Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Καθώς ο «αγώνας δρόμου» για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19 συνεχίζεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα τρία κορυφαία υποψήφια εμβόλια προσπαθούν να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Πρόκειται για τη Pfizer η οποία μαζί με τη BioNTech, ήδη ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς πολιτών στη Βρετανία, εκτός κλινικής μελέτης, την Moderna, αλλά και την AstraZeneca η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι βρίσκονται στη τρίτη φάση των ερευνών, όμως σύμφωνα με το Business Insider οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Ποιο εμβόλιο παίρνει το προβάδισμα αν τα συγκρίνουμε;

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, όσον αφορά στην τιμή και τη διανομή του, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία κλονίστηκε και δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης (δείτε περισσότερα εδώ). 

Η Pfizer ήταν η πρώτη από τις τρεις φαρμακευτικές που κατέθεσε αίτηση έκτακτης έγκρισης από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τη Moderna να ακολουθεί αμέσως μετά. 

Μέχρι στιγμής, η Pfizer είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εμβολιασμούς εκτός κλινικής μελέτης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, το εμβόλιο της Pfizer φέρεται να είναι εκείνο με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευσή του. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα ξηρή θήκη μέχρι και 30 ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε κλασικά φαρμακευτικά ψυγεία για περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικά ψυγεία μέχρι και έξι μήνες.

Η πιθανή επιτυχία του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα για τις χώρες εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει επίσημο συμβόλαιο με τον COVAX, τον διεθνή οργανισμό για δίκαιη κατανομή του εμβολίου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σύμφωνα με το Business Insider, η συμφωνία COVAX - AstraZeneca περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρεται και η Moderna θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον COVAX, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός εμβολίων που θα διατεθούν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνα της Moderna και της Pfizer, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα με τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, η AstraZeneca είναι η μόνη εταιρεία που έχει «υποσχεθεί» να μην βγάλει κέρδος από την κυκλοφορία του εμβολίου, για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίζει περί τα 20 δολάρια η δόση, της Moderna περί τα 15 - 25 δολάρια η δόση, ενώ της AstraZeneca περί τα 4 δολάρια η δόση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:12

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ να προβάλει στρατιωτική ισχύ της με περισσότερο δυναμισμό

12:05

H UBS αυξάνει κατά 10% το pool των μπόνους - Δεν αλλάζει την αμοιβή του Ερμότι

12:04

Πιερρακάκης για Μ. Ανατολή: Το σημαντικό είναι πόσο θα διαρκέσει και τι είδους κρίση θα προκύψει

11:44

Μπαράζ βομβαρδισμών από Ισραήλ σε Βηρυτό και Τεχεράνη - Ιρανικό χτύπημα σε διυλιστήριο στο Μπαχρέιν

11:36

Όταν οι ΗΠΑ «έφαγαν πόρτα»: 4 φορές που οι σύμμαχοι αρνήθηκαν να βοηθήσουν τον Λευκό Οίκο

11:33

Το ΔΝΤ καλεί τις χώρες να προετοιμαστούν για το απίθανο

11:26

Για 8η χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα «Μια ελπίδα γεννιέται!» της ΓΙΩΤΗΣ Α.Ε.

11:02

Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Σε χαμηλά 3,5 μηνών ο Γενικός Δείκτης

10:59

CrediaBank: Στόχος επαναλαμβανόμενο RoTE άνω του 18% και δάνεια πάνω από 14 δισ. ευρώ

10:56

Με βουτιά 1.000 μονάδων αντέδρασε στο πετρέλαιο η Wall Street

10:55

«Καμπανάκι» ΕΣΕΕ: Ευάλωτο το εμπόριο στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Τα τρία σενάρια

10:45

Δίκη Χρυσής Αυγής: Όχι στα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι κατηγορούμενοι εισηγήθηκε η εισαγγελέας

10:41

Πτώση άνω του 2% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

10:30

Νέο ενιαίο σύστημα επισιτιστικής βοήθειας - 400 εκατ. ευρώ απευθείας στα νοικοκυριά μέσω vouchers

10:30

Alpha Bank: Μειωμένο σταθερό επιτόκιο στο 2% για την απόκτηση Α΄ κατοικίας

10:25

Alumil: Χρηματοδότηση €13,7 εκατ. από την EBRD - Ανθεκτική λειτουργία της θυγατρικής στα ΗΑΕ

10:21

Άλμα σχεδόν 30% για την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου

10:10

H Hotels Collection: Δυναμική η παρουσία του ομίλου στην Επετειακή Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin 2026

10:01

SIPRI: Οι παγκόσμιες εξαγωγές όπλων απογειώθηκαν (+9,2%) την τελευταία 5ετία

09:58

Helleniq Energy: Έναρξη εμπορικής λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία

09:55

Γερμανία: Απογοήτευσαν τα στοιχεία για τη βιομηχανία στην αρχή του έτους

09:45

Τι σηματοδοτούν οι διοικητικές αλλαγές στην Ελληνικά Οινοποιεία

09:35

Dimand: Σημαντική αύξηση των λειτουργικών κερδών, διεύρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας

09:35

Γερμανία: Πλήγμα για τον Μερτς μετά τη νίκη των Πρασίνων στη Βάδη-Βυρτεμβέργη

09:21

Η Τουρκία έστειλε έξι F-16 στα Kατεχόμενα

09:10

Παγκόσμιες τάσεις & καινοτομίες του F&B κλάδου σε μία διεθνή έκθεση

09:05

«Συζητάμε στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή»

08:53

Στην Κύπρο σήμερα Μητσοτάκης και Μακρόν - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

08:47

Goldman Sachs: Ισχυρή και ανθεκτική η Ελλάδα σε ενεργειακά σοκ

08:42

Δίκη Χρυσής Αυγής: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέα για τα ελαφρυντικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider