«Πράσινο φως» στον μηχανισμό άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» στον μηχανισμό άρσης του μονοπωλίου της ΔΕΗ στον λιγνίτη

Ο τρόπος με τον οποίο οι υπόλοιποι προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ, «κλείδωσε» κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη την Τρίτη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με τους Θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε να υιοθετηθεί ένας ρυθμιστικά καθοριζόμενος μηχανισμός διάθεσης προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του οποίου τα επόμενα τρία έτη η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε τμηματική πώληση ενέργειας, μέσω της σύναψης διμερών συμβολαίων με ιδιώτες προμηθευτές.

Δικαίωμα αγοράς των προϊόντων αυτών θα έχουν όλοι οι κάτοχοι άδειας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την εκκίνηση της διαδικασίας του Market Test (Δοκιμή Αγοράς), ώστε να αξιολογηθεί το ενδιαφέρον της αγοράς, με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Παράλληλα, μέσω του Market Test θα αποτυπωθούν οι απόψεις της προμηθευτών σε σχέση με ιδιαίτερες σχεδιαστικές παραμέτρους του μηχανισμού.

Η παραπάνω κοινά αποδεκτή λύση από την ελληνική πλευρά και την Κομισιόν επήλθε έπειτα από διαπραγματεύσεις 18 μηνών, σχετικά με τα μέτρα θεραπείας που οφείλει να υιοθετήσει η χώρα μας στο πλαίσιο της καταδίκης της το 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφορικά με το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη.

Το ΥΠΕΝ εκτιμά πως η εφαρμογή του μηχανισμού επανόρθωσης θα συμβάλει παράλληλα στη βελτίωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών. Και αυτό διότι, η δυνατότητα των προμηθευτών να αποκτήσουν σταθερές ποσότητες σε σταθερές τιμές σε βάθος ετών θα τους επιτρέψει να μειώσουν την έκθεσή τους στις διακυμάνσεις της νέας αγοράς, να διαχειριστούν καλύτερα τον κίνδυνο και να χαράξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια τις εμπορικές πολιτικές τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η υιοθέτηση του μηχανισμού επανόρθωσης δεν παραβλάπτει τα συμφέροντα της ΔΕΗ, κατ΄ αρχάς γιατί το μερίδιο του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της εταιρείας περιορίζεται όλο και περισσότερο, τόσο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής όσο και λόγω της επικείμενης απόσυρσης των περισσότερων λιγνιτικών μονάδων στην επόμενη τριετία.

Επίσης, οι ποσότητες θα προσφέρονται σε τιμές που δεν θα παραβλάπτουν ουσιωδώς την οικονομική της κατάσταση, καθώς θα συνδέονται με την προημερήσια αγορά. Παράλληλα, με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή του λιγνίτη στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας την τελευταία περίοδο, οι προς διάθεση ποσότητες θα είναι συγκεκριμένες και όχι ιδιαίτερα μεγάλες.

Η διάθεση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής θα γίνεται μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τη ΡΑΕ, σε προκαθορισμένη τιμή και όχι μέσα από διαδικασίες δημοπράτησης. Οι ποσότητες ενέργειας θα διατίθενται σε τριμηνιαία ή ετήσια «πακέτα». Η διάρκειά τους είναι μία από τις παραμέτρους που θα οριστικοποιηθούν μετά το Market Test και τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων.

θα ανέλθουν το 2021 στο 50% της λιγνιτικής παραγωγής του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, το 2022 και το 2023 θα διαμορφωθούν σε ποσοστό 40% με βάση το προηγούμενο έτος.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε επίσης η βιωσιμότητα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του λογαριασμού αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το 2030 όπως καθορίζονται από το ΕΣΕΚ και το ευρωπαϊκό Green Deal. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, όπως ειπώθηκε στην τηλεδιάσκεψη, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα παρακολουθεί σε μόνιμη βάση το ισοζύγιο του λογαριασμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε επίσης τη σημασία του Target Model, ως προς την απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς με τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ μαζί με τη ΡΑΕ παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή τη λειτουργία του Μοντέλου Στόχου. Ήδη η ΡΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider