Fourlis: Tο «στοίχημα» των online πωλήσεων, η άνοδος εν μέσω πανδημίας και οι επενδύσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fourlis: Tο «στοίχημα» των online πωλήσεων, η άνοδος εν μέσω πανδημίας και οι επενδύσεις
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε ο Όμιλος Fourlis, το 2020 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 33,8 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 78%.

Κατά τη διάρκεια του 2020, με τα καταστήματα κλειστά για αρκετούς μήνες λόγω πανδημίας, ο Όμιλος Fourlis είδε τις οnline πωλήσεις του σε ΙΚΕΑ και Ιntersport να αυξάνονται ραγδαία και μάλιστα να διατηρούνται σε ένα σημαντικό ποσοστό ακόμη κι όταν η αγορά λειτούργησε κανονικά και οι καταναλωτές είχαν πρόσβαση και στα φυσικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε ο Όμιλος, το 2020 οι ηλεκτρονικές πωλήσεις έφτασαν τα 60,1 εκατ. ευρώ σε σχέση με 33,8 εκατ. ευρώ το 2019, αυξημένες κατά 78%. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εν μέσω πανδημίας, όπως επισημαίνουν πηγές της εταιρείας στο insider.gr οι online πωλήσεις κατά την περίοδο που τα καταστήματα ήταν κλειστά έφτασαν το 30-35% επί του συνόλου ενώ όσο τα καταστήματα ήταν ανοιχτά έφτασαν το 18%. Συνολικά στο έτος αποτέλεσαν το 16% επί του συνόλου, ενώ προ πανδημίας το αντίστοιχο ποσοστό έφτανε μόλις το 7,2%. Στόχος πάντως είναι τα επόμενα χρόνια η δυναμική αυτή να που αναπτύχθηκε να διατηρηθεί και όπως σημειώνουν, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις να αποτελούν το 20-25% του συνόλου.

Αναλυτικά το 2020 ο Όμιλος παρουσίασε πωλήσεις 370,6 εκατ. ευρώ έναντι 466,3 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένες κατά 20,5%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), το ανήλθαν σε 43,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) σε 9,6 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες προ φόρων, έφτασαν 11,0 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 19,5 εκατ. ευρώ το 2019, συμπεριλαμβανομένων ζημιών 6,6 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών. Οι ζημίες μετά φόρων για το 2020 ήταν 8,7 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS κατά την 31/12/2020 ήταν 105,4 εκατ., σε σχέση με 106,2 εκατ. κατά την 31/12/2019.

Η νέα επένδυση

Παρά τις επιπτώσεις του κορονοϊού, η Fourlis προχώρησε το 2020 σε επενδύσεις που έφτασαν το 20,6 εκατ. ευρώ ενώ ετοιμάζει και νέα επένδυση 11 εκατ. ευρώ στο ακίνητο του Ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας που αφορά Υψηλής Τεχνολογίας Αυτοματοποιημένο Εξοπλισμό για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών, τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων της INTERSPORT και ATHLETE’S FOOT σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Κύπρο.

Το σύστημα, όπως επισημαίνεται, θα παρέχει μέγιστη ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων και ηλεκτρονικών παραγγελιών. Η έναρξη λειτουργίας της νέας επένδυσης έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022 ενώ έπειτα από την ολοκλήρωσή της το logistics center στο Σχηματάρι της Βοιωτίας που εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή ΙΚΕΑ και Intersport θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες των καταστημάτων ΙΚΕΑ ενώ το Intersport θα εξυπηρετείται από το κέντρο στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξε το πρώτο μίνι ΙΚΕΑ στον Πειραιά - Τα επόμενα καταστήματα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider