Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος στην άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος στην άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας η Κομισιόν στη δρομολόγηση του μηχανισμού για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

Ιδιαίτερη αναφορά στη δρομολόγηση του μηχανισμού για την πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή κάνει στην 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας η Κομισιόν.

Μάλιστα, χάρις στο γεγονός ότι μπήκε στην τελική ευθεία η «θεραπεία» για την άρση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στους λιγνίτες, η ενέργεια κατατάσσεται στους τέσσερις τομείς στους οποίους, σύμφωνα με την έκθεση, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας.

Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού, η Κομισιόν διεξήγαγε Market Test με την αποστολή σχετικού ερωτηματολογίου στους εγχώριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Έπειτα από την ολιγοήμερη παράταση, το Market Test ολοκληρώθηκε χθες Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η διαβούλευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, ώστε στη συνέχεια να παρουσιαστεί η τελική μορφή του μηχανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο προβλέπει τη διάθεση τα επόμενα τρία έτη από τη ΔΕΗ «πακέτων» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στους εγχώριους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων. Οι συνολικές ποσότητες ρεύματος που θα παραχωρηθούν από τη ΔΕΗ θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην πορεία των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι στην περίπτωση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προχώρησε έως τις αρχές Φεβρουαρίου στην έγκριση των προγραμμάτων ανάπτυξης 2021-2025 και των τριών θυγατρικών της (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ). Έτσι, διασφάλισε περαιτέρω «ορατότητα» στο πλαίσιο λειτουργίας των τριών εταιρειών διαχείρισης δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Σχετικά με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της ΡΑΕ που θα διασαφήσει το καθεστώς τιμολόγησης για τη χρήση της υποδομής. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά την παραχώρηση του σχεδόν εξαντλημένου κοιτάσματος στη Ν. Καβάλα, το οποίο ο επενδυτής θα μετατρέψει σε αποθήκη αερίου. Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση αξιολόγησης από το Ταμείο των τριών σχημάτων που υπέβαλαν μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider