Μαλαματίνα: Τα βήματα προς την εξυγίανση και η ευχάριστη «έκπληξη» των εξαγωγών

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαλαματίνα: Τα βήματα προς την εξυγίανση και η ευχάριστη «έκπληξη» των εξαγωγών
Η ιστορική οινοποιία συνεχίζει την παραγωγική της δραστηριότητα ενόψει και του Πάσχα ενώ οι εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2021 καταγράφουν ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία.

Με τη συζήτηση του σχεδίου εξυγίανσης της «Μαλαματίνα» από τον όμιλο εταιρειών «Μάντης Εμπορική ΑΕ» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης να αναβάλλεται για δεύτερη φορά λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, η ιστορική οινοποιία συνεχίζει την παραγωγική της δραστηριότητα ενόψει και του Πάσχα ενώ οι εξαγωγές το πρώτο δίμηνο του 2021 καταγράφουν ιδιαίτερα ικανοποιητική πορεία, δεδομένων και των συνθηκών.

Πηγές κοντά στην εταιρεία επισημαίνουν στο insider.gr ότι η πορεία των εξαγωγών τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του νέου έτους κινήθηκε στα ίδια επίπεδα με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, δηλαδή προ της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων του κορονοϊού καθώς διαμορφώθηκε περίπου στις 320 χιλ. με κύρια αγορά εκείνη της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διαχείριση των εξαγωγών παραμένει ακόμα στην ίδια την εταιρεία και δεν έχει περάσει προς το παρόν στη «Mάντης». Παράλληλα η παραγωγή για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών όπως επισημαίνουν, συνεχίζεται κανονικά προσβλέποντας η ζήτηση στην αγορά να παρουσιάσει αύξηση ενόψει και του Πάσχα.

Όσον αφορά στο σχέδιο εξυγίανσης, που έχει κατατεθεί από τον όμιλο της «Μάντης Εμπορική ΑΕ» και η συζήτηση του οποίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ιστορικής οινοποιίας, η ημερομηνία για τη νέα δικάσιμο δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά εκτιμάται ότι πιθανότατα θα μετατεθεί για τον Απρίλιο, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο εξυγίανσης της «Μαλαματίνα» υπογράφεται από πιστωτές που εκπροσωπούν το 79,1% (79,4% αν συμπεριληφθούν και τα συνδεδεμένα μέρη). Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία νέας εταιρείας και η μεταφορά σε αυτή, μέρους του ενεργητικού και ποσοστού περίπου 24% της συνολικής οφειλής της οινοποιία, η οποία φτάνει τα 35,9 εκατ. ευρώ, προς τράπεζες και άλλα ιδρύματα και φορείς (Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα, ABS Metexelixis).

Η Μαλαματίνα, υπό το νέο καθεστώς, προβλέπεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη από τον δεύτερο χρόνο ενώ ο τζίρος της αναμένεται να αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, με προοπτική να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ το ενδέκατο έτος. Παράλληλα αναμένεται να παράγει 5,6 εκατ. λίτρα το πρώτο έτος λειτουργίας της, ενώ από το έβδομο έτος αναμένεται να αυξηθεί στα 7,5 εκατ. λίτρα. Από την πλευρά του ο επενδυτής δεσμεύεται να καταβάλλει 2,3 εκατ. ευρώ ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, καθώς και να ενισχύσει την εταιρεία για την ανάπτυξη της με 9 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Μαλαματίνα που συμπληρώνει 126 χρόνια λειτουργίας, αντιμετώπιζε δυσκολία στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της στη βάση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες πριν από τέσσερα χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού ήταν η «χαριστική βολή» για την εταιρεία η οποία την περίοδο του lockdown προχώρησε σε αναστολή της λειτουργίας της με την πτώση των πωλήσεων στη χονδρική να έχει προηγουμένως φτάσει το 80%.

Διαβάστε επίσης:

Μαλαματίνα: Η ιστορική οινοποιία που αλλάζει χέρια έπειτα από 125 χρόνια

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider