Πράσινο υδρογόνο από πυρηνική ενέργεια εξετάζει η Μ. Βρετανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο υδρογόνο από πυρηνική ενέργεια εξετάζει η Μ. Βρετανία

Ως το ένα τρίτο των απαιτήσεων για καθαρό υδρογόνο θα μπορούσε να παραχθεί από πυρηνική ενέργεια έως το 2050 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πυρηνικής Βιομηχανίας.

Ο οδικός χάρτης του υδρογόνου περιγράφει τη χρήση μεγάλων και μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων για την παραγωγή του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Η ανάλυση εκτιμά ότι 12 έως 13 γιγαβάτ πυρηνικής χωρητικότητας θα είναι σε θέση να παράγουν 75 τεραβατώρες υδρογόνου ή το ένα τρίτο αυτού που χρειάζεται έως το 2050.

Η Electricite de France, η εταιρεία που κατασκευάζει το Hinkley Point C στο Somerset, ανακοίνωσε ότι αναζητά συνεργάτες για την ανάπτυξη έργων επίδειξης υδρογόνου και άμεσης δέσμευσης αέρα στην τοποθεσία Sizewell C.

«Το πράσινο υδρογόνο από πυρηνική ενέργεια δεν είναι μακρινό όνειρο, αλλά θα μπορούσε να συμβεί εδώ και τώρα», δήλωσε η Julia Pyke, διευθύντρια χρηματοδότησης του Sizewell C. «Μακροπρόθεσμα, το Sizewell C θα μπορούσε να παράγει μεγάλες ποσότητες πράσινου υδρογόνου και να προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα».

Η Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί έως και 225 τεραβατώρες υδρογόνου για να επιτύχει μηδενικές εκπομπές, αλλά αυτό πρέπει να γίνει χρησιμοποιώντας καθαρές πηγές ενέργειας.

Το κόστος θεωρείται ως το κύριο εμπόδιο για το πράσινο υδρογόνο, ενώ η τιμολόγηση του άνθρακα αναδεικνύεται ως βασικό εργαλείο για να καταστεί η παραγωγή πιο ανταγωνιστική, σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider