Ελεύθερη από σήμερα η έκδοση διαταγών πληρωμής

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελεύθερη από σήμερα η έκδοση διαταγών πληρωμής

Απελευθερώνονται από το γενικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών οι διαταγές πληρωμής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, από σήμερα επιτρέπεται η κατάθεση αίτησης για έκδοση διαταγής πληρωμής στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Η απελευθέρωση της έκδοσης διαταγών πληρωμής προδιαγράφει την απελευθέρωση και άλλων διαδικαστικών πράξεων που δεν αναιρούν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών και άρα δεν αίρουν την προστασία που επιδιώκει η κυβέρνηση για τους οφειλέτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης με επιστολές τους προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργο Ζαββό, τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα είχαν θέσει το θέμα του καθολικού «παγώματος» των πλειστηριασμών από το οποίο δεν εξαιρούνταν διαδικαστικές πράξεις, προ ή μετά των πλειστηριασμών. Όπως τόνιζαν στις επιστολές τους, η καθολική αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης χωρίς επιμέρους διακρίσεις που επιβλήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση 71342/6.11.2020 (ΦΕΚ 48998/6.11.2020), έχει δημιουργήσει παρενέργειες για όλους τους εμπλεκόμενους στις διαδικασίες πλειστηριασμών και για την ίδια την Οικονομία.

Και αυτό, διότι με τη γενικευμένη αναστολή πλειστηριασμών, δεν ανεστάλησαν μόνο οι πλειστηριασμοί, αλλά και πράξεις εκτέλεσης που αφορούν πλειστηριασμούς που έχουν ήδη ολοκληρωθεί (και άρα δεν τίθεται θέμα αναστολής ως μέτρο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης) ή πρόκειται να γίνουν (σε αυτή την περίπτωση, οι προπαρασκευαστικές πράξεις δεν θα οδηγήσουν σε πλειστηριασμούς νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2021, επομένως δεν καταλύουν την νομική προστασία που λαμβάνουν οι οφειλέτες εν μέσω της κρίσης).

Τέτοιες διαδικαστικές πράξεις είναι π.χ. η σύνταξη και κοινοποίηση αναγγελιών σε πλειστηριασμούς που διενεργήθηκαν μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου 2020, καθώς και πράξεων κατάθεσης, η σύνταξη πινάκων κατάταξης σε πλειστηριασμούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναγγελίας, η εντολή από τους συμβολαιογράφους προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την είσπραξη απαιτήσεων από εκπλειστηριάσματα, η σύνταξη και μεταγραφή κατακυρωτικών πράξεων, η επιβολή κατασχέσεων και η επίδοση επιταγών προς εκτέλεση.

Ενδεικτικά, η κοινοποίηση επιταγής προς πληρωμή και η επιβολή κατάσχεσης εμφανίζουν τις συνέπειές τους τουλάχιστον 7 μήνες μετά τη διενέργεια της σχετικής πράξης. Στο πλαίσιο αυτό, για κατασχέσεις που επιβάλλονται τον Δεκέμβριο 2020 – Ιανουάριο 2021, ο πλειστηριασμός ορίζεται για τον Σεπτέμβριο 2021, λαμβανομένης υπόψη και της θερινής αναστολής. Το διάστημα αυτό, όπως ανέφεραν στις επιστολές τους τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης, είναι επαρκές τόσο για τη νομική προστασία του οφειλέτη, όσο και για τη δυνατότητά του να προχωρήσει σε συναινετική διευθέτηση ή ρύθμιση της οφειλής με την τράπεζα και να μην οδηγηθεί σε πλειστηριασμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider