Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Καθώς ο «αγώνας δρόμου» για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19 συνεχίζεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα τρία κορυφαία υποψήφια εμβόλια προσπαθούν να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Πρόκειται για τη Pfizer η οποία μαζί με τη BioNTech, ήδη ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς πολιτών στη Βρετανία, εκτός κλινικής μελέτης, την Moderna, αλλά και την AstraZeneca η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι βρίσκονται στη τρίτη φάση των ερευνών, όμως σύμφωνα με το Business Insider οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Ποιο εμβόλιο παίρνει το προβάδισμα αν τα συγκρίνουμε;

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, όσον αφορά στην τιμή και τη διανομή του, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία κλονίστηκε και δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης (δείτε περισσότερα εδώ). 

Η Pfizer ήταν η πρώτη από τις τρεις φαρμακευτικές που κατέθεσε αίτηση έκτακτης έγκρισης από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τη Moderna να ακολουθεί αμέσως μετά. 

Μέχρι στιγμής, η Pfizer είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εμβολιασμούς εκτός κλινικής μελέτης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, το εμβόλιο της Pfizer φέρεται να είναι εκείνο με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευσή του. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα ξηρή θήκη μέχρι και 30 ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε κλασικά φαρμακευτικά ψυγεία για περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικά ψυγεία μέχρι και έξι μήνες.

Η πιθανή επιτυχία του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα για τις χώρες εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει επίσημο συμβόλαιο με τον COVAX, τον διεθνή οργανισμό για δίκαιη κατανομή του εμβολίου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σύμφωνα με το Business Insider, η συμφωνία COVAX - AstraZeneca περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρεται και η Moderna θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον COVAX, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός εμβολίων που θα διατεθούν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνα της Moderna και της Pfizer, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα με τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, η AstraZeneca είναι η μόνη εταιρεία που έχει «υποσχεθεί» να μην βγάλει κέρδος από την κυκλοφορία του εμβολίου, για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίζει περί τα 20 δολάρια η δόση, της Moderna περί τα 15 - 25 δολάρια η δόση, ενώ της AstraZeneca περί τα 4 δολάρια η δόση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Σύρος: Θετική πορεία στην επιβατική κίνηση κατά το διάστημα Απριλίου - Αυγούστου 2026

23:36

Σδούκου κατά Τσίπρα για Μαδούρο: Τι συμφωνήθηκε το 2012 και τι συνέβη με τα αεροσκάφη της Βενεζουέλας

23:15

Τραμπ: Επανέλαβε ότι αναμένει τέλος του πολέμου με το Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

22:48

Τασούλας: Παρέστη στις εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο του Ολοκαυτώματος και της Καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας

22:19

Πυροσβεστική: Τέσσερις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιών και παραβάσεις της νομοθεσίας για την πυροπροστασία

21:47

ΕΛΑΣ: Ταυτοποιήθηκε ο 67χρονος που οδηγούσε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Κων. Καραμανλή στη Βούλα

21:28

Σουηδία: Νίκη του συνασπισμού της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δείχνουν τα exit poll

21:18

Τουρκία: Επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μπαρ και ενώσεων ΛΟΑΤΚΙ+

21:05

Ισπανία: Δασική πυρκαγιά κοντά στην Κόστα δελ Σολ, δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν

20:53

Ξεκίνησε με την άφιξη της σορού στον ΙΝ Αγίας Τριάδας η λαϊκή αγρύπνια για τον Γ. Μαζωνάκη

20:41

Χωρίς ενεργό μέτωπο και οριοθετημένη η πυρκαγιά στην Άνω Βροντού Σερρών

20:30

Φιντάν: Το Ισραήλ επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Συρία

20:15

Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για διακεκριμένη οπλοκατοχή

20:07

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στην Κύπρο - Στο επίκεντρο επενδύσεις, εμπόριο και οικονομική συνεργασία

19:59

Νεκρός εντοπίστηκε ένας άνδρας στη γέφυρα της Λυκοβρύσης - Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο σημείο

19:57

Υεμένη: Σαουδαραβικά πλήγματα στην επαρχία Σάαντα, το προπύργιο των Χούθι

19:49

Ουκρανία: Πλήγμα με drone σε τρένο κοντά στα σύνορα με την Πολωνία - Σε μπροστινό συρμό βρίσκονταν ο Μπόρις Τζόνσον

19:25

Κόσοβο: Η Βουλή ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση του Αλμπίν Κούρτι αλλά η θεσμική κρίση παραμένει

19:19

Τσουκαλάς: Η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτική αλλαγή έχει αρχίσει

19:14

Καλλιόπη Καλαιτζή: Αρκετά με το χυδαίο «τσουβάλιασμα» - Ας ακούσουμε, επιτέλους, τι λέει η επιστήμη!

19:00

UBS: Δημοσιονομικό «ναρκοπέδιο» η Γαλλία πριν τις εκλογές του 2027

18:53

Το χρονικό της «μετατροπής» της πλασμαφαίρεσης από θεραπεία για σοβαρά νοσήματα σε lifestyle τάση για «αιώνια νεότητα»

18:25

Έλισον: Ακύρωσε την πώληση 50 εκατ. μετοχών της Oracle

17:48

Τραμπ: Εμμένει στα περί ενωμένης Ιρλανδίας - Βάζει και τη Σκωτία στο «κάδρο»

17:21

Bloomberg: Η Ελλάδα μετατράπηκε σε «μαγνήτη» των ελίτ Hedge Fund

17:00

Οι «πράσινες» επιδόσεις της Ελλάδας – Πως φτάσαμε στο πλεόνασμα των 438 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο ρεύματος

16:54

Anthropic: Οι αντίπαλοι των ΗΠΑ ήδη χρησιμοποιούν τα ΑΙ μοντέλα μας

16:36

Πιερρακάκης: Τριάντα επενδυτικές ευκαιρίες μπορούν να φέρουν 20 δισ. ευρώ στη χώρα την επόμενη δεκαετία

16:25

Μαρινάκης: Το μόνο που «ξέχασε» να μας πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

16:05

Κίνα: Αυξήθηκαν οι επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider