Στο τέλος Μαρτίου οι short list για τη ΛΑΡΚΟ

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο τέλος Μαρτίου οι short list για τη ΛΑΡΚΟ
Στην τελική ευθεία έχει μπει η ανακοίνωση της λίστας των επενδυτών που θα προκριθούν στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση και των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών.

Στην τελική ευθεία έχει μπει η ανακοίνωση της λίστας των επενδυτών που θα προκριθούν στην επόμενη φάση ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του μήνα τοποθετείται η ανακοίνωση των short list και για τους δύο διαγωνισμούς ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας, οι οποίοι πραγματοποιούνται από τον ειδικό εκκαθαριστή και το ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά την προεπιλογή, τα σχήματα που εκδήλωσαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον θα πρέπει να λάβουν την έγκριση και των υπουργείων Αμύνης και Εξωτερικών, λόγω της εθνικής σημασίας που έχουν τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα τα δικαιώματα εξόρυξης που διαθέτει. Παράλληλα, θα πρέπει να πληρούν τα οικονομικά και τεχνικά εχέγγυα που θέτουν οι δύο διαγωνισμοί ως κριτήρια, για την πρόκριση στη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να «κλειδώσουν» οι δύο συναλλαγές – ιδανικά με τη μεταβίβαση όλων των παγίων στον ίδιο ανάδοχο, ώστε να διασφαλισθεί η συνέχιση λειτουργίας της μεταλλευτικής βιομηχανίας. Ένας στόχος που εκτιμάται πως μπορεί να επιτευχθεί, αν οι δεσμευτικές προσφορές υποβληθούν το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου.

Πρώτο βήμα θετικό με την υποβολή μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ αφορά την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο Δημόσιο, βασικότερο από τα οποία είναι το μεταλλευτικό εργοστάσιο της Λάρυμνας. Στο πλαίσιο επίσης του ίδιου διαγωνισμού, θα παραχωρηθούν οι μισθώσεις του τοπικού δημόσιου μεταλλείου, όπως και του μεταλλείου στο Λούτσι. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία που διενεργεί ο ειδικός εκκαθαριστής αφορά την απόκτηση των μεταλλείων και των δικαιωμάτων εξόρυξης που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΛΑΡΚΟ.

Και στους δύο διαγωνισμούς έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τα ίδια σχήματα, με δύο «ηχηρές» ελληνικές συμμετοχές, τη Mytilineos, καθώς και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε «συμμαχία» με την εταιρεία συμμετοχών AD Holdings. Το «παρών» επίσης έδωσαν ο Όμιλος Solway Investment Group, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιδηρονικελίου στον κόσμο, ο διεθνής κολοσσός στο commodity trading Trafigura, η εταιρεία Commodity and Mining Insight και ο Όμιλος Tharisa, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εξόρυξη μεταλλευμάτων.

Το προφίλ των υποψήφιων «μνηστήρων» δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ιδιωτικοποίησης, καταδεικνύοντας έστω και στη μη δεσμευτική φάση της διαδικασίας ότι συνιστά επενδυτικό δέλεαρ το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έναν από τους πέντε μεγαλύτερους παγκοσμίως. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η πολυετής αποεπένδυση στη βιομηχανία, και κατά συνέπεια τα κεφάλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα χρειαστούν για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής της διαδικασίας, δημιουργούν αναμφισβήτητα σημαντικό εμπόδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider