεται βέβαια ο λόγος για τον οποίον η ΕΤΑΔ ζητάει τη συνδρομή της PwC, ωστόσο, στην αγορά αναρωτιούνται αν το σημαντικό θέμα που έχει να… διευθετήσει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου με μισθώτρια εταιρεία, μπορεί να είναι άλλο από αυτό με τον ξενοδοχειακό όμιλο για το συγκρότημα στο Λαγονήσι, δηλαδή με την Αττικός Ήλιος (συγκρότημα Grant Resort) του ομίλου Μαντωνανάκη.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση με θέμα την «ολοκλήρωση του Ανοιχτού Τακτικού Διαγωνισμού για την Παροχή υπηρεσιών οικονομικού / χρηματοοικονομικού συμβούλου προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο πλαίσιο διεξαγωγής διερευνητικών επαφών για τη διευθέτηση υφιστάμενων διαφορών με Μισθώτρια εταιρεία – Αρ. Διακ. 1960/15.02.2021– Κατακύρωση», η Εταιρεία Ανίκητων του Δημοσίου, με ημερομηνία 20/03/2021, ενέκρινε το από 17.03.2021 πρακτικό της επιτροπής για την επιλογή αναδόχου για την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία «PRICEWATERHOUSECOOPERS AE», με συνολική δαπάνη ποσού 180.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α 24%, για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε κάτι ούτε από την ΕΤΑΔ ούτε από την PwC, υπενθυμίζεται ότι ο ξενοδοχειακός όμιλος διεκδικεί μεγάλο ποσό από το δημόσιο, του έχουν επιδικασθεί (έως το 2020) πάνω από 600 εκατ. ευρώ (μαζί με τόκους, δικαστικά έξοδα), ποσό που καλείται να καταβάλει η ΕΤΑΔ, η οποία με τη σειρά της έχει προχωρήσει σε ενέργειες ακύρωσης ή έστω διευθέτησης των παραπάνω αποφάσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συμβιβασμού.

Σημειώνεται ότι το θέμα παρακολουθούν από κοντά τόσο το υπουργείο Οικονομικών που ανησυχεί για το ενδεχόμενο η υπόθεση να αποτελέσει μια μίνι δημοσιονομική «βόμβα» καθώς η ΕΤΑΔ είναι κρατικού συμφέροντος φορέας, όσο και η Κομισιόν που έχει το ζήτημα υπό παρακολούθηση καθώς θα μπορούσε μια τελεσίδικη απόφαση κατά της ΕΤΑΔ να επιβαρύνει τα δημοσιονομικά του κράτους με κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι η ΕΤΑΔ επί της ουσίας βρίσκεται υπό καθεστώς… ανανέωσης ή αντικατάστασης Μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου για θητεία τριών ετών (μεταξύ αυτών και για τη θέση του Εντεταλμένου Συμβούλου). Προ μηνός περίπου, ο μέτοχος της ΕΤΑΔ, δηλαδή η ΕΕΣΥΠ (γνωστή και ως «Υπερταμείο» Αποκρατικοποιήσεων, προέβη σε σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (καταληκτική ημερομηνία η 15η Μαρτίου).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider