Όλο και περισσότερες εταιρείες απαγορεύουν τα «ειδύλλια» στον εργασιακό χώρο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλο και περισσότερες εταιρείες απαγορεύουν τα «ειδύλλια» στον εργασιακό χώρο
Πολλές εταιρείες απαγορεύουν τη σύναψη σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της McDonald Στιβ Ίστερμπρουκ, ο οποίος αποπέμφθηκε πρόσφατα λόγω ερωτικής σχέσης που είχε συνάψει με υπάλληλο, δεν αποτελεί ούτε την πρώτη ούτε την τελευταία περίπτωση ειδυλλίου στον εργασιακό χώρο. Φυσικά, οι ρομαντικές ή ερωτικές σχέσεις στο χώρο εργασίας έχουν πολλές βαθμίδες και αποχρώσεις και μπορεί να είνια συναινετικές ή να αποτελούν προϊόν σεξουαλικής παρενόχλησης. Σίγουρα όμως αρκετές επιχειρήσεις, τις θεωρούν ανάρμοστες και κάποιες μάλιστα συμπεριλαμβάνουν σχετικούς όρους στα συμβόλαια που υπογράφουν με τα ανώτατα στελέχη αλλά και στις συμβάσεις που υποράφουν με τους εργαζομένους.

Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται και η προσπάθεια ενημέρωσης των εργαζομένων για τις συνέπειες σύναψης τέτοιων σχέσεων στον επαγγελματικό χώρο. Η McDonald's έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες υπαλλήλων και δεν είναι η μόνη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών, περισσότεροι από 50 υπάλληλοι της McDonald's έχουν κάνει αναφορές που αφορούν σεξουαλική παρενόχληση, σύμφωνα με την Fight for $ 15, μια ομάδα υπεράσπισης εργατικού δυναμικού.

Τον Αύγουστο, η γνωστή αλυσίδα παρουσίασε ένα πρόγραμμα για να διδάξει τους 850.000 Αμερικανούς υπαλλήλους της πώς να αναγνωρίζουν και να αναφέρουν την παρενόχληση και τον εκφοβισμό. Οι franchisees - οι οποίοι κατέχουν το 95% των 14.000 εστιατορίων των ΗΠΑ - δεν υποχρεούνται να προσφέρουν την εκπαίδευση, αλλά η εταιρεία αναμένει ότι θα το κάνουν.

Η Time's Up, μια ομάδα που καταπολεμά την παρενόχληση και υποστηρίζει τις νομικές υποθέσεις των εργαζομένων, δήλωσε ότι η αποχώρηση του Ίστερμπρουκ θα προσφέρει μια ευκαιρία για την McDonald's να κάνει περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Φυσικά, ο Στιβ Ίστερμπρουκ δεν αποτελεί την μόνη περίπτωση ανώτατου στελέχους που αποπέμφθηκε λόγω ερωτικής σχέσης με υφισταμένη. Παρόμοιες είναι και οι περιπτώσεις του Darren Huston της online ταξιδιωτικής εταιρείας Priceline, του Brian Dunn της Best Buy και του Harry Stonecipher της εταιρείας Boeing. έρευνες δείχνουν ότι τέτοιες πολιτικές είναι ακόμα πιο συνηθισμένες τώρα.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις αποθρρύνουν πλέον τη σύναψη σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων. Σε μια έρευνα του 2018 σε 150 στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, η εταιρεία Challenger, Gray & Christmas διαπίστωσε ότι το 78% των εταιρειών είχαν πολιτικές που αποθάρρυναν τέτοιες σχέσεις.

Ακόμη, μελέτη της SHRM διαπίστωσε ότι το 45% των εργοδοτών εφαρμόζουν πολιτικές που απαγορεύουν τα ειδύλλια μεταξύ στελεχών διαφορετικής βαθμίδας εντός του χώρου εργασίας ενώ το 35% απαγορεύει τέτοιες σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων που αναφέρουν στον ίδιο επιβλέποντα.

Πολλοί επαγγελματίες από τον κλάδο του ΗR, ωστόσο, πιστεύουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό να γενικευθεί μια τέτοια απαγόρευση.

Μια έρευνα SHRM από τον Ιανουάριο του 2019 διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των Αμερικανών ενήλικων είχαν μια ρομαντική σχέση με κάποιον στην εργασία.

«Οι άνθρωποι συναντιούνται στην εργασία. Δεν είναι ένα ασυνήθιστο μέρος για να ξεκινήσουν ρομαντικές σχέσεις», δήλωσε ο John Gannon, δικηγόρος στη Μασαχουσέτη.

Πηγή: www.businessinsider.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider