Μικρό καλάθι για την Εθνική Ασφαλιστική – Στο τραπέζι το plan B

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρό καλάθι για την Εθνική Ασφαλιστική – Στο τραπέζι το plan B
Η απουσία μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων ενισχύει αυτούς που υποστηρίζουν το εναλλακτικό σχέδιο που αφορά την εισαγωγή μέσω δημόσιας προσφοράς (IPO) τουλάχιστον του 51% των μετοχών της Εθνική Ασφαλιστικής.

Χωρίς τα ηχηρά ονόματα που ακούγονταν αρχικά προχωρά ο διαγωνισμός για την πώληση τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της διαδικασίας έμειναν τόσο η Fairfax όσο και η Fosun, ενώ μη δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν τέσσερα funds: CVC Capital, Centerbridge, Lone Star και η LCP μέσω του ειδικού fund Ι3CP.

Πλέον οι τέσσερις «μνηστήρες» θα αποκτήσουν πρόσβαση στο Virtual Data Room με όλα τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να διαμορφώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Θεωρητικά αυτές πρέπει να υποβληθούν μέχρι τα τέλη του μήνα, ώστε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να έχει αναδειχτεί προτιμητέος επενδυτής. Ωστόσο δεν αποκλείεται να υπάρξει μια μικρή παράταση στη διαδικασία, εφόσον δεν υπάρξει ένταση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Η απουσία μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων από τον διαγωνισμό ενισχύει αυτούς που υποστηρίζουν την προώθηση του «plan B» για την Εθνική Ασφαλιστική, το οποίο αφορά στη διάθεση μετοχών μέσω χρηματιστηριακής αγοράς (IPO) με private placement από στρατηγικό επενδυτή. Το IPO θα προχωρήσει αν δεν υπάρξει κάποια ικανοποιητική προσφορά. Σε αυτή την περίπτωση και πάλι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά: Θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να έχει ξεκινήσει η διαδικασία για το ενημερωτικό δελτίο.

Οι υποψήφιοι «μνηστήρες»

Πάντως οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική είναι μεγάλες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων, ιδιαίτερα γνωστές στην Ελλάδα. Η CVC Capital έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της Υγείας εξαγοράζοντας τα τελευταία χρόνια ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία με βασικότερα το Metropolitan και το Υγεία. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξία 82,5 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη. Η Lone Star με έδρα τις ΗΠΑ διαχειρίζεται περί τα 70 δισ. δολάρια με επενδύσεις σε ακίνητα, εταιρείες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Η Centerbridge είναι επίσης γνωστή στη χώρα μας έχοντας επενδύσει στη Cepal Συμμετοχών, αλλά και αγοράζοντας το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Symbol από την Εθνική Τράπεζα. Η I3CP είναι ένα όχημα ειδικού σκοπού της Leadenhall Capital Partners (LCP) η οποία επενδύσει στον ασφαλιστικό κλάδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider