Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca: Πού διαφέρουν τα τρία υποψήφια εμβόλια Covid-19

Καθώς ο «αγώνας δρόμου» για ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο Covid-19 συνεχίζεται, οι φαρμακευτικές εταιρείες με τα τρία κορυφαία υποψήφια εμβόλια προσπαθούν να αποκτήσουν το προβάδισμα.

Πρόκειται για τη Pfizer η οποία μαζί με τη BioNTech, ήδη ξεκίνησαν τους εμβολιασμούς πολιτών στη Βρετανία, εκτός κλινικής μελέτης, την Moderna, αλλά και την AstraZeneca η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Και στις τρεις περιπτώσεις, οι υποψήφιοι βρίσκονται στη τρίτη φάση των ερευνών, όμως σύμφωνα με το Business Insider οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Ποιο εμβόλιο παίρνει το προβάδισμα αν τα συγκρίνουμε;

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image.

Παρά τα φαινομενικά πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca, όσον αφορά στην τιμή και τη διανομή του, η εμπιστοσύνη στην εταιρεία κλονίστηκε και δέχθηκε πυρά για τον τρόπο που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης (δείτε περισσότερα εδώ). 

Η Pfizer ήταν η πρώτη από τις τρεις φαρμακευτικές που κατέθεσε αίτηση έκτακτης έγκρισης από την Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), με τη Moderna να ακολουθεί αμέσως μετά. 

Μέχρι στιγμής, η Pfizer είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εμβολιασμούς εκτός κλινικής μελέτης. 

Διαβάστε επίσης:

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες, το εμβόλιο της Pfizer φέρεται να είναι εκείνο με το μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε ό,τι αφορά την αποθήκευσή του. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία -70 βαθμούς Κελσίου σε ιδιαίτερα ξηρή θήκη μέχρι και 30 ημέρες. 

Την ίδια ώρα, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε κλασικά φαρμακευτικά ψυγεία για περίπου ένα μήνα. Από την άλλη, το εμβόλιο της AstraZeneca φαίνεται να είναι το πιο ανθεκτικό, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε συμβατικά ψυγεία μέχρι και έξι μήνες.

Η πιθανή επιτυχία του εμβολίου της AstraZeneca φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδιαίτερα για τις χώρες εκτός ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει επίσημο συμβόλαιο με τον COVAX, τον διεθνή οργανισμό για δίκαιη κατανομή του εμβολίου και στις αναπτυσσόμενες χώρες. 

Σύμφωνα με το Business Insider, η συμφωνία COVAX - AstraZeneca περιλαμβάνει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, μέχρι στιγμής. Όπως αναφέρεται και η Moderna θα προχωρήσει σε συμφωνία με τον COVAX, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός εμβολίων που θα διατεθούν. 

Το εμβόλιο της AstraZeneca έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή από εκείνα της Moderna και της Pfizer, σύμφωνα με το Associated Press. Αντίθετα με τους δύο κύριους ανταγωνιστές της, η AstraZeneca είναι η μόνη εταιρεία που έχει «υποσχεθεί» να μην βγάλει κέρδος από την κυκλοφορία του εμβολίου, για όσο χρονικό διάστημα η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Όπως αναφέρεται, το εμβόλιο της Pfizer θα κοστίζει περί τα 20 δολάρια η δόση, της Moderna περί τα 15 - 25 δολάρια η δόση, ενώ της AstraZeneca περί τα 4 δολάρια η δόση, όπως έχει γίνει γνωστό από τις συμφωνίες με την αμερικανική κυβέρνηση. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ

gazzetta
gazzetta reader insider insider