ΕΤΕ: Υπέβαλε αίτηση στο ΥΠΟΙΚ για ένταξη της τιτλοποίησης Frontier στον «Ηρακλή»

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΤΕ: Υπέβαλε αίτηση στο ΥΠΟΙΚ για ένταξη της τιτλοποίησης Frontier στον «Ηρακλή»

Την αίτησή της για την ένταξη της τιτλοποίησης Frontier στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής», κατέθεσε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών η Εθνική Τράπεζα.

Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση δανείων της ΕΤΕ με την κωδική ονομασία «Frontier», προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους 3,31 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ είναι το τέταρτο σε σειρά πιστωτικό ίδρυμα που καταθέτει αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής».

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, τρεις μήνες πριν τη λήξη του προγράμματος «Ηρακλής», επιτυγχάνεται μείωση των κόκκινων δανείων κατά περίπου 27 δισ. ευρώ, μέσα σε έναν χρόνο από την ψήφιση του νόμου και με τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η συναλλαγή Frontier θα μειώσει, με μία μόνο κίνηση, κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% από 30% σήμερα. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της ΕΤΕ κινούνται ήδη κάτω των 10 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Η Εθνική Τράπεζα θα λάβει τις μη δεσμευτικές προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier στο α΄ τρίμηνο 2021, ενώ η επιλογή του προτιμητέου επενδυτή και η υπογραφή της συναλλαγής θα γίνουν στο β΄ τρίμηνο του 2021.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider