Άρχισε από την Κομισιόν το Market Test για τους λιγνίτες – Έως 15/2 οι απαντήσεις των προμηθευτών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άρχισε από την Κομισιόν το Market Test για τους λιγνίτες – Έως 15/2 οι απαντήσεις των προμηθευτών

Στα χέρια των εγχώριων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες από το βράδυ της Τρίτης το ερωτηματολόγιο που συνέταξε η Κομισιόν στο πλαίσιο του Market Test (Δοκιμή Αγοράς), ώστε με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς για τον μηχανισμό πρόσβασης στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της ΔΕΗ. Οι εταιρείες προμήθειας έχουν προθεσμία να απαντήσουν στις 15 ερωτήσεις έως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ είναι στη διακριτική τους ευχέρεια το κατά πόσο οι απαντήσεις θα είναι εμπιστευτικές ή όχι.

Ο δρόμος για το Market Test άνοιξε κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τους Θεσμούς, στην οποία συμφωνήθηκε ο τρόπος με τον οποίο οι υπόλοιποι προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος της λιγνιτικής παραγωγής. Η συμφωνία, η οποία έγινε στο πλαίσιο της καταδίκης της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη, προβλέπει τα επόμενα τρία έτη να προχωρήσει η επιχείρηση σε τμηματική πώληση ενέργειας, μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Τα προϊόντα αυτά θα διατίθενται σε «πακέτα», ενώ δικαίωμα αγοράς τους θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, σε τιμές που θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά. Οι συνολικές ποσότητες ρεύματος που θα πωληθούν από τη ΔΕΗ θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Πρόθεση της Κομισιόν, με αρκετές ερωτήσεις, είναι να καταγράψει τις απόψεις των προμηθευτών αναφορικά με τις επιπτώσεις του μηχανισμού. Έτσι, ζητά για παράδειγμα από τις εταιρείες να να κρίνουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ανταγωνισμού τόσο στη χονδρεμπορική όσο και στη λιανική αγορά.

Επιπλέον, καλεί τους προμηθευτές να αξιολογήσουν κατά πόσο θα μπορούσε να βοηθήσει στην είσοδο νέων «παικτών» στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, τους ρωτά αν εκτιμούν πως ο συνολικός όγκος των ποσοτήτων που θα διατεθούν θα είναι αρκετός, ώστε το 2023 (όταν και θα ολοκληρωθεί η ισχύς του μέτρου), η ΔΕΗ να μην κατέχει πλέον δεσπόζουσα θέση.

Ερωτήσεις υπάρχουν επίσης και για τις παραμέτρους εφαρμογής του μηχανισμού, ξεκινώντας από τις ανάγκες σε ενέργεια κάθε προμηθευτή, ώστε να καλύψει το χαρτοφυλάκιό του. Παράλληλα, η Κομισιόν ρωτά αν είναι προτιμότερα τα «πακέτα» τριμηνιαίας ή ετήσιας, καθορίζοντας την ηλεκτρική ενέργεια για τα μεν πρώτα στις 0,025 TWh (τεραβατώρες), και στις 0,1 TWh για τη δεύτερη περίπτωση.

Επίσης, φαίνεται να τοποθετεί στον Οκτώβριο του 2021 την έναρξη των φυσικών παραδόσεων της πωλούμενης ενέργειας. Κι αυτό γιατί ρωτά πόσο νωρίτερα θα πρέπει να γνωστοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις φυσικής παράδοσης, στην περίπτωση που αυτή γίνει τον επόμενο Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider