Τράπεζες
08-10-2020 | 14:24

Moody’s: Το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας θα βελτιώσει τη ρευστότητά της

Μοιράσου το
Moody’s: Το πράσινο ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας θα βελτιώσει τη ρευστότητά της

Πιστωτικά θετική (credit positive) για την Εθνική Τράπεζα συνιστά η έκδοση του πρώτου «πράσινου» ομολόγου, όπως εκτιμά σε ειδική ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, το ομόλογο θα βελτιώσει τη ρευστότητα της τράπεζας, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχες εκδόσεις στο μέλλον για την κάλυψη των κεφαλαίων δεύτερης διαβάθμισης (Minimum Required Eligible Liabilities - MREL) και την υλοποίηση της στρατηγικής της για την πράσινη οικονομία.

Ο οίκος Moody's αναμένει ότι και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε εκδόσεις πράσινων ομολόγων, αντίστοιχες με αυτή της Εθνικής. «Με δεδομένη την αυξανόμενη προτίμηση των πράσινων ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030, αναμένουμε περισσότερες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στην πράσινη αγορά ομολόγων με αντίστοιχο τρόπο, όπως η Εθνική. Οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 74% το 2019 σε σχέση με το 2018, φτάνοντας συνολικά σε περίπου 104 δισ. ευρώ».

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι το ομόλογο της Εθνικής, το οποίο έχει εξαετή διάρκεια με δυνατότητα εξόφλησης στα πέντε χρόνια, έχει τοκομερίδιο 2,75% και απόδοση 2,875% και προσθέτει: «Παρά το σχετικά υψηλό κόστος του με βάση τα πρότυπα της ΕΕ, δεδομένων των πολύ χαμηλών έως αρνητικών σημερινών επιτοκίων της Ευρώπης, η έκδοση αντανακλά το βελτιούμενο προφίλ χρηματοδότησης και τις αυξανόμενες καταθέσεις των πελατών της τράπεζας. Αυτοί ήταν οι βασικοί μοχλοί της βελτιωθείσας εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και την αυξανόμενη πρόσβασή της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές».

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.