Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Καθώς ο «αγώνας δρόμου» για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19 συνεχίζεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα τρία κορυφαία υποψήφια εμβόλια προσπαθούν να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Πρόκειται για τη Pfizer η οποία μαζί με τη BioNTech, ήδη ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς πολιτών στη Βρετανία, εκτός κλινικής μελέτης, την Moderna, αλλά και την AstraZeneca η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι βρίσκονται στη τρίτη φάση των ερευνών, όμως σύμφωνα με το Business Insider οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Ποιο εμβόλιο παίρνει το προβάδισμα αν τα συγκρίνουμε;

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, όσον αφορά στην τιμή και τη διανομή του, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία κλονίστηκε και δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης (δείτε περισσότερα εδώ). 

Η Pfizer ήταν η πρώτη από τις τρεις φαρμακευτικές που κατέθεσε αίτηση έκτακτης έγκρισης από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τη Moderna να ακολουθεί αμέσως μετά. 

Μέχρι στιγμής, η Pfizer είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εμβολιασμούς εκτός κλινικής μελέτης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, το εμβόλιο της Pfizer φέρεται να είναι εκείνο με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευσή του. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα ξηρή θήκη μέχρι και 30 ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε κλασικά φαρμακευτικά ψυγεία για περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικά ψυγεία μέχρι και έξι μήνες.

Η πιθανή επιτυχία του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα για τις χώρες εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει επίσημο συμβόλαιο με τον COVAX, τον διεθνή οργανισμό για δίκαιη κατανομή του εμβολίου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σύμφωνα με το Business Insider, η συμφωνία COVAX - AstraZeneca περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρεται και η Moderna θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον COVAX, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός εμβολίων που θα διατεθούν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνα της Moderna και της Pfizer, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα με τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, η AstraZeneca είναι η μόνη εταιρεία που έχει «υποσχεθεί» να μην βγάλει κέρδος από την κυκλοφορία του εμβολίου, για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίζει περί τα 20 δολάρια η δόση, της Moderna περί τα 15 - 25 δολάρια η δόση, ενώ της AstraZeneca περί τα 4 δολάρια η δόση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:59

Στον «πάγο» τα επιτόκια της Αυστραλίας τον Μάιο - Στο 4,35%

08:56

ΕΒΕΠ: «Καλοκαιρινό δώρο» για την ελληνική οικονομία η συμφωνία ΗΠΑ–Ιράν

08:44

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Αρχίζει η ΑΜΚ - Μέχρι 4,17 ευρώ η τιμή διάθεσης

08:42

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ξεκινούν σήμερα τα Ειδικά Μαθήματα

08:29

Σεισμός 6,7 βαθμών στην κεντρική Ινδονησία

08:28

Το «μονοπάτι του ασθενούς» στην ψηφιακή εποχή

08:27

Τα στενά του Ορμούζ θα είναι «εντελώς ανοικτά» την Παρασκευή, διαβεβαιώνει ο Τραμπ

08:13

Τι σχεδιάζει στις Αχαρνές η κρητική αρτοποιία «Το Μάννα» – Ν. Τσατσαρωνάκης

08:08

Αποδυναμώθηκε κι άλλο η κινεζική οικονομία τον Μάιο

07:49

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των πρωταθλητών NBA, Νιου Γιορκ Νικς

07:47

Γιατί η Chevron «μαζεύει» ελληνικά οικόπεδα – Τι βλέπει ο αμερικανικός κολοσσός στην Ελλάδα

07:44

ΕΡΓΑΝΗ: 993.189 προσλήψεις στο τετράμηνο του 2026 - Έσπασε τα κοντέρ ο Απρίλιος με ρεκόρ σε καταλύματα και εστίαση

07:43

Κυκλοφοριακό: Τι «παίζει» με τον περίφημο Κόμβο Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ)

07:43

Εφορία: Ελεγκτικό «κόσκινο» φορολογικές δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων - Τι ψάχνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ

07:39

Ιαπωνία: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995 τα επιτόκια

07:31

Συνεργασία ΔΕΗ – Dimand για το νέο «στρατηγείο» στη Μεσογείων – «Σφραγίδα» ΤΕΡΝΑ στο project των 180 εκατ.

07:28

Κ. Καλογεράκης (Cloud Office): Η τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί το επόμενο επενδυτικό κύμα των επιχειρήσεων

07:27

Συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν: Πότε θα φανεί η αποκλιμάκωση στις αντλίες - Οι πρώτες εκτιμήσεις για βενζίνη και diesel

07:22

«Φιλόξενη» χώρα για πυρηνικές εγκαταστάσεις η Ελλάδα – Θράκη και Νότια Εύβοια «ψηλά» στη λίστα

07:17

Χρηματιστήριο: Επενδυτές αναδυόμενων αγορών θέλουν να μείνουν στο ΧΑ και μετά την αναβάθμιση

07:12

Το κλάδεμα των λεφτόδεντρων - Ένας Μητσοτάκης στην εκδήλωση Τσίπρα - Ο «ωραίος από κοντά» Ανδρουλάκης

07:05

Πάνω από 41% η Unicredit στην Commerzbank - Ο πληθωρισμός χτύπησε ταβάνι- Με οδηγό τις εκθέσεις το XA

23:57

ΗΠΑ: Βομβαρδιστικό B-52 συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του στην Καλιφόρνια

23:45

Ουγγαρία: Στα οκτώ έτη το όριο της θητείας των πρωθυπουργών, μπλόκο στον Όρμπαν

23:36

Safran και THEON προχωρούν στη δημιουργία κοινοπραξίας για ηλεκτρο-οπτικά συστήματα drones

23:22

ΕΕ: Άνοιξε η πρώτη ομάδα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία

23:13

Wall Street: Ρεκόρ για τον Dow Jones, ράλι 20% η SpaceX

22:54

Τσίπρας: Το δίλημμα των εκλογών είναι «εντιμότητα ή διαφθορά»

22:48

Κίνα: Σφοδρές βροχοπτώσεις στα νότια - Χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

22:40

Απώλειες 5% για το πετρέλαιο με φόντο το άνοιγμα του Ορμούζ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider