Στην «απόψυξη» μετά τις 15 Μαρτίου οι πλειστηριασμοί

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «απόψυξη» μετά τις 15 Μαρτίου οι πλειστηριασμοί
Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να παραμείνουν στον «πάγο» όλες οι πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τις 15/3. Σε δύο μήνες ο διαγωνισμός για τον φορέα απόκτησης ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος. Τι αναφέρθηκε στη χθεσινή σύσκεψη για την πορεία υλοποίησης του νέου Πτωχευτικού.

Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει στον «πάγο» κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης μέχρι τις 15 Μαρτίου και, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το πλαίσιο προστασίας των πληττόμενων από την πανδημική κρίση, να επισπεύσει τις διαδικασίες για τη σύσταση του φορέα απόκτησης ακινήτων που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος. Ο διεθνής διαγωνισμός για την σύσταση του φορέα αναμένεται σε δύο μήνες.

Τα παραπάνω συνάγονται από την χθεσινή εξ αναβολής σύσκεψη (ήταν να πραγματοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή) υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, με τη συμμετοχή των τραπεζών, των εταιρειών διαχείρισης και του ειδικού γραμματέα της ΕΓΔΙΧ Φώτη Κουρμούση, με θέμα την πορεία υλοποίησης του νέου πτωχευτικού νόμου.

Στη συνάντηση διαπιστώθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση των παραδοτέων της πρώτης φάσης του έργου των επιχειρησιακών ομάδων (σχετικά είχε γράψει το insider.gr) και επισημάνθηκε η κρισιμότητα δύο έργων, παραδοτέων στις δύο επόμενες φάσεις του συντονιστικού έργου: α) της διαμόρφωσης του αλγόριθμου με τον οποίο θα γίνονται οι ρυθμίσεις των οφειλών και της ευθυγράμμιση τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, και β) του φορέα για την απόκτηση των ακινήτων των ευάλωτων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Σχετικά με τον φορέα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φ. Κουρμούσης ανέφερε ότι ο διεθνής διαγωνισμός για τον ιδιώτη που θα αναλάβει να τον «τρέξει» θα προκηρυχθεί σε δύο μήνες.

Για τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, η λειτουργία του φορέα απόκτησης ακινήτων είναι κομβικής σημασίας για τη λειτουργία του νέου πλαισίου για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή δεύτερης ευκαιρίας. Οι Θεσμοί έχουν ζητήσει τη σύσταση του φορέα με ιδιωτικά κεφάλαια, ωστόσο, όπως έχει γράψει το insider.gr,τα πιεστικά χρονικά περιθώρια για τη σύστασή του έχουν θέσει στο τραπέζι από ελληνικής πλευράς, τη σύσταση του φορέα αρχικά από το Δημόσιο (περιουσία Υπερταμείου) και την εν συνεχεία ιδιωτικοποίησή του.

Οι πλειστηριασμοί

Αν και δεν ήταν αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης, οι πλειστηριασμοί παραμένουν το hot θέμα, καθώς η εφαρμογή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνο για τη λειτουργία του νέου Πτωχευτικού, αλλά επίσης κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχία των τιτλοποιήσεων και τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς επίσης και για την κουλτούρα πληρωμών.

Ευχαριστώντας χθες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης για την συμβολή τους στην υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας διατήρησε επιφυλάξεις ως προς την επανεκκίνηση της αναγκαστικής εκτέλεσης την οποία έχουν ζητήσει, αποκλείοντας ουσιαστικά κάθε ενέργεια για την απελευθέρωσή τους έως τις 15 Μαρτίου.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, το σχέδιο που έχουν συζητήσει οι Θεσμοί με την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, προβλέπει διατήρηση της γενικευμένης προστασίας με αναστολή πλειστηριασμών για όλους μέχρι τις 15 Μαρτίου. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι πλειστηριασμοί απελευθερώνονται και η προστασία από πλειστηριασμούς διατηρείται, μέχρι τα τέλη Μαΐου, μόνο για τους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και όσους είναι ευάλωτοι.

Τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, με επιστολές τους προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης έχουν θέσει το ζήτημα που δημιουργεί η καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης, που δεν αφορούν μόνο τους πλειστηριασμούς, αλλά και πράξεις πριν ή μετά από αυτούς, οι οποίες δεν αίρουν το ζητούμενο της προστασίας των πολιτών εν μέσω της πανδημικής κρίσης (π.χ. η είσπραξη εκπλειστηριασμάτων από πλειστηριασμούς που έχουν ήδη συντελεσθεί). Ωστόσο, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαφοροποιήσει την γραμμή της και θα τηρήσει το γενικό «πάγωμα» μέχρι τις 15 Μαρτίου. Με την συμπλήρωση των μέτρων προστασίας (π.χ. Γέφυρα 2) για τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και τους ευάλωτους, καθώς και τα προβλεπόμενα από το νέο πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών με παροχή 2 ης ευκαιρίας, εκτιμάται ότι θα έχει απλωθεί το πλήρες δίχτυ προστασίας, ώστε τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης να επανέλθουν σε κανονική ροή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider