Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Εθνική Ασφαλιστική – Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για την Εθνική Ασφαλιστική – Σήμερα οι μη δεσμευτικές προσφορές
Κατά πληροφορίες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους θα γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Παρά τα πολύ σοβαρά σχήματα που εμφανίζονται να μπαίνουν στην κούρσα της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι μη δεσμευτικές προσφορές που αναμένεται να κατατεθούν σήμερα θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή. Σύμβουλοι και όμιλος της Εθνικής Τράπεζας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως δεν μπορεί να οδηγηθεί ο διαγωνισμός σε ναυάγιο για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιο κοντά στην υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών βρίσκονται ο κινεζικός επενδυτικός όμιλος Fosun και τρία private equity funds: LCP μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού I3CP, CVC και Lone Star. Στο «παιχνίδι» βρίσκεται και ο καναδικός όμιλος Fairfax, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι και ο βασικός μέτοχος της Eurolife.

Αν και η απουσία ασφαλιστικών ομίλων του εξωτερικού από τη διαδικασία δεν περνάει απαρατήρητη, παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς σημειώνουν πως τα ονόματα που κυκλοφορούν είναι αρκετά σοβαρά και σημαντικά, κάτι το οποίο τους οπλίζει με αισιοδοξία πως η τρίτη προσπάθεια πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα είναι και… τυχερή.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία αναφέρουν πως ο έλεγχος θα είναι ενδελεχής και σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στο οικονομικό. Για παράδειγμα θα εξεταστεί ενδεχόμενο θέμα παραβίασης της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού στην περίπτωση της Fairfax η οποία αν αναδειχθεί ως επενδυτής θα ελέγχει τις δύο μεγαλύτερες ασφαλιστικές της χώρας αλλά και θα διαθέτει αποκλειστικές συμβάσεις bancassurance με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Τα επόμενα βήματα

Έχοντας «καεί» δύο φορές, την πρώτη από την περίπτωση της ΕΧΙΝ που δεν παρουσίασε ποτέ τα απαιτούμενα κεφάλαια και τη δεύτερη από την κινεζική Gongbao όπου απορρίφθηκε η εγγυήτρια τράπεζα, ο όμιλος της ΕΤΕ και οι σύμβουλοί της (Goldman Sachs και Morgan Stanley) προχωρούν ιδιαίτερα προσεχτικά τα βήματα του διαγωνισμού.

Εφόσον υποβληθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να υπογράψουν νέα σύμβαση εμπιστευτικότητας. Στη συνέχεια θα τους δοθεί πρόσβαση στο Virtual Data Room της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να σχηματιστούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τα της διαδικασίας νικητής θα είναι αυτός που θα προσφέρει το υψηλότερο τίμημα και θα εμφανίσει τις πιο ελκυστικές προτάσεις για συμπράξεις και συνέργειες με την Εθνική Τράπεζα. Το τελικό τίμημα εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί πέριξ των 650-700 εκατ. ευρώ.

Κατά πληροφορίες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερομένους θα γίνει έως τις αρχές Φεβρουαρίου με στόχο να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής μέχρι τα τέλη του ίδιου μήνα και αφού έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία των προτάσεων και έχουν υποβληθεί τα proof of funds.

Αξίζει να σημειωθεί πως η DG Comp έχει θέσει προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει μια μικρή παράταση, εφόσον βέβαια φαίνεται ότι η διαδικασία κινείται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider