Επιχειρήσεις
04-01-2021 | 17:05

Ξεκινούν τις αιτήσεις για επιδότηση θερμαντικών σωμάτων οι επιχειρήσεις εστίασης

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Ξεκινούν τις αιτήσεις για επιδότηση θερμαντικών σωμάτων οι επιχειρήσεις εστίασης

Με τις επιχειρήσεις εστίασης να παραμένουν κλειστές και την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους να είναι μέχρι στιγμής άγνωστη, ξεκινά σήμερα η υποβολή αιτήσεων για επιχορήγηση μέσω ΕΣΠΑ των επιχειρήσεων του κλάδου όσον αφορά στην προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου.

Η δράση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τ.μ. νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς σημειώνει στο insider.gr ότι παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις εστίασης δεν λειτουργούν, αναμένεται να υπάρξει ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες τους κλάδου καθώς η επιδότηση αφορά και σε αγορές θερμαντικών σωμάτων που ήδη έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες. Αρκετοί επαγγελματίες μάλιστα έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους ώστε όποτε δοθεί το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία του κλάδου, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους εξωτερικούς τους χώρους, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά στους χώρους και το πελάτες που θα μπορούν να βρίσκονται τα καταστήματα εστίασης. Ο κ. Καββαθάς τονίζει μάλιστα πως είναι θετικό το γεγονός ότι η ενίσχυση προβλέπει την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης η ενίσχυση έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή καλύπτεται από τη σχετική πρόσκληση η προμήθεια θερμαντικών σωμάτων που πραγματοποιήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου 2020 και πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι ο λήπτης της ενίσχυσης διέθετε τουλάχιστον έναν ενεργό επιλέξιμο ΚΑΔ κατά την ημερομηνία αγοράς.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής, που δραστηριοποιούνται σε έναν τουλάχιστον από τους ακόλουθους ΚΑΔ:

• 56.10: Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης (Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.10),

• 56.29.20: Υπηρεσίες καντίνας (Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.29.20),

• 56.30: Δραστηριότητες παροχής ποτών (Περιλαμβάνονται και όλοι οι ΚΑΔ της υποκατηγορίας 56.30).

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει τις δαπάνες για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου οποιουδήποτε τύπου (π.χ. υγραερίου, ηλεκτρικών, φυσικού αερίου, πάνελ υπερύθρων, αλογόνου κ.ά.), αυτόνομων ή μέρους κινητού εξοπλισμού, τα οποία ήταν καινούργια και αμεταχείριστα κατά την αγορά τους.

Διευκρινίζεται ότι η επιχορήγηση σε κάθε κατάστημα εστίασης υπολογίζεται βάσει των τετραγωνικών μέτρων νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου, των με κάθε τρόπο παραχωρημένων από λοιπούς φορείς (Δήμους, Λιμενικά Ταμεία, ΕΟΤ), καθώς και των εξωτερικών επιφανειών που παραχωρήθηκαν με το άρθρο 65 του Ν. 4688/2020. Σε περίπτωση που ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων δεν δικαιολογεί ακέραιο αριθμό θερμαντικών σωμάτων, το ποσό της επιχορήγησης υπολογίζεται με τον αμέσως επόμενο ακέραιο αριθμό.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από εθνικούς πόρους και θα υλοποιηθεί μέσω του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας & Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ).

Ως ημερομηνία έναρξης για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ορίζεται η 4η Ιανουαρίου 2021 και ώρα 15:00 και λήξης η 4η Μαρτίου 2021 και ώρα 17:00, στον διαδικτυακό τόπο https://heating-devices.mindev.gov.gr. Υπογραμμίζεται ότι, πριν από την υποβολή της αίτησης, ο λήπτης της ενίσχυσης πρέπει να έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια και την αποπληρωμή των θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου, καθώς και στη σχετική εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της επιχείρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης μόνο μία φορά ανά ΑΦΜ.

Διαβάστε επίσης:

Τα «πικρά» Χριστούγεννα της εστίασης και τα εορταστικά delivery

 

 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.