Επιχειρήσεις
25-01-2021 | 11:02

Η απάντηση της ΑΚΤΩΡ για τους λογαριασμούς

Newsroom
Μοιράσου το
Η απάντηση της ΑΚΤΩΡ για τους λογαριασμούς

Η ΑΚΤΩΡ, σε συνέχεια δημοσιεύματος που αναρτήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στον ηλεκτρονικό Τύπο το οποίο κάνει λόγο για «μπλοκάρισμα» λογαριασμών της και με σκοπό την αποκατάσταση των πραγματικών διαστάσεων του συγκεκριμένου ζητήματος, διευκρινίζει ότι:

Η ιταλική εταιρεία Cimolai συμμετείχε από κοινού με την ΑΚΤΩΡ, την Al Darwish Engineering WLL (Κατάρ) και την Cybarco Ltd (Κύπρος) σε κοινοπραξία με την επωνυμία ADCC-JV, η οποία συστήθηκε με σκοπό την εκτέλεση του έργου σχεδιασμού και κατασκευής του υποστέγου συντήρησης αεροσκαφών CP26 στο Διεθνή Αερολιμένα της Ντόχα στο Κατάρ.

Στο πλαίσιο της εκτέλεσης της συγκεκριμένης σύμβασης, η Cimolai υπέγραψε με την κοινοπραξία δύο συμβάσεις υπεργολαβίας, επί τη βάσει των οποίων θεώρησε ότι δικαιούται να εγείρει αξιώσεις. Για το σκοπό αυτό, υπέβαλε στις 21 Ιανουαρίου 2014 αίτηση για τη διεξαγωγή διαιτησίας προς το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου, με τις συνολικές της αξιώσεις να φτάνουν αρχικά μέχρι και τα €25 εκατ. περίπου.

Από τα περίπου €25 εκατ. που διεκδίκησε, με μερική απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου (partial award) στις 22 Μαρτίου 2018, της επιδικάστηκαν τελικά λιγότερα από €3,5 εκατ. από τις εταιρείες ΑΚΤΩΡ, Al Darwish Engineering WLL και Cybarco Ltd, ενώ από τις 8 Αυγούστου 2019, η κοινοπραξία προχώρησε σε μερική καταβολή των επιδικασθέντων προς την Cimolai ποσών, πληρώνοντας το ποσό των €1,4 εκατ. περίπου.

Στις 17 Ιουνίου 2020, δύο χρόνια περίπου μετά την έκδοση της παραπάνω απόφασης, η Cimolai επέλεξε να καταθέσει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση για αναγνώριση και εκτέλεση αλλοδαπής διαιτητικής απόφασης κατά της ΑΚΤΩΡ, επιδιώκοντας την είσπραξη του υπολοίπου των €2.111.258,01 από το συνολικά επιδικασθέν ποσό μόνο από την ΑΚΤΩΡ, παρά το γεγονός, ότι η οφειλή αφορά συνολικά στην προαναφερθείσα κοινοπραξία, στην οποία η ΑΚΤΩΡ μετέχει με ποσοστό 36%. Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανωτέρω αίτησης, η Cimolai υπέβαλε και Αίτηση Ασφαλιστικών και αίτημα προσωρινής διαταγής, επί των οποίων εκδόθηκαν απορριπτικές αποφάσεις.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση για αναγνώριση και εκτέλεση και κρίθηκαν εκτελεστές οι προαναφερθείσες διαιτητικές αποφάσεις. Σε συνέχεια της απόφασης αυτής, αργά το απόγευμα της Παρασκευής 22 Ιανουαρίου 2021, περισσότερο από ένα μήνα δηλαδή μετά την παραπάνω απόφαση, η Cimolai επέλεξε να προχωρήσει σε συντηρητική κατάσχεση του ποσού των €2.111.258,01 εις χείρας τρίτων.

Σημειώνεται ότι τόσο το ύψος του ποσού όσο και η χρονική στιγμή που η ιταλική εταιρεία επέλεξε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια, λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις και τα κίνητρα που την εξώθησαν στην απόφαση αυτή.

Η ΑΚΤΩΡ δηλώνει πως έχει ήδη μεριμνήσει για την άμεση καταβολή του συγκεκριμένου ποσού τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου για την τυπική αποκατάσταση του προσωρινού ζητήματος των λογαριασμών της, επιφυλασσόμενη παράλληλα προφανώς παντός νομίμου δικαιώματός της.

Ειδικότερα, σχετικά με την αναφορά του δημοσιεύματος περί «ήττας σε άλλη μια διαιτησία» επισημαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2018, η ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην εξασφάλιση διεκδικήσεων (claims) ποσού € 186 εκατ. εκ των οποίων έχει ήδη εισπραχθεί ποσό €80 εκατ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.