Γ. Τανισκίδης (Optima bank): Οι τράπεζες ικανές ξανά να επιτελέσουν τον ρόλο τους στην Οικονομία

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γ. Τανισκίδης (Optima bank): Οι τράπεζες ικανές ξανά να επιτελέσουν τον ρόλο τους στην Οικονομία

Δυναμικό άνοιγμα στις νέες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων θα πραγματοποιήσει η Optima bank, μετά την πρόσφατη επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η αύξηση κεφαλαίου ύψους 80 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε κατά 34 εκατ. ευρώ η οικογένεια Βαρδινογιάννη και κατά τα υπόλοιπα 46 εκατ. ευρώ 27 νέοι μέτοχοι (επιχειρήσεις και ιδιώτες), αρχίζει να δημιουργεί μια πολυμετοχική Τράπεζα, με ενισχυμένη δυναμική για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και την ελληνική Οικονομία. Ο πολυμετοχικός χαρακτήρας της Τράπεζας θα ενισχυθεί μελλοντικά, καθώς όπως λέει στο insider.gr, ο Πρόεδρος της Optima bank, Γεώργιος Τανισκίδης, το διετές πλάνο της Τράπεζας προβλέπει νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και είσοδο στο Χρηματιστήριο το 2023.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο κ. Τανισκίδης «με κεφάλαια περίπου 160 εκατ. ευρώ, χορηγήσεις και εγγυητικές άνω των 450 εκατ. ευρώ και καταθέσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ, η Optima bank είναι μια νέα Τράπεζα, με ορμή, η οποία δεν έχει να διαχειριστεί κακά δάνεια από το παρελθόν και μπορεί να επικεντρωθεί στον πελάτη και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, δημιουργώντας πρόσθετα οφέλη στην ελληνική Οικονομία».

Η ορμή της Optima bank αποδεικνύεται από την ταχύτητα με την οποία προχώρησε στην απόκτηση της κρίσιμης μάζας δικτύου, ανοίγοντας 25 καταστήματα μέσα στους τελευταίους 18 μήνες, προχωρώντας απρόσκοπτα στην υλοποίηση του σχεδιασμού της και εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού το 2020. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Optima bank, «το άνοιγμα καταστημάτων για τη διεύρυνση της φυσικής παρουσίας της Τράπεζας θα είναι πολύ επιλεκτικό εφεξής και η έμφαση θα δοθεί στο να δημιουργούμε τις εξελίξεις και όχι να τις ακολουθούμε στα εναλλακτικά δίκτυα και δη στο mobile και internet banking».

Σημειώνεται ότι το πενταετές business plan της Optima bank σε συνεργασία με την McKinsey, ξεκίνησε να υλοποιείται την 1η Αυγούστου 2019 και όπως λέει ο κ. Τανισκίδης «ήμασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι και ξέραμε πώς να κινηθούμε για το στήσιμο της Τράπεζας». Σήμερα, η Optima bank απασχολεί περίπου 360 εργαζόμενους και εκτός της τραπεζικής δραστηριότητας, παρέχει χρηματιστηριακές υπηρεσίες και διαθέτει εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Factoring.

Ο κ. Τανισκίδης βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για την Optima bank στην ελληνική τραπεζική αγορά, σε μια περίοδο όπου υπάρχει αύξηση της ρευστότητας για να διοχετευθεί στην πραγματική Οικονομία, ενώ η τεράστια πρόκληση για τις τράπεζες θα είναι το πώς θα απορροφήσουν τον «ποταμό ρευστότητας» που αναμένεται από τις εισροές των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Στόχος της Optima bank είναι να συνεχίσει να χρηματοδοτεί όλες εκείνες τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιζήσουν από την δεκαετή κρίση και σίγουρα αξίζουν νέα χρηματοδότηση. Χρηματοδοτούμε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, ακολουθώντας αυστηρά τα πιστοδοτικά μας κριτήρια, ώστε να διαφυλάξουμε την υγεία του ισολογισμού μας. Είμαστε μία Τράπεζα χωρίς κόκκινα δάνεια και χωρίς δάνεια σε moratoria. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, ώστε να είναι χαρούμενοι και η Τράπεζα και οι πελάτες μας και οι μέτοχοί μας, τώρα και στο μέλλον. Ακόμη και η ενεργή συμμετοχή μας στα χρηματοδοτικά προγράμματα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, πραγματοποιείται τηρώντας τα πιστοδοτικά μας κριτήρια και χωρίς να επαναπαυόμαστε στις εγγυήσεις του Δημοσίου», τονίζει ο κ. Τανισκίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι για πρώτη φορά οι τράπεζες, ύστερα από πολλά χρόνια, είναι σε θέση να επιτελέσουν τον πραγματικό, διαμεσολαβητικό τους ρόλο στην Οικονομία, παίρνοντας καταθέσεις και μετατρέποντάς τις σε δάνεια.

«Η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος έχει βελτιωθεί και οι τράπεζες έχουν ανακτήσει τις καταθέσεις που χάθηκαν από τα capital controls του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2020, οι καταθέσεις στις τράπεζες έφθασαν στα 163 δισ. ευρώ, δηλαδή ξαναβρέθηκαν στα επίπεδα του Ιουλίου 2014. Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι καταθέσεις είχαν υποχωρήσει σχεδόν κατά 20 δις. ευρώ, στα 148 δις. και κατακρημνίστηκαν μέχρι τα 121 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2015 (δημοψήφισμα ΣΥΡΙΖΑ), αφού είχαν προηγηθεί τα capital controls στις 29 Ιουνίου. Η ουσιαστική ανάκαμψη των καταθέσεων παρατηρείται από τον Ιούλιο του 2018, και μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019 μπαίνει πια η τάση των καταθέσεων σε σταθερά αυξητική τροχιά, αποτυπώνοντας την άρση της αβεβαιότητας στο πολιτικό σκηνικό και την σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα.

Σε όλη αυτή την χρονική περίοδο, από τον Ιούλιο του 2014, τα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονταν επίσης, αφού οι τράπεζες δεν είχαν ρευστότητα για να παράσχουν στην Οικονομία, συν το ότι αυξάνονταν θεαματικά και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν. Σημειώνεται ότι οι χορηγήσεις των τραπεζών ανέρχονταν σε 213 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014 και ακολούθησαν ένα συνεχή κατήφορο μέχρι τα 141 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Είναι αξιοσημείωτο ότι καταθέσεις και δάνεια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σχεδόν συνέκλιναν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. Από τον Ιούνιο του 2020, με τις χορηγήσεις του τραπεζικού συστήματος να παραμένουν σταθερές, μέχρι και τον Νοέμβριο, στα 147 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις άρχισαν να ενισχύονται από τα 145 δισ. ευρώ, μέχρι τα 159 δισ. ευρώ. Και φτάσαμε τον Δεκέμβριο του 2020 να έχουμε καταθέσεις 163 δισ. ευρώ και τις χορηγήσεις να έχουν υποχωρήσει στα 141 δισ. ευρώ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι οι τράπεζες έχουν πλέον τη ρευστότητα και μπορούν να ξαναπαίξουν τον ρόλο τους στην Οικονομία. Έχουν δε μπροστά τους και την πολύ μεγάλη πρόκληση των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,3 δισ. με τη μορφή εγγυήσεων και τα 12,7 δισ. με τη μορφή δανείων). Συνολικά, από το «πακέτο» του σχεδίου δημοσιονομικής ενίσχυσης, ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, που αποφάσισε η ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία, στη χώρα μας θα εισρεύσουν 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, ποσό που αντιστοιχεί στο 48% του ελληνικού ΑΕΠ. Μιλάμε για έναν πακτωλό ρευστότητας που οι τράπεζες θα πρέπει να απορροφήσουν και να διοχετεύσουν στην πραγματική Οικονομία.

Η Optima bank προετοιμάζεται για τον ρόλο της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται και φιλοδοξία μας είναι να συμβάλουμε ενεργά στην ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας. Γενικά εμείς στην Optima bank ‘’σκεφτόμαστε’’. Έχουμε μια σπουδαία ομάδα και είμαστε όλοι συντεταγμένοι στον κοινό στόχο», καταλήγει ο κ. Τανισκίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider