Τι «βλέπουν» οι Ολλανδοί στην Ελλάδα

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι «βλέπουν» οι Ολλανδοί στην Ελλάδα
Το ολλανδικό fund Reggeborgh «βλέπει» μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση υπόσχεται μεγάλα έργα στους νευραλγικούς τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας. Η παρουσία σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Το δικό τους «Ελ Ντοράντο» αναζητούν οι Ολλανδοί στην Ελλάδα σε μια κρίσιμη μεν συγκυρία, που μπορεί δε να αποδειχθεί μια πραγματική ευκαιρία.

Την ώρα που η χώρα ποντάρει τα μέγιστα στις επενδύσεις στο μέτωπο των υποδομών, ώστε να ξεπεράσει την κρίση που γέννησε η πανδημία, αλλά και με στόχο τον πολυπόθητο εκσυγχρονισμό που χρειάζεται η Ελλάδα, η κίνηση ματ του ολλανδικού fund Reggeborgh Invest να εδραιώσει περαιτέρω την παρουσία του στο ελληνικό επιχειρείν, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Οι Ολλανδοί από το Rijssen «βλέπουν» μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση υπόσχεται μεγάλα έργα στους νευραλγικούς τομείς των κατασκευών, των παραχωρήσεων και της ενέργειας. Τρεις τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται, άλλωστε, ενεργά δύο από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τρεις τομείς που διαθέτουν, ταυτόχρονα, όλα τα εχέγγυα προκειμένου να πετύχει η χώρα τη μετάβασή της σε μια νέα εποχή και να βγει το συντομότερο δυνατόν από το τούνελ της απρόσμενης ύφεσης, στην οποία τη βύθισε η πανδημία του κορονοϊού.

Η απόφαση του ολλανδικού fund να αυξήσει τη συμμετοχή του στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, σε συνδυασμό με την ήδη ηχηρή παρουσία του στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλάζει τον χάρτη των κατασκευών στην Ελλάδα, προαναγγέλλοντας σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές εξελίξεις προσεχώς. Κατασκευές, παραχωρήσεις και ενέργεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδίων για μεγάλα επιχειρηματικά projects, τα οποία όταν προχωρήσουν, θα προσδώσουν μεγάλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας τις πιθανότητες για ταχύτερη επιστροφή της στην ανάπτυξη, με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται άλλωστε πως οι Ολλανδοί βλέπουν πως κάτι... κινείται στην Ελλάδα, την ώρα που δρομολογούνται ολοένα και περισσότερα έργα προς υλοποίηση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλα τα μεγάλα επενδυτικά projects που δρομολογούνται, οι Όμιλοι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δηλώνουν «παρών», είτε μετέχοντας στις κοινοπραξίες που τα διεκδικούν, είτε ως απόλυτοι διεκδικητές.

Πριν από μερικά μάλιστα 24ωρα, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επανέλαβε τη δέσμευσή της για ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχει δύο στόχους: Αφενός να ξεμπλοκάρει εμβληματικά έργα «τα οποία επί χρόνια παρέμεναν κολλημένα στη δίνη περίπλοκων προβλημάτων και αφετέρου να προχωρήσει στην υλοποίηση και νέων έργων.

Η χρονική συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευνοϊκή, αφού η Ελλάδα στοχεύει να «τρέξει» μεγάλα έργα προσεχώς, αξιοποιώντας τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι οι Ολλανδοί προχώρησαν σε μια στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση να επενδύσουν σε δύο από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Πρόκειται, όπως εξηγούν, για μια σημαντική εξέλιξη που συνιστά ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και δη στο ελληνικό επιχειρείν.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως η εδραίωση της παρουσίας των Ολλανδών στην Ελλάδα αφορά αποκλειστικά σε κινήσεις επενδυτικού χαρακτήρα, αφού η εμπιστοσύνη του fund στις διοικήσεις των Ομίλων ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κρίνεται κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Η παρουσία των Ολλανδών στους δύο Ομίλους

Η ολλανδική εταιρεία κατέχει ήδη ποσοστό 4,96% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ενώ εάν ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option) 26.882.023 μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου (ποσοστό 12,5%), τότε δύναται να αυξήσει το ποσοστό της στον Όμιλο στο 17,51%. Οι εξελίξεις αυτές δρομολογήθηκαν μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε, μετά από συμφωνία των Ολλανδών με τον Λεωνίδα Μπόμπολα. Το ποσοστό του 12,5% άλλωστε είναι το ποσοστό του κ. Μπόμπολα στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Οι Ολλανδοί έχουν ήδη επενδύσει και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατέχοντας πλέον ένα ποσοστό 30,2% στον έτερο μεγάλο επιχειρηματικό Όμιλο της χώρας. Το ολλανδικό fund «μπήκε» στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τον Απρίλιο του 2018, αποκτώντας μέρος του ποσοστού του Νίκου Κάμπα, ενώ «εδραίωσε» την παρουσία του τον Μάρτιο του 2019, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 30% περίπου. Συγκεκριμένα, τότε, κατέληξε σε συμφωνία με το fund York Capital για εξαγορά σε δύο φάσεις του συνολικού ποσοστού που κατείχε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ποιο είναι το ολλανδικό fund Reggeborgh

H Reggeborgh Invest είναι ένα πανίσχυρο ολλανδικό fund, το οποίο αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, που ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels. Η VolkerWessels, με περισσότερους από 16.000 εργαζομένους και 120 εταιρείες υπό τον έλεγχό της, αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, ενώ η έδρα της βρίσκεται επί ολλανδικού εδάφους. Σήμερα δραστηριοποιείται σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ.

Η VolkerWessels ιδρύθηκε από τον Adriaan Volker το 1854. Προχώρησε σε συγχώνευση με την Stevin Groep το 1978 και μετονομάστηκε σε Volker Stevin. Το 1997 συγχωνεύθηκε με την Kondor Wessels και ο όμιλος μετονομάστηκε σε Volker Wessels Stevin. Από το 2002 άλλαξε εκ νέου επωνυμία και από τότε είναι γνωστή ως κατασκευαστικός όμιλος VolkerWessels.

Ο όμιλος δραστηριοποιείται στους εξής κλάδους:

Κατασκευές και ανάπτυξη ακινήτων

Υποδομές

Τεχνολογία υποδομών

Ενέργεια

Τηλεπικοινωνίες

Προμήθειες

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider