Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το αίτημα για την παράταση του «Ηρακλή»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το αίτημα για την παράταση του «Ηρακλή»
Ο «Ηρακλής 2» θα «σαλπάρει» στις 11 Απριλίου, με προορισμό μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη φετινή χρονιά, ο οποίος θα συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (περί το 3%), μέχρι το τέλος του 2022. Το «ταξίδι» του «Ηρακλή 2» ξεκινάει με καλύτερες συνθήκες και με «προκρατήσεις» από τις τράπεζες. Πρώτος «επιβάτης» η Τρ. Πειραιώς. Τα οφέλη για τράπεζες και Οικονομία.

Στις Βρυξέλλες αποστέλλεται την Δευτέρα το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την παράταση του Σχήματος Προστασίας Ενεργητικού «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Η έγκριση της Κομισιόν για την δεκαοκτάμηνη παράταση του ελληνικού APS αναμένεται το αργότερο μέχρι τις πρώτες ημέρες του Απριλίου, καθώς ο «Ηρακλής 2» θα «σαλπάρει» στις 11 Απριλίου, με προορισμό μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων από τη φετινή χρονιά, ο οποίος θα συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινείται περί το 3%, μέχρι το τέλος του 2022.

Το δεύτερο «ταξίδι» του «Ηρακλή» ξεκινάει με καλύτερες συνθήκες σε σχέση με ένα χρόνο πριν, όταν ο «απόπλους» του συνέπεσε με το ξέσπασμα της πανδημίας. Ξεκινάει επίσης και με «προκρατήσεις», αφού οι τράπεζες έχουν ήδη από τα τέλη του προηγούμενου έτους, υποβάλλει στο Υπουργείο Οικονομικών τα πλάνα τους για τις επόμενες τιτλοποιήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς, μάλιστα, η οποία ολοκλήρωσε τον «Ηρακλή 1» με την τιτλοποίηση Vega, ύψους 5 δισ. ευρώ, θα είναι και η πρώτη που θα «επιβιβαστεί» στον «Ηρακλή 2», με τιτλοποίηση 7 δισ. ευρώ την οποία αναμένεται να ανακοινώσει στις 16 Μαρτίου, στο πλαίσιο των ενεργειών για την κεφαλαιακή της ενίσχυση.

Στην πρώτη φάση του «Ηρακλή» οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμμετείχαν με συνολικό ποσό τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,35 δισ. ευρώ. Αναλυτικά:

  • η Alpha Bank με τιτλοποιήσεις ύψους 10,8 δισ. ευρώ,

  • η Eurobank με τιτλοποιήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ,

  • η Εθνική Τράπεζα με τιτλοποιήσεις 6,25 δισ. ευρώ, και

  • η Τράπεζα Πειραιώς με τιτλοποιήσεις ύψους 6,8 δισ. ευρώ.

Στην δεύτερη περίοδο του «Ηρακλή», στόχος είναι η μείωση επιπλέον NPLs 30 – 32 δισ. ευρώ, για τα οποία θα δοθούν κρατικές εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ. Ο «Ηρακλής 2», έχοντας τη δυνατότητα των παρατάσεων όπως το ιταλικό σχήμα GACS, θα χρησιμοποιηθεί τόσο για το εναπομείναν απόθεμα, όσο και για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημική κρίση.

Η λειτουργικότητα του «Ηρακλή» ως συστημική λύση με όρους αγοράς για τη μείωση τόσο των υφιστάμενων, όσο και μελλοντικών κόκκινων δανείων είναι πλήρως παραδεκτή, όχι μόνο από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά πρωτίστως από τις ίδιες τις τράπεζες και τους επενδυτές.

Ερωτώμενος χθες, στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης της ΕΣΕΕ, για το εάν ο «Ηρακλής» επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ο Πρόεδρος της Grant Thornton Νίκος Καραμούζης, βαθύς γνώστης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των αγορών, με μακρά τραπεζική εμπειρία και έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ήταν σύντομος και κατηγορηματικός: «Είμαι εξαιρετικά θετικός για τον Ηρακλή 1 και 2. Διευκολύνει το τραπεζικό σύστημα για την ήπια μετάβαση από ένα προβληματικό καθεστώς στην εξυγίανση και επιλύει το πρόβλημα των κεφαλαίων των τραπεζών χωρίς κλυδωνισμούς. Κάτι που δουλεύει, δεν το αλλάζεις», είπε.

Πώς ευνοεί ο «Ηρακλής» το τραπεζικό σύστημα και την Οικονομία

Ο «Ηρακλής» ενισχύει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θωρακίζει τις τράπεζες, έχοντας ήδη καθαρίσει το 40% των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα να διοχετεύουν σε νέες υγιείς χρηματοδοτήσεις, κεφάλαια που κρατούσαν ακινητοποιημένα ως προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμβάλλοντας έτσι στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Παράλληλα, με μοχλό την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών δανείων, ο «Ηρακλής» θα αποτελέσει «μαγνήτη» για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Απαλλαγμένες από τον φόρτο της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες βελτιώνουν την κερδοφορία και την κεφαλαιακή τους θέση και μπορούν να επικεντρωθούν στον εκσυγχρονισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον.

Με την εξυγίανσή τους από τα κόκκινα δάνεια, αναβαθμίζεται η μετοχική αξία των ελληνικών τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες ξαναγίνονται επενδύσιμες για τη διεθνή επενδυτική κοινότητα και κερδίζουν επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που αποτελεί καταλύτη για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης ολόκληρης της χώρας (investment grade).

Παράλληλα, οι τράπεζες, εκμεταλλευόμενες την υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα διεθνώς, η οποία αναζητεί αποδόσεις σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων, θα μπορέσουν να απευθυνθούν στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων, προχωρώντας σε ομολογιακές εκδόσεις (την αρχή έκανε ήδη η Alpha Bank την εβδομάδα αυτή, με επιτυχημένη έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ) μέσω των οποίων θα μπορέσουν να διαφοροποιήσουν και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, στα πρότυπα των υπολοίπων ευρωπαϊκών τραπεζών. Παράλληλα, θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος για τη χρηματοδότησή τους.

Σημειώνεται ότι η ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελεί ζητούμενο του Ευρωπαίου επόπτη (ΕΚΤ/SSM). Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοστούν στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, Minimum Required Eligible Liabilities - MREL), που θέτει ως προτεραιότητα την προληπτική επάρκεια κεφαλαίων, δημιουργώντας σταδιακά κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider