Άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop ζητούν οι έμποροι της Αθήνας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop ζητούν οι έμποροι της Αθήνας

Την επαναλειτουργία του συνόλου του λιανεμπορίου άμεσα με τη μέθοδο «click in shop» και όχι μόνο για συγκεκριμένους κλάδους, ζητούν οι έμποροι της Αθήνας τονίζοντας ότι αποτελεί «κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους» καθώς και ότι η συγκεκριμένη μέθοδος συνεισφέρει μόνο κατά 5% στην υγειονομική επιβάρυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς θα ανακοινωθεί την Παρασκευή το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά και εφόσον νωρίτερα έχει δοθεί το «πράσινο φως» στη συνεδρίαση της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων. Στον σχεδιασμό της κυβέρνησης προβλέπεται η επαναφορά του click away για όλα τα καταστήματα και η εφαρμογή του click in shop για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών επικαλούμενος στοιχεία που παρατέθηκαν κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε με τη συμμετοχή και μελών της επιστημονικής κοινότητας, την έως σήμερα εμπειρία λειτουργίας του λιανικού εμπορίου αλλά και την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις, τονίζει ότι «πρέπει υγειονομικοί επιστήμονες και κυβέρνηση να σταθμίσουν τα πραγματικά δεδομένα και να λάβουν τη βέλτιστη απόφαση για το σύνολο της κοινωνίας».

«Η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή του “click away” όπως επιστημονικώς διαπιστώθηκε, συνεισφέρει μόνο 4% στην υγειονομική επιβάρυνση, ενώ το “click in shop” μόνο 5%, ενώ ο περιορισμός της κινητικότητας στο δημόσιο χώρο μπορεί τεκμηριωμένα πλέον να αποφευχθεί με αυστηρή θέσπιση γεωγραφικών κριτηρίων για τις μετακινήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, αποδεικνύεται ότι η επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου με τη μέθοδο “click in shop” είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί άμεσα και να αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου και όχι μόνο συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένου ότι αποτελεί κρίσιμο παράγοντα βιωσιμότητας για όλους» υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση.

Οι έμποροι της Αθήνας αναφερόμενοι στις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα περί διλήμματος των επιστημόνων «Γ' Λυκείου ή Λιανεμπόριο» όσον αφορά στο επόμενο βήμα που θα αποφασιστεί για τη Δευτέρα σημειώνουν:

«Το δίλημμα δεν είναι εμπόριο ή δημόσια υγεία, γιατί προφανώς ύψιστο αγαθό αποτελεί η υγεία των συμπολιτών μας. Πριν όμως συζητηθεί η πιθανότητα ενός νέου lockdown για το λιανικό εμπόριο, πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα στη λειτουργία των σουπερμάρκετ, να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων, να περιοριστούν κάθε μορφής μετακινήσεις εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων και να ενισχυθεί η επιτήρηση εφαρμογής των μέτρων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ο οποίος μιλώντας το πρωί στο Open τόνισε την ανάγκη για άνοιγμα όλων των καταστημάτων λιανικής με click in shop αλλά και για παράταση της περιόδου των εκπτώσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζηθεοδοσίου ζήτησε η συγκεκριμένη μέθοδος που επιτρέπει την είσοδο των καταναλωτών στα μαγαζιά έπειτα από ραντεβού, να εφαρμοστεί για όλα τα μαγαζιά και όχι μόνο για συγκεκριμένους κλάδους, δεδομένης της αδυναμίας των μικρών επιχειρήσεων που δεν διαθέτουν eshop να ανταποκριθούν στο click away.

Υπογράμμισε επίσης πως εάν μετά την περίοδο των εορτών, η οποία χάθηκε, χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, ο τζίρος της οποίας ανήλθε πέρυσι σε 5 δισ. ευρώ, «τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι τραγικά», ενώ σημείωσε πως έχει ζητηθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης να δοθεί παράταση στην περίοδο των εκπτώσεων.

Διαβάστε επίσης:

Προετοιμάζεται για την επιστροφή του τη Δευτέρα το λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider