Κυβέρνηση - Eldorado Gold: Κοντά στις υπογραφές για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυβέρνηση - Eldorado Gold: Κοντά στις υπογραφές για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας
Κατά τις πληροφορίες, η συμφωνία κλείνει με αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και με πρόσθετα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

«Πράσινο φως» φαίνεται να παίρνει η επένδυση της Eldorado Gold που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική για τη νέα συμφωνία με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ύστερα από διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, προχωρά η επικαιροποίηση της υφιστάμενης σύμβασης μεταβίβασης και του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. Κατά τις πληροφορίες, η συμφωνία κλείνει με αύξηση των εσόδων του Δημοσίου, των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και με πρόσθετα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα περισσότερα «αγκάθια» έχουν ξεπεραστεί και ότι η συμφωνία φαίνεται να γίνεται εφικτή χάρη στην σταθερή στάση που τήρησε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση η οποία δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη κατέστησε σαφές ότι είναι υπέρ της επένδυσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Περισσότερες και βιώσιμες θέσεις εργασίας, αυξημένες εισροές στα κρατικά ταμεία, διασφαλίσεις για την προστασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης και έργα για τον Δήμο Αριστοτέλη, σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή.

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Eldorado Gold προχώρησε σε αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις του επενδυτικού σχεδίου που είχε υποβάλει πέρυσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • Έχει επιτευχθεί συμφωνία για αύξηση 10% των εσόδων προς το κράτος από τα μεταλλευτικά δικαιώματα, ενώ αυξημένες θα είναι και οι επενδύσεις κεφαλαίων, καθώς και τα φορολογικά έσοδα.
  • Στο θέμα της απασχόλησης, το αναθεωρημένο business plan προβλέπει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με το αρχικό. Σημειώνεται ότι τα Μεταλλεία Κασσάνδρας αποτελούν ήδη τον μεγαλύτερο εργοδότη στην περιοχή καθώς στην επένδυση απασχολούνται 1.650 εργαζόμενοι.
  • Όσον αφορά στην βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης, η Eldorado Gold έχει δεσμευθεί για καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων, με τη χρήση της μεθόδου της ξηρής απόθεσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, χάρη σε αυτή τη μέθοδο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στις Σκουριές θα είναι μειωμένο κατά 40%. Επί τάπητος έχει τεθεί και ο καθαρισμός της περιοχής από τα παλιά κατάλοιπα, καθώς και η υλοποίηση περαιτέρω επενδύσεων σε συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Για τα έργα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στον Δήμο Αριστοτέλη, οι πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητά από την Eldorado να δεσμευτεί για έργα τάξης μεγέθους πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή και να διερευνήσει χρηματοδοτικά σχήματα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η απορρόφηση των κονδυλίων από τις τοπικές κοινότητες για την υλοποίηση αναπτυξιακών κοινωνικών έργων. Το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου (που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με την καναδική πλευρά για λογαριασμό της κυβέρνησης) στα γραφεία της εταιρείας στις Σκουριές και στο Δήμο Αριστοτέλη.

Κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων είναι το αδειοδοτικό πλαίσιο, που αποτελεί προτεραιότητα για την Eldorado. Κατά πληροφορίες αναζητείται ένα σχήμα που θα συνδυάζει τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας με αντίστοιχες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί κατά καιρούς από ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της παραγωγής καθαρών μετάλλων με κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας, ο καναδικός όμιλος δεσμεύθηκε να υποβάλλει μελέτη για το πώς μπορεί να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο από περιβαλλοντικής πλευράς τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider