Επιχειρήσεις
11-02-2021 | 08:34

«Ωριμάζει» ο νέος σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα - Πώς θα δώσει ανάσες στην Αθήνα

«Ωριμάζει» ο νέος σταθμός υπεραστικών ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα - Πώς θα δώσει ανάσες στην Αθήνα

Ένα έργο που θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πλέον σημαντικούς συγκοινωνιακούς κόμβους της Αθήνας και να μεταβάλει την εικόνα της πρωτεύουσας φαίνεται ότι σταδιακά μπαίνει σε επίπεδο διεργασιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο της κατασκευής του νέου σταθμού υπεραστικών Λεωφορείων στον Ελαιώνα.

Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ» που αφορά την κατασκευή του νέου σταθμού ΚΤΕΛ που θα αντικαταστήσει τους δύο υπάρχοντες σταθμούς ΚΤΕΛ σε λεωφόρο Κηφισού και Λιοσίων.

Κατά κάποιες πηγές, το κόστος ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, με το υπουργείο Υποδομών και την Αττικό Μετρό (στην οποία ανήκει και η έκταση που χωροθετείται το project) να φιλοδοξούν να λάβουν εγκρίσεις (περιβαλλοντικές κ.λπ.) έως το καλοκαίρι ή λίγο αργότερα, ώστε να «περάσει» είτε ως έργο ΣΔΙΤ από την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, είτε να προχωρήσει ως παραχώρηση. Κατά πόσο είναι εφικτό να «βγει» ο διαγωνισμός μέσα στο 2021 είναι «ανοιχτό» ως ενδεχόμενο, αν και δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις τέτοιου είδους αρχές 2022. Προφανώς και το project, όταν βέβαια ωριμάσουν οι συνθήκες, θα αποτελέσει δέλεαρ για ιδιώτες και ομίλους, τόσο για την κατασκευή όσο και την εκμετάλλευση.

Όπως σημειώνουν στελέχη του χώρου των υποδομών, πρόκειται για ένα έργο σημαντικό για την πρωτεύουσα αλλά και γενικότερα για τον νομό Αττικής, με θετικές και μόνιμες επιδράσεις σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής, που θα επιφέρει βελτίωση των συνθηκών εξυπηρέτησης εκατομμυρίων επιβατών ετησίως αλλά και του επιπέδου οδικής ασφάλειας.

Σήμερα, η εξυπηρέτηση γίνεται από δύο υπεραστικούς σταθμούς λεωφορείων σε Λ. Κηφισό και Λ. Λιοσίων, που θεωρούνται πλέον κορεσμένοι και ξεπερασμένοι. Η υλοποίηση του νέου Κεντρικού Σταθμού Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) στον Ελαιώνα θεωρείται σημαντική τόσο για την τοπική κοινωνία όσο όμως και σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς αναμένεται να αποσυμφορήσει κεντρικές αλλά και περιφερειακές αρτηρίες, ενώ θα είναι κοντά και ο σταθμός του Μετρό «Ελαιώνας».

Ο Κεντρικός Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων (ΚΣΥΛ) χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης άνω των 65 στρεμμάτων στην περιοχή του Ελαιώνα. Οι εγκαταστάσεις θα έχουν συνολική επιφάνεια που θα υπερβαίνει τα 30 στρέμματα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου θα ανέλθουν σε περίπου 20 στρέμματα. Στο σταθμό θα κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης άνω των 500-550 θέσεων. Θα διαθέτει εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και αναψυχής (συνολικά περί τα 12.000 τ.μ.). Θα προβλέπονται, βάσει σχεδιασμού, χώροι στάσης Ι.Χ. αυτοκινήτων, για απο-επιβιβάσεις επιβατών ΚΣΥΛ και Μετρό κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο θα υλοποιηθεί είτε μέσω ΣΔΙΤ, είτε μέσω παραχώρησης ενώ λογικά θα συνοδεύεται η σύμβαση με εκμετάλλευση των εμπορικών χρήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.