Exxon Mobil: Ετήσιες απώλειες λόγω πανδημίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Exxon Mobil: Ετήσιες απώλειες λόγω πανδημίας

H κορυφαία αμερικάνικη πετρελαιοπαραγωγός εταιρεία Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τρίτη τις πρώτες ετήσιες απώλειες ως εισηγμένη εταιρεία, καθώς η πανδημία COVID-19 σφυροκόπησε τις τιμές στην ενέργεια και μείωσε την αξία του σχιστολιθικού της αερίου κατά 20 δισ. δολ. στο τέταρτο τρίμηνο.

Η Exxon μείωσε κατά 15% το προσωπικό της και καθυστέρησε τις εργασίες της στο πετρέλαιο και αέριο, αφού δέχτηκε πως οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παραμείνουν κάτω από 60 δολ. το βαρέλι για χρόνια. Προσέθεσε 22 δισ. δολ. στο χρέος της πέρσι μόνο για να πληρώσει μερίσματα και κόστη εργασιών.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσιες ζημιές 22,24 δισ. δολ. για το 2020, σε σύγκριση με το κέρδος των 14,34 δισ. δολ. το 2019.

Η Exxon δημοσίευσε τέσσερα συναπτά ζημιογόνα τρίμηνα στο 2020 και δέχεται πυρά από μαχητικούς επενδυτές που πιέζουν για αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο και προς μια καλύτερη στρατηγική για μια παγκόσμια στροφή σε καθαρότερα καύσιμα.

Άλλες πετρελαιοπαραγωγοί εταιρείες είναι επίσης υπό πίεση καθώς οι σχετιζόμενοι με την πανδημία ταξιδιωτικοί περιορισμοί δυσχεραίνουν την ζήτηση στα καύσιμα και ωθούν τις ενεργειακές εταιρείες σε περικοπές κόστους.

Η ανταγωνίστρια BP κατρακύλησε την Τρίτη στις πρώτες ετήσιες ζημιές εδώ και μια δεκαετία, ενώ η Chevron την Παρασκευή, αντιστοίχως, από το 2016.

Η Royal Dutch Shell θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα την Πέμπτη και η Total SA την επόμενη εβδομάδα.

Οι συνολικές ζημιές της Exxon των 20,2 δισ. δολ. αντιστοιχούν σε 4,70 δολ. ανά μετοχή, ενώ ένα χρόνο πριν κατέγραφε κέρδη 5,69 δισ. δολ. ή 1,33 δολ. ανά μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider