Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Όμιλο, με την έκδοση του επταετούς ομολόγου να υπερκαλύπτεται 1,5 φορές, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζητούσε από τις αγορές ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ. Στο 2,75% το επιτόκιο.

Προσφορές που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Όμιλο, με την έκδοση του επταετούς ομολόγου να υπερκαλύπτεται 1,5 φορές, καθώς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ζητούσε από τις αγορές ποσό ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το επιτόκιο κλείδωσε στο 2,75%.

Η έκδοση κρίνεται επιτυχής, καθώς επιβεβαιώνεται η ψήφος εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές του Ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό επιχειρείν και δη στην ελληνική οικονομία, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, που «πατάει γκάζι» για την ανάταξή της, μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Συνολικά προβλέπεται να εκδοθούν έως 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής. Σύμβουλος της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι, πέραν της Εθνικής, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Ανάδοχοι έχουν οριστεί η τράπεζα Optima Bank και η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Όμιλος, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός του στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του Ομίλου.

Προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, είναι η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων του μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει είτε υφιστάμενα έργα, όπως ο Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, είτε έργα που βρίσκονται σε ώριμο πλέον στάδιο και για τα οποία αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα, στηρίζοντας έμπρακτα την ελληνική οικονομία με επενδύσεις μεγάλης εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Μέσω των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 20.000 νέες θέσεις εργασίας την προσεχή πενταετία.

Οι υψηλές επιδόσεις του Ομίλου οφείλονται στη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του, στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ των εταιρειών του, στην ισχυρή τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητά του και στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που υλοποιεί με συνέπεια και η οποία εστιάζεται στην εξασφάλιση σταθερών και επαναλαμβανόμενων ροών εσόδων σε μακροχρόνια βάση, από υποδομές (παραχωρήσεις μεγάλων αυτοκινητόδρομων, αεροδρομίων κ.ά.), έργα περιβάλλοντος, μεγάλα ενεργειακά έργα (π.χ. αιολικά πάρκα, έργα παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας) κ.ά.

Για τον σκοπό αυτό ο Όμιλος αξιοποιεί την ηγετική θέση που έχει κατακτήσει στους τομείς των παραχωρήσεων (32,5% στο Νέο Διεθνή Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, 100% στη Νέα Οδό – Ιόνια Οδό, 100% στην Κεντρική Οδό, 17% στην Ολυμπία Οδό), της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και της ΗΡΩΝ) και των υποδομών (ΤΕΡΝΑ), όπου διατηρεί ένα σημαντικό ανεκτέλεστο ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider