Ποιους κινδύνους βλέπει ο ESM για τις ελληνικές τράπεζες

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιους κινδύνους βλέπει ο ESM για τις ελληνικές τράπεζες
Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί επίσης από το πανδημικό σοκ, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δαπανών.

Πλήθος ανησυχητικών αναφορών για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών εμπεριέχει η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για το 2019 που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.

«Η πανδημία αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τρέχοντος έτους, η οποία, εάν παραταθεί, θα μπορούσε να έχει πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στον ελληνικό τραπεζικό τομέα», σημειώνεται στην έκθεση.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2020 θα επηρεαστεί επίσης από το πανδημικό σοκ, λόγω των χαμηλότερων φορολογικών εσόδων και των μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δαπανών.

«Παρά τη συντονισμένη ανταπόκριση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στην Ελλάδα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και για τη στήριξη εργαζομένων, επιχειρήσεων και οικογενειών, η αβεβαιότητα σχετικά με το μέγεθος και τη διάρκεια του πανδημικού σοκ παραμένει αυξημένη», αναφέρεται στην έκθεση.

Ειδικά για τις τράπεζες η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρει πως:

-Θα πρέπει να ενισχυθεί συνολικά η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

-Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών πρέπει να βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η κερδοφορία τους παραμένει χαμηλή.

-Ο ρυθμός μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε το 2019, ωστόσο το συνολικό απόθεμα των «κόκκινων» δανείων παραμένει πολύ μεγάλο.

-Ο τραπεζικός δανεισμός σε όλα τα τμήματα της οικονομίας παρέμεινε συγκρατημένος το 2019, παρά την άνοδο των επιχειρηματικών χορηγήσεων.

- Το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορεί να εφαρμόζει τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες με ανεξάρτητο και ομαλό τρόπο, ωστόσο οι πωλήσεις συμμετοχών είναι απίθανες έως ότου βελτιωθεί η ποιότητα και η κερδοφορία των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Στα θετικά περιλαμβάνονται οι αναφορές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον Ευρωπαικό οργανισμό, η Ελλάδα εξοικονόμησε το 2019 περίπου το 7,5% του ΑΕΠ της ή 14,1 δισ. ευρώ λόγω των πολύ χαμηλότοκων δανείων των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης (EFSF- ESM), ενώ ωφελήθηκε και από τις εξαιρετικά μακροχρόνιες λήξεις των εν λόγω δανείων. Παράλληλα, οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκαν στο 1,4% στα τέλη του 2019 από 4,4% στα τέλη του 2018. Από την άλλη υπογραμμίζει πως

Η έκθεση σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αυτή η εντυπωσιακή επίδειξη αλληλεγγύης στη ζώνη του ευρώ δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο για την Ελλάδα που μαζί με τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, συνέβαλαν στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider