Επιχειρήσεις
11-10-2020 | 09:00

Αλλάζουν τα δεδομένα για την εστίαση

Ρομίνα Νικηφόρου
Μοιράσου το
Αλλάζουν τα δεδομένα για την εστίαση

Με νέα δεδομένα θα λειτουργεί πλέον από τη Δευτέρα η εστίαση, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει κάθε περιοχή και σύμφωνα με τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στον διαδραστικό χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας στο covid19.gov.gr που τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή.

Έτσι πέρα από τα μέτρα που ισχύουν ήδη για όλα τα καταστήματα εστίασης και αφορούν στην τήρηση των αποστάσεων των τραπεζιών, όχι όρθιοι και χρήση μάσκας από το προσωπικό, πλέον το ωράριο λειτουργίας και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι, διαφοροποιούνται ανά περιοχή. Σημειώνεται παράλληλα ότι από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα μπαίνει ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και μπαρ ακόμη και σε περιοχές που βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας καθώς μετά τη 1 το βράδυ θα κατεβάζουν ρολά.

«Για άλλη φορά μας αιφνιδιάζουν. Δεν συζητούν με τους φορείς και λαμβάνονται μέτρα τα οποία δεν ξέρω πόσο βοηθούν την επιχειρηματικότητα» σχολιάζει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς.

Παραμένει το ωράριο στην Αθήνα, παρατείνεται μισή ώρα στη Θεσσαλονίκη

Με την Αττική να κατατάσσεται στο επίπεδο 3 με βάση την επιδημιολογική της εικόνα, το ωράριο λειτουργίας θα παραμείνει έως έχει και τα καταστήματα της πρωτεύουσας  θα συνεχίσουν να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.  Στη Θεσσαλονίκη αντίθετα το ωράριο παρατείνεται κατά μισή ώρα σε σχέση με ό,τι ίσχυε και τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 12.30.

Αναλυτικά σύμφωνα με όσα προβλέπονται:

  • Για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 (ετοιμότητας) τα καταστήματα εστίασης θα μένουν κλειστά από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί ενώ 6 άτομα θα είναι ο μέγιστος αριθμός ανά τραπέζι. Η πληρότητα θα φτάνει το 80% (ανοικτός – κλειστός) της ωφέλιμης επιφάνειας.
  • Στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) τα εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ θα κλείνουν στις 12.30 το βράδυ και έως τις 5 το πρωί. Ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι τα 6 ενώ η πληρότητα θα φτάνει το 65% της ωφέλιμης επιφάνειας.
  • Τέλος στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί και ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι είναι τα 4. Η πληρότητα θα φτάνει το 50% της ωφέλιμης επιφάνειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος της εστίασης είναι από τους βαρύτατα πληττόμενους της πανδημίας του κορονοϊού με την πτώση του τζίρου να φτάνει το 60% συνολικά.

Ο περιορισμός του ωραρίου που συνετέλεσε τους τελευταίους μήνες, όπως επισημαίνουν φορείς του κλάδου, στην περαιτέρω μείωση σε σχέση με το καλοκαίρι, είχε προκαλέσει από την αρχή την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών εστιατορίων, καφέ και μπαρ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι εφόσον τα μέτρα προστασίας, όπως αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και καθόλου όρθιοι στα μαγαζιά, τηρούνταν, δεν χρειαζόταν να κατεβάζουν και ρολά τα μεσάνυχτα. 

Παράλληλα ο χειμώνας που έρχεται, προβληματίζει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες οι οποίοι εκτιμούν ότι οι καταναλωτές θα διστάζουν να επισκεφθούν τους κλειστούς χώρους κάτι που θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» στον τζίρο και αργότερα «λουκέτα» και απώλειες θέσεων εργασίας.

Διαβάστε επίσης:

«Αιμορραγεί» η εστίαση, σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

 

  

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.