Ψηλά στην ατζέντα των διεθνών ενεργειακών ομίλων το υδρογόνο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηλά στην ατζέντα των διεθνών ενεργειακών ομίλων το υδρογόνο
Όλο και πιο φιλόδοξους στόχους για ανθρακική ουδετερότητα θέτουν οι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι ορυκτών καυσίμων.

Όλο και πιο φιλόδοξους στόχους για ανθρακική ουδετερότητα θέτουν οι μεγάλοι διεθνείς όμιλοι ορυκτών καυσίμων «επιστρατεύοντας» για το σκοπό αυτό και το υδρογόνο, ένα καύσιμο το οποίο βρισκόταν επί δεκαετίες στην αφάνεια. Αυτή τη φορά, τα νέα για αλλαγή στρατηγικής στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης έρχονται από την ιταλική Snam.

Η εταιρεία, η οποία έχει διαγράψει μια μακρά πορεία στον κλάδο του φυσικού αερίου στοχεύει να είναι ανθρακικά ουδέτερη έως το 2040 και θα αυξήσει τις δαπάνες της για να προετοιμάσει το δίκτυό της για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Η μεγαλύτερη εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επενδύσει 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024, τα μισά από τα οποία θα προετοιμάσουν την υποδομή της για τη μεταφορά υδρογόνου. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε μεταξύ άλλων για τη μείωση των άμεσων και έμμεσων εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2030 από τον προηγούμενο στόχο του 40%.

«Η Snam θα είναι μία από τις πρώτες ενεργειακές εταιρείες που θα επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα το 2040 και θα συμβάλουν ευρέως στην απολιγνιτοποίηση του συστήματος μέσω της ανάπτυξης πράσινων αερίων και, ειδικότερα, υδρογόνου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Snam, Marco Alvera.

Όσον αφορά στο υδρογόνο, στόχος είναι έως το 2050 να καταστήσει την Ιταλία έναν ευρωπαϊκό κόμβο υδρογόνου.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας κατά την περίοδο 2020-2024 αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,5% ετησίως, ενώ τα βασικά κέρδη θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 3,3%, δήλωσε η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας την αύξηση των μερισμάτων 5% ετησίως έως το 2022.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα καθώς η κοινοπραξία Snam, Enagas και Fluxys ελέγχει το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider