«Άνεμος» αλλαγής στην παγκόσμια παραγωγή αιολικής ενέργειας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άνεμος» αλλαγής στην παγκόσμια παραγωγή αιολικής ενέργειας
Η αλλαγή της ταχύτητας του ανέμου τα τελευταία χρόνια αναμένεται να επηρεάσει τη δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας.

Η αλλαγή της ταχύτητας του ανέμου τα τελευταία χρόνια αναμένεται να επηρεάσει τη δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Princeton διαπίστωσε ότι από το 1978 έως το 2010 οι ταχύτητες ανέμου μειώθηκαν κατά περίπου 2,3% ανά δεκαετία, αλλά τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν το 2010. Μεταξύ των ετών 2010 και 2017 οι ταχύτητες αυξήθηκαν κατά 7% περίπου, πράγμα που σημαίνει ότι μια μέση ανεμογεννήτρια παρήγαγε 17% περισσότερη ενέργεια το 2017 από ό, τι το 2010.

Τα ευρήματα της έκθεσης, που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες, βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 1.400 μετεωρολογικούς σταθμούς που βρίσκονται διάσπαρτοι σε χώρες μεσαίου γεωγραφικού πλάτους κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

Παραδοσιακά, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η βλάστηση και τα επίπεδα αστικοποίησης είναι οι πρωταρχικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις ταχύτητες του ανέμου της γης. Αλλά αυτοί οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ταχύτητες του ανέμου οδηγούνται στην πραγματικότητα από τις ταλαντώσεις των ωκεανών και της ατμόσφαιρας, οι οποίες με τους απλούστερους όρους αντιπροσωπεύουν αλλαγές στη θερμότητα και την πίεση.

Τα ευρήματα είναι "πολύτιμα για τον τομέα της αιολικής ενέργειας", καθώς οι τάσεις της ταχύτητας ανέμου τείνουν να αναπτύσσονται εδώ και δεκαετίες. Η έκθεση ανέφερε ότι η ανάκαμψη στην ταχύτητα του ανέμου «προσφέρεται για την επέκταση μεγάλων και αποτελεσματικών συστημάτων παραγωγής αιολικής ενέργειας» και διαπίστωσε ότι εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, η ενέργεια που παράγεται από την αιολική ενέργεια θα αυξηθεί κατά 37% μέχρι το 2024.

Δεδομένου ότι τα ευρήματα αυτά είναι σχετικά καινούργια, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα αιολικά πρότυπα θα πρέπει να παρακολουθούνται προκειμένου να τεκμηριωθούν τα παραπάνω συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider