Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Καθώς ο «αγώνας δρόμου» για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19 συνεχίζεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα τρία κορυφαία υποψήφια εμβόλια προσπαθούν να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Πρόκειται για τη Pfizer η οποία μαζί με τη BioNTech, ήδη ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς πολιτών στη Βρετανία, εκτός κλινικής μελέτης, την Moderna, αλλά και την AstraZeneca η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι βρίσκονται στη τρίτη φάση των ερευνών, όμως σύμφωνα με το Business Insider οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Ποιο εμβόλιο παίρνει το προβάδισμα αν τα συγκρίνουμε;

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, όσον αφορά στην τιμή και τη διανομή του, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία κλονίστηκε και δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης (δείτε περισσότερα εδώ). 

Η Pfizer ήταν η πρώτη από τις τρεις φαρμακευτικές που κατέθεσε αίτηση έκτακτης έγκρισης από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τη Moderna να ακολουθεί αμέσως μετά. 

Μέχρι στιγμής, η Pfizer είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εμβολιασμούς εκτός κλινικής μελέτης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, το εμβόλιο της Pfizer φέρεται να είναι εκείνο με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευσή του. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα ξηρή θήκη μέχρι και 30 ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε κλασικά φαρμακευτικά ψυγεία για περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικά ψυγεία μέχρι και έξι μήνες.

Η πιθανή επιτυχία του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα για τις χώρες εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει επίσημο συμβόλαιο με τον COVAX, τον διεθνή οργανισμό για δίκαιη κατανομή του εμβολίου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σύμφωνα με το Business Insider, η συμφωνία COVAX - AstraZeneca περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρεται και η Moderna θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον COVAX, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός εμβολίων που θα διατεθούν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνα της Moderna και της Pfizer, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα με τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, η AstraZeneca είναι η μόνη εταιρεία που έχει «υποσχεθεί» να μην βγάλει κέρδος από την κυκλοφορία του εμβολίου, για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίζει περί τα 20 δολάρια η δόση, της Moderna περί τα 15 - 25 δολάρια η δόση, ενώ της AstraZeneca περί τα 4 δολάρια η δόση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:17

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια

17:55

Κυψέλη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα

17:50

Καναδας: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα του Οντάριο καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές «πνίγει« τις ΗΠΑ

17:39

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

17:35

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ- Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

17:09

Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Φλώρινα

17:00

Ρεύμα: Τα «μπλε» τιμολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους

16:54

Telecom Italia: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση εξαγοράς από την Poste Italiane

16:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Επισκοπή Εύβοίας

15:48

Γερμανία: Ο Γενς Σπαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU

15:43

Γκάνος (Alpha Real Estate Services): Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων

15:25

Κίνα: Δηλώνει ότι θα λάβει μέτρα για την κρατικοποίηση της British Steel από το Ηνωμένο Βασίλειο

15:10

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε Γλυφάδα και Βούλα

15:00

Τραμπ: Με τη νέα κλιμάκωση κατά του Ιράν κινδυνεύει να επαναλάβει παλιά λάθη

14:41

Πολάκης: Επίθεση σε όσους «σχεδίαζαν την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ»

14:30

DW: Γιατί οι επιχειρήσεις (δεν) εγκαταλείπουν τη Γερμανία

14:16

Φέτα και ελαιόλαδο: Οι δύο ελληνικοί «πρεσβευτές» των 2,1 δισ. ευρώ

14:08

Τρεις συλλήψεις για κατ΄ εξακολούθηση εμπρησμούς από πρόθεση στη Μεσσηνία

13:56

Κώτσηρας: Επενδύουμε σε φιλικές και αξιόπιστες συγκοινωνίες

13:49

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «όταν το ψεύδος αποκαλύπτεται, δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο από το θράσος»

13:43

Ζελένσκι: Η Ουκρανία έπληξε εγκαταστάσεις εφοδιασμού και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Ρωσία

13:24

Λίβανος: Ο πρόεδρος Αούν μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ

13:21

Ψηφιοποίηση 1,2 δισ. σελίδων αρχείων του Δημοσίου: Ετήσιο όφελος 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με αποτίμηση του ΕΚΤ

13:06

Παππάς: Θα ανατρέψουμε τα σχέδια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ

13:00

Τράπεζες: Απελευθερώνουν κεφαλαιακό χώρο μέσω συνθετικών τιτλοποιήσεων

12:43

Η ακτινογραφία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε 20 αριθμούς

12:29

Γερμανία: Σχέδιο δραστικής περικοπής των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ

12:15

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

12:06

Μαρινάκης: Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που πήρε υπερκέρδη διυλιστηρίων και εταιρειών ενέργειας και τα επέστρεψε στην κοινωνία

11:52

Η Ρένα Δούρου νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider