Ζοφερή εικόνα στην εστίαση: «Πτώση 95% στα εστιατόρια»

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ζοφερή εικόνα στην εστίαση: «Πτώση 95% στα εστιατόρια»
Την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης η πτώση του τζίρου στις καφετέριες έφτασε το 50%, ενώ στα εστιατόρια άγγιξε το 95%, σημειώνει στο insider.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ.

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από τον κλάδο της εστίασης το πρώτο διήμερο της επαναλειτουργίας τους.

Σύμφωνα με όσα λέει στο insider.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της εστίασης η πτώση του τζίρου στις καφετέριες έφτασε το 50% ενώ στα εστιατόρια άγγιξε το 95%.

«Η κίνηση ήταν πεσμένη, δεν βοήθησε βεβαίως και ο καιρός αλλά και το γεγονός ότι οι πρώτες μέρες τις εβδομάδας δεν είναι ενδεικτικές. Περιμένουμε το Σαββατοκύριακο για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει παράλληλα ότι περίπου το 20% των καταστημάτων παρέμειναν κλειστά κατά το άνοιγμα του κλάδου.

Διαβάστε επίσης:

«Αρκετές επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τη διάταξη για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων παρέμειναν κλειστές και αναμένουν το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων για να επαναλειτουργήσουν» επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 1 στους 2 καταναλωτές απάντησε ότι δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020, το 33% δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να επισκέπτεται εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ το 17% αργότερα μέσα στο στον χρόνο.

Μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο

Το επόμενο τρίμηνο, έως το τέλος της σεζόν δηλαδή, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για τον κλάδο.

Ο κ. Καββαθάς σημειώνει ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο το επόμενο διάστημα.

Για τη βιωσιμότητα του κλάδου επαναλαμβάνει τα αιτήματα για μείωση του ΦΠΑ στο 6%, τη μείωση του μισθολογικού κόστους καθώς και την αλλαγή τρόπου χρηματοδότηση, απευθείας από την πολιτεία.

Αναφέρεται επίσης στο θέμα των ενοικίων επισημαίνοντας ότι πρέπει να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους η δυνατότητα μείωσης κατά 40% καθώς και η αναστολή της δυνατότητας έξωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider