Ώρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο στην Αττική - Στις 6 απόγευμα οι ανακοινώσεις

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ώρα αποφάσεων για το λιανεμπόριο στην Αττική - Στις 6 απόγευμα οι ανακοινώσεις

Τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στις 6 το απόγευμα σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων αναμένουν με αγωνία οι έμποροι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων που συνεδρίασε σήμερα ήταν, για τις «κόκκινες» περιοχές, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής πλέον, τα καταστήματα να λειτουργούν με τη μέθοδο click away και με click inside στους κλάδους ένδυσης και υπόδησης.

Το πρωί της Παρασκευής και λίγο πριν παραβρεθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι «η αγορά δεν μπορεί να κλείσει, θα ήταν καταστροφικό εν μέσω εκπτώσεων». «Αν αποφασιστεί ότι η Αττική θα είναι στο κόκκινο, ασφαλώς κάποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης προσθέτοντας ότι το υπουργείο έχει ετοιμαστεί για όλα τα εναλλακτικά σενάρια

Αγωνιούν οι έμποροι

Από την πλευρά τους, οι έμποροι που πριν από περίπου δύο εβδομάδες είδαν τα καταστήματα τους να ανεβάζουν ρολά, αγωνιούν για το ενδεχόμενο, που πλέον είναι ορατό, να αναγκαστούν να κλείσουν ξανά. Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα χαρακτήριζαν ως καταστροφικό το σενάριο του τρίτου lockdown στο λιανεμπόριο τονίζοντας ότι δεν θα αντέξουν να κλείσουν για τρίτη φορά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μάλιστα, ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει την επιχείρησή του σε περίπτωση που επιβληθεί νέο lockdown στην αγορά.

Την Πέμπτη και με αφορμή τα σενάρια περί νέου περιορισμού της λειτουργίας των καταστημάτων ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «πριν προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε περιορισμό λειτουργίας της αγοράς, αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει την αυστηρότητα της ισότιμα και στους υπόλοιπους κλάδους, αυστηροποιώντας και ελέγχοντας περισσότερο όλους τους λόγους μετακίνησης, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, με αυστηρότερο χρονικό ή γεωγραφικό κριτήριο».

Ο κ. Καφούνης επανέλαβε ότι «το λιανεμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας» σύμφωνα και με τις δηλώσεις τόσο του ίδιου του υπουργού όσο και του Πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι αποτελεί τον «μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας, ο κλάδος που αποτελείται από χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, ο οποίος συντηρεί εκατομμύρια οικογένειες και έχει επιδείξει απόλυτη υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Για τους εμπόρους, ο στόχος για τον τζίρο των χειμερινών εκπτώσεων, ο οποίος είχε τεθεί μετά την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων, ήταν ανακτηθεί περίπου το 50% του περσινού τζίρου, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η προσέλευση της πρώτης εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου κρίθηκε ως ικανοποιητική, παρά τον μειωμένο τζίρο συγκριτικά με πέρσι, ενώ τη δεύτερη εβδομάδα η κίνηση στην αγορά ήταν περισσότερο υποτονική. Οι επαγγελματίες ήλπιζαν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έβαζαν έσοδα στα ταμεία τους και θα διέθεταν μέσα στις εκπτώσεις τα εμπορεύματα που παρέμεναν στα ράφια τους όσο τα καταστήματα ήταν κλειστά. Πλέον, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανησυχούν ότι θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και θα κληθούν να προσαρμοστούν ξανά σε νέα δεδομένα.

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος λουκέτου για 1 στα 2 καταστήματα της Αθήνας σε περίπτωση τρίτου lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider