Ελλάδα
10-03-2021 | 11:34

Υπερκαλύφθηκε ήδη το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ – Στο 4-4,25% προς ώρας το επιτόκιο

Newsroom
Μοιράσου το
Υπερκαλύφθηκε ήδη το «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ – Στο 4-4,25% προς ώρας το επιτόκιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Θετική είναι σύμφωνα με πληροφορίες η «υποδοχή» του επενδυτικού κοινού στο «πράσινο» ομόλογο της ΔΕΗ, με τις έως τώρα προσφορές να έχουν ήδη υπερκαλύψει τον στόχο των 500 εκατ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα επίπεδα του 4-4,25%, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να μειωθεί περαιτέρω έως αύριο που κλείνει το βιβλίο προσφορών, ανάλογα με τη ζήτηση. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγου με στόχους βιωσιμότητας (Sustainability Linked Bond, SLB) από ελληνική εταιρεία, με τη ΔΕΗ να έχει θέσει ως «ρήτρα αειφορίας» τη μείωση κατά 40% των ποσοτήτων CO2 που εκπέμπει το ηλεκτροπαραγωγικό της χαρτοφυλάκιο έως το τέλος του 2022, συγκριτικά με το 2019. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, προβλέπεται «πέναλτι» 50 μονάδων βάσης στο επιτόκιο.       

Η στρατηγική της ΔΕΗ, για να ικανοποιήσει τη «ρήτρα αειφορίας», βασίζεται στο εμπροσθοβαρές σχέδιο απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων, αλλά και στην κατακόρυφη αύξηση του μεριδίου της στις ΑΠΕ. Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, μάλιστα, το «σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων» θα επιταχυνθεί έναντι των προβλέψεων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς η «Μεγαλόπολη 3» πρόκειται να τεθεί εκτός λειτουργίας εντός του επόμενου τριμήνου, αντί για το τέλος του 2022 όπως σχεδιαζόταν αρχικά. 

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, το σχέδιο του Ομίλου είναι, μέσω της θυγατρικής του ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να έχει θέσει σε λειτουργία έως το 2023 μονάδες ανανεώσιμων πηγών συνολικής ισχύος περίπου 1.300 Μεγαβάτ (MW). Ο στόχος αυτός «μεταφράζεται» σε 8πλασιασμό του «πράσινου» χαρτοφυλακίου του, με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει 150 Μεγαβάτ (MW) μονάδων σε λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΗ: Πού θα διατεθούν τα 500 εκατ. ευρώ του ομόλογου – Ο οδικός χάρτης για την κάλυψη της «ρήτρας αειφορίας»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.