Επιχειρήσεις
02-01-2021 | 10:12

Γεωργιάδης: Εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες

Newsroom
Μοιράσου το
Γεωργιάδης: Εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε ζώνες

Ελπίδες για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε συγκεκριμένες γεωγραφικές ζώνες ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας να πλήξει την Ελλάδα όπως την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα βέβαια απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει υπό τις παρούσες συνθήκες ο τομέας της εστίασης.

«Το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο σε ζώνες δεν έχει αποκλειστεί, κι αναλόγως της εξελίξεως της πανδημίας θα το δούμε. Στην προηγούμενη φάση δεν ήταν εφικτό. Αν οι γιατροί μας πούνε ότι εκεί μπορούμε να ανοίξουμε με ασφάλεια, θα το κάνουμε» επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πάντως ότι «αυτό που κερδίσαμε μπορεί να χαθεί σε δύο 24ωρα. Όποια χώρα ξεθάρρεψε, όπως η Βρετανία, βρίσκεται μέσα στη θύελλα, επομένως πρέπει να κινηθούμε με εξαιρετικά προσεκτικά βήματα για να μην επιτρέψουμε στο τρίτο κύμα να πλήξει και την Ελλάδα όπως την υπόλοιπη Ευρώπη. Η πανδημία δεν έφυγε, είναι εδώ»  

Σχετικά με τις αγορές εντός καταστήματος με ραντεβού, υποστήριξε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα συζητηθεί με την επιτροπή τις επόμενες μέρες και θα  εξαρτηθεί από την πανδημία.  «Αν πετύχουμε μεγάλη μείωση κρουσμάτων, θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία» είπε, προσθέτοντας ότι «η παράδοση εκτός καταστήματος πήγε πάρα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν,  γι’ αυτό σταμάτησαν οι γκρίνιες. Έχουμε σενάριο για το πώς θα μπορέσει να μετεξελιχθεί ο τρόπος των αγορών μας σε περίπτωση που η πανδημία έχει ηπιότερη φάση» .

Επιπλέον δεσμεύθηκε ότι «θα σχεδιάσουμε στο ΥΠΑΝΕ χρηματοδοτικά εργαλεία για τις περιοχές σε παρατεταμένη καραντίνα.  Οι περιοχές που έχουν δεχθεί επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να τύχουν και επιπλέον μέτρων στήριξης όπως στη Δυτική Αττική και τη Δυτική Μακεδονία», κάνοντας λόγο για επιπλέον ανακουφιστικά μέτρα.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστραφεί για τα δάνειά του μέσα στην καραντίνα. Όσοι πάντως μπορούν να είναι συνεπείς πρέπει να είναι» υπογράμμισε ο υπουργός. 

Για τις ασφαλιστικές εισφορές σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, παρά την κρίση, ακολουθεί πιστά το προεκλογικό της πρόγραμμα. Από 1ης Ιανουαρίου έχουμε μεγάλη μείωση σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ως αντιπολίτευση το νόμο για στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την ελάφρυνση των εργαζομένων, ενώ ως κυβέρνηση έγδαρε όλο τον κόσμο με υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές με το νόμο Κατρούγκαλου». 

Υπογράμμισε δε ότι «από την κατάργηση την εισφοράς αλληλεγγύης έχουμε νέα αύξηση εισοδημάτων. Έχουμε αύξηση στα εισοδήματα των Ελλήνων εν μέσω αυτής της συμφοράς».

Επίσης σχολιάζοντας τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:  «Κάποτε γίνεται ανασχηματισμός, πάντα γίνεται κάποιος ανασχηματισμός, μου είναι αδιάφορο, δεν το συζητώ με τον πρωθυπουργό, δεν είναι δική μου δουλειά».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.